Războiul din Ucraina, ziua 107. Lupte grele pentru orașul Severodonețk. Rusia trimite în luptă avioane de tip SU-57. Iar la Mariupol se plătesc pensiile în ruble. Mesajul lui Macron. Update

Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 107-a zi, cu lupte grele în orașul Severodonețk, considerat un punct strategic cheie. Apărătorii ucraineni se apără cu îndârjire, deși sunt obligați să se retragă, în speranța că vor primi armament greu din Occident. Cu ajutorul acestuia, ucrainenii cred că pot întoarce soarta războiului pe care îl duc împotriva Rusiei. Pe de altă parte, conform unor surse militare, citate de agenția TASS, Moscova intenționează să trimită în Ucraina avioane din generația 5, SU-57. Acestea sunt avioane „invizibile” pentru aparatele radar și sunt considerate cele mai performante ale Aviației Ruse. De altfel, la acest moment există doar 3 astfel de aparate. În Mariupol, autoritățile de ocupație au început să plătească pensiile în ruble,

UPDATE 2: Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, va purta o discuție cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre cazul celor doi cetățeni britanici Aiden Aslin și Shaun Pinner condamnați la moarte în procesul pus la cale de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Cei doi sunt acuzați de "terorism".

Parlamentarul britanic Robert Jenrick  spune că singurul care ar putea în acest moment să rezolve totul este Vladimir Putin.

UPDATE 1: Într-o convorbire telefonică, Emmanuel Macron l-a asigurat pe Zelenski că țara sa va trimite armament greu în Ucraina. Franţa a furnizat deja Ucrainei obuziere Caesar. În plus, a instruit soldaţii ucraineni în Franța pentru a le folosi. Obuzierul de calibrul 155 milimetri montat pe camion poate lovi ţinte cu precizie până la o distanţă de 40 de kilometri. Parisul a trimis Kievului şi câteva rachete antitanc Milan.

Războiul din Ucraina intră în cea de-a 107-a zi cu lupte dure în zona orașului Severodonețk. Apărătorii ucraineni se retrag din fața covorului de bombe lansate de artileria rusă. Lupte grele se duc din casă în casă, din ușă în ușă. Deși rușii au obținut controlul asupra unei părți importante din oraș, luptătorii ucraineni nu se dau bătuți. Aceasta pentru că așteaptă armamentul greu livrat din Occident, cu care ar putea recuceri terenul pierdut.

Felul în care se va încheia războiul pentru orașul Severodonețk ar putea decide soarta războiului din Donbas, este de părere președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Dacă Rusia va distruge rezistența ucraineană, vor spori șansele sale de a cuceri întreaga regiune Donbas, deținută parțial de separatiștii pro-ruși încă din 2014.

Experții militari sunt de părere că forțele ruse vor iniția în zilele următoare ofensive de la Izyum către Sloviansk, ceea ce va vulnerabiliza pozițiile ucrainene din Severodonețk. Este de așteptat ca sub presiunea forțelor ruse, armata ucraineană să se retragă pe linia Sloviansk - Kramatorsk, unde au fost fortificate o mulțime de poziții.

Pe de altă parte, experții susțin că după ce au ocupat Mariupol, rușii par să fi recăpătat o oarecare motivație și credință în competențele comandaților lor. Aceasta în vreme ce moralul trupelor ucrainene a început să sufere din cauza lipsei de armament greu cu care să susțină apărarea. Trupele ucrainene încep să-și piardă moralul văzând că armamentul promis din Occident vine în cantități mici și foarte greu. 

Trei luptători străini condamnați la moarte

Trei luptători străini care au activat în armata ucraineană, capturați de forțele ruse au fost condamnați la moarte în Donețk, de separatiștii ruși. Agenția de stat RIA Novosti a anunțat pe 9 iunie că cetățenii britanici Sean Pinner și Andrew Hill, dar și cetățeanul marocan Saadoun Brahim au fost condamnați la moarte. Ei au termen o lună ca să conteste decizia, conform publicației Kievul Independent.

Sean Pinner a apărut în fața unor judecători din așa-numita Republică Populară Donețk și a fost  acuzat de terorism și de faptul că a luptat ca mercenar.

Sursa foto. Twitter

Rusia aduce în Ucraina avioane SU-57

Rusia ar folosi în Ucraina avioanele sale de generație a 5-a Suhoi Su-57. Sunt avioane considerate invizibile, care nu pot fi detectate de aparatele radar. Rusia deține 3 astfel de aparate, iar folosirea lor în Ucraina ar fi prima utilizare în condiții reale de luptă. Aparatele au fost testate în urmă cu patru ani în Siria.

Forțele Aeriene Rusești (VKS) ar folosi avioane de luptă Su-57 în „operațiunea militară specială” din Ucraina, potrivit unor surse militare citate de agenția de presă de stat rusă Tass.ru.

„Folosirea aeronavelor Su-57 în Ucraina a început la două-trei săptămâni după începerea operațiunii speciale. Avioanele folosesc rachete și operează în afara zonei active ale sistemelor de apărare aeriană inamice”, au afirmat sursele citate.

Informația nu a fost confirmată oficial.

Forțele Aeriene Ruse ar urma să primească alte 22 de aeronave Su-57 până la finalul anului 2024, iar până în 2028 numărul total acestor avioane ar urma să ajungă la 76 de unități.

Sursa foto. wikipedia

Pensiile locanicilor de la Mariupol se plătesc în ruble

În Mariupol. forțele e ocupație, rusești, au început să plătească pensiile localnciilor în ruble. Potrivit unui consilier al primarului ucrainean al orașului au fost aduse camioane întregi cu bani din care să fie plătite pensiile,

Informația a fost confirmată și de presa rusă. Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a relatat că au fost primite aproximativ 46.000 de cereri de plată a pensiei în ruble. Conform sursei citate, oficialii din autodeclarata Republică Populară Donețk au început să plătească aceste beneficii.

„Acum se știe că ocupanții au livrat deja camioane cu bani cash. (…) Pensiile sunt date pensionarilor în ruble rusești – ceea ce arată foarte bine ce este economia rusă, că o astfel de sumă de bani poate fi adusă în mod prostesc în numerar și poate fi distribuită”, a spus Petro Andrușcenko la televiziunea națională.

Potrivit spuselor sale, totul este un haos, deoarece nu există organizare și nici o procedură după care se împart sumele de bani.