Războiul din Ucraina, ziua 274. Ucraina va fi nevoită să îndure „cea mai grea iarnă de la al Doilea Război Mondial”

Războiul din Ucraina, ziua 274. Ucraina va fi nevoită să îndure „cea mai grea iarnă de la al Doilea Război Mondial” Sursa: Pixabay

Războiul din Ucraina, ziua 274. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat că Ucrainei se confruntă cu „cea mai grea iarnă de la al Doilea Război Mondial” după atacurile rusești asupra infrastructurii energetice.

Războiul din Ucraina, ziua 274. Locuitorii din Kiev trebuie să fie pregătiți pentru „cel mai rău scenariu” cu privire la întreruperile de curent prelungite, după ce Rusia a lansat 70 de rachete în atacul pe scară largă asupra infrastructurii ucrainene, a declarat primarul într-un interviu pentru ziarul german Bild.

Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru noul pachet de ajutor militar

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit lui Joe Biden pentru cel mai recent pachet de ajutor militar și a promis că țara sa „nu se va lăsa speriată de atacurile teroriste inumane și lașe ale criminalilor de război ruși”.

SUA au anunțat un nou pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include arme, muniții și echipamente de apărare antiaeriană. Pentagonul a precizat că pachetul include muniții suplimentare pentru sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), plus mitraliere grele dotate cu vizoare cu imagini termice pentru a contracara dronele rusești, precum și peste 20 de milioane de cartușe pentru arme de calibru mic. Pachetul include, de asemenea, peste 200 de generatoare menite să ajute Ucraina să facă față întreruperilor de energie electrică cauzate de atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice, scrie The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kremlinul a declarat că are încredere în „succesul” ofensivei sale din Ucraina

„Viitorul și succesul operațiunii speciale sunt fără îndoială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o vizită în Armenia, folosind termenul oficial de la Moscova pentru a descrie asaltul Rusiei, transmite Agence France-Presse.

El a vorbit cu reporterii, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urma să se adreseze unei reuniuni urgente a Consiliului de securitate al ONU miercuri, după ce Parlamentul European a recunoscut Rusia drept „sponsor de stat al terorismului”.

Peskov nu a abordat pasul politic simbolic al legiuitorilor europeni. Dar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a scris pe Telegram: „Propun desemnarea Parlamentului European drept sponsor al idioţilor”.

Apel la statele europene de a trimite generatoare în Ucraina

Orașele europene au fost îndemnate să trimită generatoare de rezervă în Ucraina pentru a ajuta țara să treacă iarna mai uşor după atacurile nemiloase ale Rusiei asupra infrastructurii electrice.

Rețeaua electrică a Ucrainei a fost din nou bombardată, în clipa când președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a lansat un apel pentru a aduce generatoare în Ucraina.

Milioane de ucraineni se confruntă cu pene de curent în timp ce forțele ruse bombardează infrastructura cheie. Ucrainenii sunt în prezent fără energie electrică, ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice vizate de civili” a declarat Metsola.

Numărul morților crește după loviturile rusești în Ucraina

Cel puțin șapte persoane au fost ucise, iar alte 36 au fost rănite în urma celui mai recent val de atacuri cu rachete rusești asupra Ucrainei, potrivit unor oficiali ucraineni citați de CNN.

Patru persoane au murit în regiunea Kiev, a anunțat șeful administrației militare regionale, Kuleba, într-un comunicat transmis pe Telegram. În capitala Kiev, trei oameni au fost uciși miercuri, a transmis primarul Vitali Klitschko, într-o postare pe Telegram.

Parlamentul European, sub atac cibernetic

Parlamentul European a fost supus unor „atacuri cibernetice sofisticate”, au declarat oficialii, la câteva ore după ce s-a votat pentru declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

Președintele parlamentului european, Roberta Metsola, a declarat că un grup pro-Kremlin și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul de denegare a serviciului pe site-ul web al Parlamentului European.

Parlamentul European a declarat Rusia ca fiind „un regim terorist” din cauza războiului său brutal împotriva Ucrainei. Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, aprobată de marea majoritate a europarlamentarilor, Parlamentul European a cerut celor 27 de state membre ale UE să facă aceeași desemnare „cu toate consecințele negative pe care aceasta le presupune”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat declarația.

Boris Johnson a stârnit furie în Europa

Germania a respins afirmațiile lui Boris Johnson că, în perioada premergătoare invaziei ruse în Ucrainei, a spus că ar fi mai bine ca Ucraina să renunțe decât să fie implicată într-un război lung.

Un purtător de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a respins afirmația lui Boris Johnson că Berlinul ar dori ca Ucraina să renunțe și să cedeze Rusiei: Sunt tentat să trec la engleză și să spun că este o „prostie totală” ceea ce a spus Boris Johnson.

Johnson, intervievat de CNN, a mai susținut că președintele francez, Emmanuel Macron, a negat amenințarea cu o invazie și că Italia, condusă la acea vreme de Mario Draghi, a spus că nu poate ajuta, deoarece este atât de dependentă de hidrocarburile rusești, mai relatează theguardian.com.