Războiul din Ucraina. Gestul incredibil făcut de Putin. Rusia ar fi pierdut 23.000 de militari. Pod de cale ferată aruncat în aer în apropiere de Sloviansk. VIDEO/UPDATE
- Sabina Popescu
- 29 aprilie 2022, 17:24
Războiul din Ucraina continuă. Tot mai multe state condamnă atacurile cu rachete lansate de Rusia joi seară, în capitala ucraineană. Loviturile au reprezentat dovada că Vladimir Putin „arată degetul mijlociu” Occidentului, a acuzat primarul Kiev. La fața locului, pompierii încă se luptă să stingă focul. Între timp, biroul președintelui ucrainean a transmis că astăzi se va încerca evacuarea civililor de la oțelăria Azovstal. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!
UPDATE 11: Un pod de cale ferată peste râul Siverskyi Donets a fost aruncat în aer, arată o nouă înregistrare video geolocalizată și verificată.
Podul era situat de-a lungul unei autostrăzi între orașele ucrainene Sloviansk și Lyman. O imagine din satelit a satelitului Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene arată podul intact.
Atacurile aeriene rusești au bombardat infrastructura din Lyman, vizând în special un nod feroviar care servește drept linie de aprovizionare vitală pentru trupele ucrainene. Vineri, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat pentru CNN că forțele rusești fac „unele progrese treptate, inegale și lente” spre Sloviansk.
UPDATE 10: Șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gerasimov, se află în Izium ocupat, în estul Ucrainei, unde supraveghează ofensiva împotriva ucrainenilor. Este acesta un semn că operațiunea rusă a intrat în impas?
Izium este un oraș situat la 100 km sud de Harkov. Acesta este un punct extrem de important pe harta Ucrainei de est, deoarece Izium este traversat de drumuri care duc spre Słowiańska și Kramatorska, principalele orașe din Donbasul controlat de ucraineni. Acestea sunt orașe pe care Rusia vrea să le cucerească după o retragere compromițătoare și costisitoare din Kiev.
Luptele aprige pentru Izium s-au dat încă din primele ore ale agresiunii rusești, iar în cele din urmă rușii i-au împins pe ucraineni afară din oraș la începutul lunii aprilie. Dar atacul asupra Donbassului ucrainean nu face niciun progres. Prin urmare, generalul de armată Valeri Gerasimov însuși a mers la Iziumu. Potrivit unor surse militare ucrainene, Gerasimov urmează să conducă ofensiva la nivel operațional și tactic.
Cel mai important soldat al Federației Ruse
Ținând cont de faptul că ministrul apărării, Serghei Shoygu, este doar un politician îmbrăcat în uniforma de general, generalul Gerasimov, în vârstă de 66 de ani, este cel mai important soldat al Federației Ruse. Și-a început cariera în Orientul Îndepărtat al Rusiei ca comandant de pluton al infanteriei mecanizate, apoi a comandat o companie și un batalion. În anul 2000, în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, a comandat întreaga Armată 58.
În 2012, când Vladimir Putin a revenit la Kremlin și a început să curețe aparatul de reformatorii numiți de Dmitri Medvedev, șeful Ministerului Apărării Naționale, Anatoli Serdiukov, și șeful său de stat major, Nikolai Makarov, care au cerut reforme profunde în armata rusă, și-au pierdut posturile. Ministrul a fost înlocuit cu durul Șoigu, fidel lui Putin, iar cartierul general al forțelor armate a fost preluat de Gerasimov, care a devenit și prim-adjunct al ministrului apărării.
Gerasimov este, de asemenea, autorul unei noi doctrine în politica externă rusă, care stipulează că Kremlinul, pentru a-și atinge obiectivele, poate destabiliza politic alte țări sau poate desfășura activități hibride. Ipotezele doctrinei au fost publicate în primăvara anului 2013. Un an mai târziu, ele au fost puse în aplicare atunci când Rusia, ca urmare a operațiunii serviciilor secrete, a separat Crimeea de Ucraina și a declanșat un război în estul Ucrainei.
În timpul luptelor din vara anului 2014, Gerasimov a comandat forțele rusești din estul Ucrainei, care erau oficial așa-numiții separatiști din Donețk și Luhansk. Planurile de invazie a Ucrainei au fost dezvoltate sub supravegherea sa. Iar el este responsabil pentru eșecurile rusești și pierderile gigantice.
Ucraina îi oprește pe invadatori și contraatacă
Dar de ce a mers generalul în prima linie? Răspunsul pare simplu. Ofensiva rusă nu decurge conform planului. În ultimele zile, în ciuda folosirii artileriei pe scară foarte mare, unitățile rusești nu au avansat. Ucrainenii suferă pierderi, dar continuă să îi rețină pe invadatori și chiar să contraatace. În cursul nopții de joi spre vineri, au reușit să recucerească două orașe la est de Harkov - Ruska Łozowa și Kutuzówka, care fuseseră ocupate anterior de ruși.
Ofensiva rusă nu-și atinge obiectivele, deoarece rușii au început-o fără să aștepte ca forțele aduse de la Kiev să se consolideze și să refacă pierderile grave de oameni și echipamente. Vladimir Putin se grăbește - pe 9 mai, Rusia urmează să sărbătorească Ziua Victoriei, aniversarea capitulării celui de-al Treilea Reich, cu o mare paradă în Piața Roșie. Cucerirea restului Donbasului ar putea fi, potrivit experților occidentali, un succes suficient pentru ca Rusia să accepte o încetare a focului.
Dwornikov nu s-a ridicat la înălțimea speranțelor Kremlinului
La începutul lunii aprilie, Gerasimov l-a numit pe generalul Alexander Dvornikov, celebru pentru operațiunile sale sângeroase din Siria, în funcția de comandant-șef al operațiunilor din Ucraina. Anterior, trupele erau comandate de comandanți individuali ai districtelor militare. Acest lucru a provocat haos și o luptă acerbă pentru aprovizionare între unități din diferite județe. Faptul că Gerasimov preia comanda punctului strategic după o lună înseamnă că Dwornikov nu s-a ridicat la înălțimea speranțelor sale.
O expediție pe linia frontului pentru un general rus implică un risc considerabil. Ucrainenii au ucis deja opt generali. Pe 28 februarie, la patru zile după izbucnirea războiului, generalul-maior Andrei Suchowiecki, comandantul adjunct al Armatei 41, a murit la Hostomel, lângă Kiev. Când, amenințându-i pe soldați, a încercat să-i încurajeze să atace pozițiile ucrainene, un lunetist ucrainean l-a împușcat.
UPDATE 9: Trupele ruse folosesc muniție cu fosfor în satul Solovyove, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.
UPDATE 8: Consecințele unui atac aerian asupra Zaporozhye
Colapsul soldaților ruși
UPDATE 7: Asaltul Rusiei asupra Donbasului „s-a cam stins”, iar bătălia pentru regiune se va încheia în două până la patru săptămâni, a susținut expertul militar Dr. Mike Martin. Cercetătorul invitat la King's College London, specializat în studii de război, a spus: „Practic, rușii vor rămâne fără trupe, iar ucrainenii vor contraataca”.
Rușii au irosit singura lor șansă de a cuceri regiunea, crede el. „Au scos toate aceste unități mutilate din Kiev, iar apoi au încercat să le reconstituie pentru a lupta în est, dar au rămas lovite și deteriorate” de bătălia pentru capitala ucraineană, iar Rusia nu a reușit să le consolideze și să „facă vreo manevră îndrăzneață”.
Martin a spus că a avut loc o „schimbare strategică majoră” în război, Marea Britanie declarând că scopul său este de a elimina forțele rusești din Ucraina, inclusiv din Crimeea. Totuși, în opinia sa, ministrul britanic de externe Liz Truss greșește când spune că războiul va dura 10 ani. „Forțele rusești se vor prăbuși înainte de asta și vom asista la o lovitură de stat”, a spus expertul militar.
În condițiile în care SUA au anunțat o finanțare de 33 de miliarde de dolari (26 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, „acesta este un semnal extrem de clar de intenție”, a spus Martin. Asta înseamnă, de asemenea, că NATO și SUA au decis că Vladimir Putin joacă la cacealma cu privire la utilizarea armelor nucleare dacă NATO ridică miza.
Înaintarea lentă a rușilor continuă în est
UPDATE 6: Forțele rusești continuă să avanseze în estul țării, dar rezistența puternică a trupelor ucrainene le încetinește progresul. Potrivit celor mai recente evoluții, forțele rusești continuă să facă mici progrese în jurul orașului Izyum din estul țării, dar apărarea puternică a Ucrainei din regiunea Donbas rezistă deocamdată.
Ministerul britanic al Apărării a transmis, vineri, că bătălia pentru Donbas, în estul țării, rămâne principalul obiectiv strategic al Rusiei. Acesta a precizat că luptele au fost deosebit de intense în jurul Lysychansk și Severodonetsk și că a existat o tentativă de avansare spre sud, spre Slovyansk.
Orașul portuar devastat Mariupol, care a fost încercuit de la începutul lunii martie, se află acum în mare parte sub controlul forțelor rusești - deși câteva sute de soldați ucraineni au rămas în uzina metalurgică Azovstal din sudul orașului.
Forțele rusești au blocat complexul industrial și continuă bombardamentele aeriene asupra acestuia, dar nu s-a încercat încă evacuarea trupelor ucrainene dintr-o rețea de tuneluri de sub fabrică.
UPDATE 5: Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a dezvăluit că a trebuit să ia „decizii rapide” pentru a se proteja pe el și familia sa de capturarea de către ruși în prima zi a invaziei. Vorbind cu reporterul Simon Shuster de la revista Time la complexul prezidențial din Kiev, Zelensky și-a amintit de primele lovituri aeriene din 24 februarie. Articolul din Time relatează că armata l-a informat pe Zelensky că echipe de atac rusești au fost parașutate în Kiev pentru a-i ucide sau captura.
„Îmi amintesc momentele din acea noapte. Exploziile. Copiii”, a declarat Zelensky pentru sursa citată. „I-am trezit. A fost tare”, a adăugat președintele ucrainean.
Șeful statului ucrainean a mai spus: „Cu toții avem familii. Suntem ființe umane. Și a trebuit să luăm niște decizii rapide. Din acest moment, cred că deciziile pe care le-am luat, unele intenționat și altele din greșeală, au fost corecte”.
UPDATE 4: Ministerul ucrainean al Apărării susține că Rusia a suferit pierderi de 23.000 de militari de la începutul războiului. Acesta susține că, de la invadarea Rusiei pe 24 februarie, armata ucraineană a distrus:
- 986 de tancuri;
- 2418 vehicule blindate de luptă;
- 435 de sisteme de artilerie;
- 189 de avioane;
- 8 nave;
- 155 de elicopter.
Ministerul ucrainean al Apărării a mai precizat că Rusia a înregistrat cele mai mari pierderi în direcția Izyum, în estul țării aflate în război.
Estimările privind pierderile militare rusești variază foarte mult, dar Moscova a recunoscut anterior că a suferit „pierderi semnificative de trupe” în timpul invaziei.
Informațiile furnizate de Ucraina nu au putut fi verificate în mod independent.
Ucraina susține că a recucerit un oraș de lângă Harkov
UPDATE 3: Kostiantyn Nemichev, un oficial din cadrul Administrației Regionale de Stat din Harkov și membru al regimentului Azov, a declarat că forțele ucrainene au eliberat așezarea Ruska Lozova, care se află la nord de Harkov. În ultimele săptămâni, ucrainenii spun că au eliberat mai multe orașe și sate din zonă.
„Aceasta este o așezare importantă din punct de vedere strategic, situată pe autostrada Kharkiv-Belgorod. Din această suburbie, în timpul ocupației, inamicul a tras asupra infrastructurii civile și a cartierelor de locuințe din Harkov”, a declarat Nemichev.
Comentariile lui Nemichev au fost reluate de armata ucraineană, care a declarat vineri că orașul a fost eliberat de unitatea de asalt a Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.
Cu toate acestea, rușii sunt încă în măsură să bombardeze Harkov și împrejurimile sale imediate.
Oleh Syniehubov, șeful administrației regionale din Harkov, a declarat că intensitatea bombardamentelor a scăzut. „Cu toate acestea, este încă destul de periculos să fii afară pe străzi. Din nefericire, înregistrăm morți civile în fiecare zi”, a declarat el.
„Bombardamentele din Harkov sunt haotice. De obicei, sunt afectate cartierele rezidențiale, acestea sunt Saltivka, Saltivka de Nord, Oleksiivka”, a spus el, adăugând că în mai multe cartiere a fost întreruptă energia electrică.
Syniehubov a declarat că, în sudul regiunii Harkov, zona din jurul Izium - care este deținută de ruși - rămâne cel mai „fierbinte” punct. El a precizat că forțele ucrainene își mențin pozițiile.
El a precizat că evacuările au continuat din mai multe orașe aflate în raza de acțiune a tirurilor de artilerie rusești, inclusiv Barvinkove, „deoarece ne așteptăm să existe un teatru de operațiuni de luptă acolo”.
De asemenea, Syniehubov a afirmat că o unitate militară rusă acuzată de atrocități în orașul Bucha, la nord de Kiev, s-a redislocat acum în regiunea Harkov. „A fost eliminată parțial în apropiere de Izium. Cu acești oameni luați în captivitate, vom face totul pentru ca ei să fie pedepsiți corespunzător sau cel puțin să depună mărturie despre comandanții lor care au dat ordine pentru astfel de atrocități care au avut loc în Bucha”, a spus Syniehubov.
2 regiuni rusești susțin că granițele lor cu Ucraina au fost bombardate
UPDATE 2: Două regiuni din Rusia care se învecinează cu Ucraina - Kursk și Briansk - au transmis că teritoriul lor a fost bombardat.
„Dimineața în [orașul] de frontieră Rylsk a fost agitată. În jurul orei 8:00, mortierele au tras asupra punctului de control din satul Krupets”, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit. Potrivit lui Starovoit, „punctele de tragere au fost înăbușite de focul de ripostă al polițiștilor de frontieră [ruși] și al armatei”. Nu s-au înregistrat victime sau distrugeri, a adăugat el.
Șeful regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că departamentul de frontieră al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a raportat bombardamente în satul Belaya Berezka, care ar fi fost efectuate de pe teritoriul ucrainean.
„Pe 29 aprilie, o filială a departamentului de frontieră al FSB al Rusiei din regiunea Briansk, în satul Belaya Berezka, districtul Trubchevsky, a fost supusă unor tiruri de mortiere de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Bogomaz. El a precizat că nu s-au înregistrat victime.
Rețelele de apă și electricitate au fost avariate în urma bombardamentelor din regiunea Briansk, a adăugat Bogomaz.
UPDATE 1: Rusia a folosit un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi ținte militare ucrainene cu rachete de croazieră Kalibr, a transmis, vineri, Ministerul Apărării de la Moscova.
„Echipajul unui submarin diesel-electric al Flotei ruse din Marea Neagră a lansat o salvă de rachete de croazieră Kalibr împotriva infrastructurii militare a forţelor armate ale Ucrainei”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării.
https://www.youtube.com/watch?v=6mCwjH-JhY0&feature=emb_imp_woyt
Știre inițială: Războiul din Ucraina continuă. Ultimii luptători din Mariupol apără uzina siderurgică Azovstal, un sit industrial uriaș și ultima parte a orașului care nu se află sub control rusesc. Aceștia sunt ascunși într-o rețea de buncăre și tuneluri de sub combinat. În ciuda faptului că Vladimir Putin a renunțat săptămâna trecută la planurile de a lua cu asalt uzina după ce a declarat victoria în Mariupol, oficialii ucraineni spun că nu a existat nicio încetare a atacurilor aeriene.
Mai pot să fugă civilii de la Azovstal din calea războiului?
Regimentul Azov, inițial un grup de extremă-dreapta care a fost ulterior încorporat în Garda Națională a Ucrainei, se află încă la combinatul siderurgic, împreună cu Brigada 36 de pușcași marini din Ucraina. Se spune că sute de civili sunt blocați acolo, inclusiv locuitori în vârstă, copii și multe persoane cu dizabilități, dintre care multe au nevoie de medicamente. Alimentele și apa se termină, iar familiile imploră să fie evacuate.
Se spune că ar exista aproximativ 600 de luptători grav răniți care au nevoie de îngrijiri urgente, inclusiv intervenții chirurgicale majore, cum ar fi amputări. În funcție de ce se va întâmpla vineri, ar fi prima încercare de a scoate civilii din uzina siderurgică Azovstal.
Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord „în principiu”, la începutul acestei săptămâni, ca ONU și Crucea Roșie să evacueze civilii din oțelăria Azovstal. Luptătorii au cerut să li se asigure o ieșire sigură din uzină, spunând că sunt depășiți numeric și că au rămas fără provizii. Însă încercările de a stabili coridoare umanitare în Mariupol au eșuat în mare parte până acum, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc de rea-credință în negocieri.
Germania condamnă atacurile „inumane” de la Kiev
Tensiunile între cele două state s-au mărit după ce inamicii au atacat, joi seară, capitala Ucrainei. Germania a criticat Rusia pentru atacul aerian asupra Kievului în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, calificându-l drept „inuman”.
„Condamnăm ferm atacul cu rachete rusesc asupra Kievului în timp ce... Guterres se afla ieri la discuții”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Wolfgang Buechner.
Moscova a confirmat că a lovit Kievul noaptea trecută, dar susține că ținta sa a fost una militară - mai exact, o uzină care produce rachete. Potrivit ultimelor informații, ar fi vorba despre uzina Ardem, care produce complexe de rachete Neptun. Postul de radio Radio Liberty, finanțat de SUA, a declarat că unul dintre jurnaliștii săi, Vira Hyrych, a fost ucisă în urma atacului, când o rachetă i-a lovit casa.
O înregistrare video publicată de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina (SES) arată că pompierii încă se luptă cu flăcările în urma atacurilor.
Putin a arătat ONU pentru prima dată „degetul mijlociu”
Loviturile cu rachete rusești la Kiev în timpul vizitei lui António Guterres, au fost o dovadă a faptului că Vladimir Putin a arătat degetul mijlociu pentru prima dată organizației ONU, a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko.
Premierul Estoniei a transmis, vineri, că Rusia ar trebui să fie expulzată și „împinsă înapoi” din teritoriul ucrainean. Kaja Kallas a declarat că țările occidentale ar trebui să împărtășească obiectivul ei ca Ucraina să câștige războiul și Vladimir Putin să piardă. Dar premierul a spus că menținerea unității va deveni mai dificilă pe măsură ce războiul va continua.
„Dacă există un fel de acord de pace, dacă toată lumea rămâne acolo unde este, atunci agresiunea dă cu adevărat roade”, a declarat ea pentru BBC. „Nu numai că iei pământul vecinului cu forța, dar în final te mai și liniștești, iar noi nu ar trebui să permitem asta”, a adăugat premierul Estoniei.
Oficialul a spus că securitatea europeană este în joc, adăugând că „trebuie să avem cu toții această înțelegere că problema vecinului nostru de astăzi este problema noastră mâine”. Aceasta reflectă comentariile ministrului britanic de externe Liz Truss, care a declarat că forțele rusești trebuie să fie scoase din „întreaga Ucraină”.
Nu toate puterile occidentale împărtășesc obiectivul lui Truss și Kallas. Oficialii francezi și germani au fost mai precauți în ceea ce privește declararea unor obiective de război care riscă să provoace Rusia, preferând să se concentreze în schimb pe un limbaj despre apărarea Ucrainei.