Zelenski promite o "apărare eroică" în luptele intense de la Severodonețk

Zelenski promite o "apărare eroică" în luptele intense de la SeverodonețkZelenski, discurs fulminant: Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt la fel de îngrozitoare și mortale precum „prietenia și fraternitatea voastră”! Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Luptele intense au continuat miercuri la Severodonețk, unde Moscova susține că a preluat controlul asupra zonelor rezidențiale, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski laudă apărarea "eroică" a acestui oraș-cheie din Donbas.

Rușii susțin că au "eliberat complet" zonele rezidențiale ale acestui oraș strategic pentru controlul întregului zăcământ de cărbuni Donbas din estul Ucrainei.

"Preluarea zonei sale industriale și a localităților învecinate continuă", a declarat, marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-o rară întâlnire cu presa televizată.

Un inventar contestat de Kiev. "Soldații noștri au reușit să respingă asaltul din orașul Severodonețk", a asigurat, miercuri dimineața, Statul Major ucrainean, adăugând că Rusia își intensifică operațiunile şi la Bahmut, în regiunea Donețk.

"Este foarte greu să deții Severodonețk", a recunoscut totuși cu o zi înainte Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, care, împreună cu cea din Donețk, formează Donbasul. Domnul Gaidai vorbește chiar despre o "misiune imposibilă".

"Toate forțele, toate rezervele au fost mobilizate de inamic, armata rusă, pentru a tăia drumul principal Lisichansk-Bahmut pentru a ocupa Severodonețk. Ei bombardează Lisichansk foarte violent", a declarat guvernatorul, potrivit La Libre Belgique.

Orașele Severodonețk și Lisichansk, separate de un râu, constituie ultima aglomerație aflată încă sub control ucrainean din regiunea Lugansk. Capturarea lor ar deschide rușilor drumul spre Kramatorsk, un oraș mare din regiunea Donețk.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat în discursul său video zilnic, marți seară, că "situația de pe front nu s-a schimbat semnificativ în ultimele 24 de ore" și că "apărarea absolut eroică a Donbasului continuă".

Zelenski vrea mai multe arme

Pentru aceasta însă, soldații ucraineni au "o nevoie vitală de arme grele care să poată contracara artileria inamică", a cerut domnul Gaidai, solicitând "artilerie occidentală".

Kievul susține deja că a provocat daune mari invadatorului său. "Peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina", a declarat Zelenski, marți seară.

"Din 24 februarie, Rusia a plătit pentru acest război complet fără sens cu aproape 300 de vieți ale soldaților săi în fiecare zi. Dar va fi o zi în care chiar și pentru Rusia numărul victimelor va deveni inacceptabil".

Niciun bilanţ nu este verificabil. Cu toate acestea, moartea unui general rus, Roman Kutuzov, a fost confirmată marți de liderul separatiștilor pro-ruși, Denis Pușilin. Mai mulți generali ruși și-au pierdut viața din februarie, dar Moscova comunică rareori despre pierderile sale.

Cei doi beligeranți se acuză reciproc de distrugerea resurselor de cereale și, astfel, de agravarea crizei alimentare mondiale.

"Cei care pretind că sunt îngrijorați de criza alimentară globală lovesc de fapt câmpurile agricole și infrastructura, unde incendiile izbucnesc la o scară impresionantă", a denunțat,

marți seară, Comandamentul Operațional Ucrainean pentru Frontul de Sud, referindu-se în special la atacurile din jurul oraşului Niolaev (sud).

Totodată, Ministerul rus al Apărării a asigurat că forțele ucrainene "au dat foc în mod intenționat unui mare depozit de cereale" în portul Mariupol.

"Peste 50.000 de tone de cereale au fost astfel distruse", a asigurat generalul Mihail Mizinţev, acuzând regimul de la Kiev de "terorism alimentar împotriva propriului popor".

Crearea unor coridoare maritime sigure pentru exportul de cereale de la Marea Neagră va fi în centrul discuțiilor de miercuri la Ankara între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și omologul său turc, Mevlüt Cavusoglu.

Lavrov a sosit marţi în Turcia, unde va discuta despre posibilitatea ca Ucraina să-și exporte recoltele blocate în porturile sale.

Un blocaj care determină creșterea prețurilor și face să planeze ameninţarea foametei în anumite țări din Africa și Orientul Mijlociu.

La cererea ONU, Turcia și-a oferit asistența pentru escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenței minelor, dintre care unele au fost detectate în apropierea coastelor turcești.

Presa ucraineană a asigurat că "ONU și Ucraina" vor fi asociate cu discuțiile de miercuri, însă ambasada Ucrainei la Ankara a negat orice contact între ambasadorul Vasil Bodnar și domnul Lavrov.

Marți seara, Zelenski a anunțat și publicarea săptămâna viitoare a unei "Cărţi a călăilor".

Această bază de date va compila informații despre crimele de război și soldații ruși acuzați de comiterea acestora.

Domnul Zelenski promite că vor fi citați și cei care au dat ordinele. "Am subliniat în repetate rânduri că toți vor fi trași la răspundere. Și ne îndreptăm în această direcţie pas cu pas", a spus președintele ucrainean. "Toți vor fi aduși în fața justiției", a promis el din nou.

La sfârșitul lunii mai, sistemul de justiție ucrainean a susținut că a identificat "câteva mii" de cazuri de presupuse crime de război în Donbas. (RADOR)