Conflictul din Ucraina amenință producția mondială de cereale, furnizarea de uleiuri comestibile și exportul de îngrășăminte, cu o creștere fulminantă a prețurilor mărfurilor. Mai multe țări au interzis deja exporturile pentru a-și face stocuri pentru piața internă. România nu a făcut încă acest lucru și este luată cu asalt de cumpărători.
Ultima țară care interzice anumite exporturi este Indonezia. De data aceasta este vorba despre uleiul de palmier, cel mai utilizat ulei vegetal din lume. Este folosit la fabricarea multor produse, inclusiv biscuiți, margarină, detergent de rufe și ciocolată. Prețurile uleiului de palmier au crescut cu peste 50% în acest an, devenind pentru prima dată cel mai scump ulei vegetal dintre cele patru cele mai comercializate (celelalte trei fiind uleiul de floarea soarelui, uleiul de rapiță și uleiul de soia).
Ministrul Comerțului din Indonezia a explicat că restricțiile la export au ca scop asigurarea faptului că prețurile uleiului de gătit rămân accesibile pentru consumatorii din țara sa, scrie Oikonomikos Tachydromos.
De asemenea, prețurile la uleiul de soia au crescut cu aproape 40% în acest an. Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de uleiuri comestibile și dețin 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui. Din cauza sancțiunilor și a războiul marii consumatori, cum este India de exemplu caută alternative, precum uleiul de palmier și uleiul de soia.
Scumpiri majore pe piețele alimentare
Piața cerealelor este și ea extrem de afectată după ce Ucraina a anunțat că a interzis exporturile pentru o gamă largă de produse agricole. Războiul, pe lângă întreruperea transporturilor de produse din regiunea Mării Negre, pune în pericol și perspectivele recoltelor viitoare, deoarece prețurile la îngrășăminte cresc, iar producțiile sunt diminuate de creșterea bruscă a gazelor, care sunt esențiale pentru multe produse.
Prețurile mondiale la alimente au crescut la un nivel record în februarie, înregistrând o creștere anuală de 20,7%, potrivit FAO, în timp ce la multe mărfuri continuă să crească pe piețele internaționale.
Grâul, tot mai scump
Contractele futures pe grâu de la bursa din Chicago au crescut cu aproximativ 60% până acum în acest an, fiind vizibil riscul unei creșteri fulminante a prețurilor la alimente de bază, precum pâinea.
Pierderea a doi mari exportatori - Ucraina și Rusia - care reprezintă 30% din exporturile mondiale de cereale a fost exacerbată de vestea că starea culturilor de grâu din prima țară producătoare la nivel global, China, ar putea fi „cea mai proastă din istorie”, potrivit ministrului agriculturii al țării.
România devine ținta cumpărătorilor
Serbia a anunțat că va interzice exporturile de grâu, porumb, făină și ulei de gătit începând de joi, 10 martie, pentru a face față creșterii prețurilor, în timp ce Ungaria a interzis toate exporturile de cereale încă de săptămâna trecută.
Bulgaria a anunțat că își va crește stocurile de cereale și că ar putea reduce exporturile până când își va îndeplini planul.
Posibilitatea de aprovizionare din România, de asemenea mare exportator de cereale, care încă nu a anunțat suspendarea exporturilor, este limitată, întrucât cumpărătorii internaționali s-au orientat deja spre această țară în căutarea de alternative la Rusia și Ucraina.