Războiul din Ucraina. Belarus anunță noi exerciții militare. Moldova, următoarea țintă? Trupe ruse din Transnistria, în stare de război. VIDEO/UPDATE

Războiul din Ucraina. Belarus anunță noi exerciții militare. Moldova, următoarea țintă? Trupe ruse din Transnistria, în stare de război. VIDEO/UPDATESursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Moscova, și a făcut presiuni pentru a pune capăt pe cale diplomatică conflictului militar. „Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”, a avertizat ministrul chinez de Externe. Între timp, oficialii ucraineni spun că regiunile din estul țării au fost atacate intens. Nivalul radiațiilor de la Cernobîl este anormal, potrivit șefului ONU pentru Energie Atomică. Iată ultimele actualizări privind războiul din Ucraina!

Un alt oraș căzut în mâinile rușilor

UPDATE 19: În regiunea estică a Ucrainei - cunoscută sub numele de Donbas - care se învecinează cu Rusia, au avut loc lupte grele. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat pentru BBC că, deși situația din regiune este dificilă, armata ucraineană „menține linia” împotriva forțelor rusești.

El a spus că Ucraina a respins șase atacuri rusești în regiune în ultimele 24 de ore, adăugând ulterior că bombardamentele constante au provocat multe victime.

Orașul Kreminna a căzut în mâinile rușilor, a confirmat Haidai.

Haidai a declarat că situația locuitorilor din Luhansk este „critică”, multe orașe rămânând izolate de electricitate, apă și alimente, deoarece infrastructurile cheie au fost „distruse complet”.

Guvernatorul Luhansk a mai spus că toți locuitorii au fost sfătuiți să se evacueze în regiuni mai sigure și că evacuările sunt efectuate în fiecare zi.

UPDATE 18: Serviciul de informații al apărării din Ucraina: Rusia pregătește atacuri cu rachete asupra Transnistriei.

Locuitorii din Transnistria au primit mesaje telefonice care ar proveni de la forțele armate cu sfatul de a evacua din cauza unor atacuri cu rachete planificate.

Aceste mesaje sunt false, a anunțat armata.

UPDATE 17: Departamentul de Stat al SUA este la curent cu exploziile care au avut loc luni în Transnistria - regiunea separatistă susținută de Rusia din interiorul Republicii Moldova - și „monitorizează îndeaproape situația”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

„Reiterăm apelul la calm al guvernului moldovean ca răspuns la aceste incidente și susținem pe deplin, așa cum ne-ați mai auzit spunând, integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, respectăm neutralitatea sa garantată constituțional”, a declarat Price în cadrul unei ședințe de informare a Departamentului de Stat.

„Nu cunoaștem toate detaliile dincolo de ceea ce s-a întâmplat ieri, dar rămânem îngrijorați de orice potențiale încercări de escaladare a tensiunilor”, a spus el.

„Republica Moldova este un partener puternic, lucrăm pentru a ne asigura că are tot ce îi trebuie pentru a răspunde consecințelor regionale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a mai spus Price.

UPDATE 16:  Maksym Marchenko, șeful administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că Rusia a folosit trei rachete, dintre care una a lovit podul.

„Prin acțiunile sale, inamicul încearcă să taie o parte din regiunea Odesa și să creeze tensiuni pe fondul evenimentelor” din Transnistria, a declarat Marchenko.

Luni, un atac cu rachete a avariat o clădire de securitate guvernamentală din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, în interiorul Moldovei. Aproximativ 3.500 de soldați ruși sunt desfășurați în Transnistria, aparent ca forță de menținere a păcii.

Marți, un turn de comunicații din Transnistria a fost avariat de explozii inexplicabile, ceea ce l-a determinat pe președintele Maia Sandu să convoace o reuniune de urgență a consiliului de securitate al țării.

Aceste două incidente au determinat Ucraina să acuze Rusia de provocări planificate în Transnistria.

UPDATE 15: Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a afirmat că „autoritățile ruse la nivelul celor mai înalți reprezentanți ai statului declară că este necesar să ocupe Moldova”.

„Loviturile cu rachete de croazieră de astăzi asupra regiunii noastre de sud pot indica intențiile Rusiei de a adăuga regiunea Basarabiei ucrainene (sud-vestul îndepărtat) la toate zonele ofensivei sale”, a adăugat el.

Comandamentul operațional „Sud” al armatei ucrainene a transmis că în regiunea Odesa au fost identificați „colaboratori și agitatori ai lumii rusești”, pe fondul provocărilor și acuzațiilor că Ucraina ar intenționa să atace Transnistria.

UPDATE 14: Trupe ruse din Transnistria sunt în stare de război.

UPDATE 13: Statul Major General spune că trupele rusești din Transnistria sunt în stare de alertă maximă.

În regiunile ocupate de Rusia în Republica Moldova se află în prezent aproximativ 8.000 de soldați, dintre care aproape 3.000 de militari ruși, potrivit lui Vadym Denysenko, consilier al ministrului de interne.

UPDATE 12: Germania este „foarte, foarte aproape” de independența față de importurile de petrol din Rusia, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, calificând drept fezabil un embargo petrolier împotriva Rusiei.

Potrivit acestuia, Berlinul a reușit deja să reducă ponderea petrolului rusesc importat de la 35% la 12%.

UPDATE 11: Vladimir Putin a reafirmat pe larg justificarea sa pentru invadarea Ucrainei și i-a spus lui Antonio Guterres: „Încă ne așteptăm și sperăm că vom putea ajunge la acorduri pe cale diplomatică”.

Vladimir Putin a declarat că discuțiile recente de la Istanbul au ajuns la un „progres”, dar a sugerat că acestea au fost deraiate după rapoartele privind atrocitățile împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha. Șeful statului rus a afirmat că acestea au fost o „provocare” și a adăugat că „armata rusă nu are nimic de-a face cu asta”.

Totuși, discuțiile continuă și sperăm să ajungă la un rezultat pozitiv, a spus liderul de la Kremlin, precizând că negocierile pentru pace vor continua în format online.

Nu în ultimul rând, referindu-se la situația actuală din Mariupol, pe care a descris-o ca fiind „complicată și tragică”, el a spus că în orașul asediat nu mai au loc operațiuni militare rusești.

UPDATE 10: Germania va antrena soldați ucraineni, potrivit unui ambasador german.

Mai multe informații de la reuniunea care a avut loc la baza aeriană americană de la Ramstein, în Germania, unde reprezentanții a peste 40 de țări aliate cu SUA au purtat discuții.

Ambasadorul Germaniei în SUA, Emily Haber, a spus că, pe lângă trimiterea de tancuri antiaeriene în Ucraina, Germania va antrena soldații ucraineni pe teritoriul german.

Kremlinul acuză Marea Britanie că a „provocat” Ucraina să atace Rusia

UPDATE 9: Ministerul rus al Apărării a declarat că Marea Britanie „provoacă” Ucraina să lanseze un atac în Rusia.

Atât agențiile de presă Interfax, cât și RIA au citat Ministerul Apărării, care a declarat că Rusia va da „un răspuns proporțional dacă vor exista astfel de încercări”.

Instituția guvernamentală a mai transmis că armata rusă „este pregătită să lanseze lovituri de ripostă împotriva centrelor de decizie de la Kiev folosind armament de mare precizie”.

Anterior, ministrul britanic al Forțelor Armate, James Heappey, a declarat că este „pe deplin legitim” ca forțele ucrainene să vizeze liniile de aprovizionare de pe teritoriul rusesc.

Heappey a recunoscut că armele furnizate Ucrainei de către comunitatea internațională aveau raza de acțiune pentru a fi folosite în Rusia.

Rusia oprește livrările de gaze către Polonia

UPDATE 8: În timp ce țările europene iau măsuri pentru a limita sau interzice livrările de gaze naturale rusești, există rapoarte din Polonia potrivit cărora Moscova a oprit livrările către această țară. Site-ul Onet.pl arată că această măsură a fost confirmată neoficial de surse din guvernul polonez și de compania de stat de gaze PGNiG. Deocamdată nu a existat nicio confirmare oficială a știrii.

PGNiG cumpără aproximativ 60% din importurile de gaze naturale ale Poloniei de la Gazprom prin conducta Yamal.

În cazul în care livrările au fost într-adevăr suspendate în mod deliberat de Gazprom, nu ar fi o problemă imediată pentru Polonia, deoarece depozitele subterane sunt pline în proporție de aproximativ 70%, iar stocurile pot fi reduse.

De asemenea, cererea de gaze naturale este destul de scăzută acum din cauza sezonului estival care se apropie.

Polonia intenționează să înceteze să mai importe gaz rusesc până la sfârșitul anului, atunci când va expira contractul de furnizare pe termen lung cu Gazprom și când va fi pusă în funcțiune o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia.

Proiectul Baltic Pipe are capacitatea de a înlocui livrările rusești prin conducta Yamal.

UPDATE 7: Rusia și Belarus vor organiza un antrenament comun al forțelor aeriene și al apărării aeriene în perioada 26-29 aprilie.

Ministerul belarus al Apărării a anunțat că va organiza exerciții comune cu forțele armate ale Rusiei pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre organismele de control al aviației și apărării aeriene.

Moldova ar fi următoarea țintă a rușilor

UPDATE 6: Consilierul politic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky crede că Republica Moldova este următoarea țintă a ocupanților ruși.

„Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și insinuează că Moldova ar trebui să aștepte „oaspeți”.

Vești proaste: dacă Ucraina cade mâine, trupele rusești vor fi la porțile Chișinăului.

Vești bune: Ucraina va asigura cu siguranță securitatea strategică a regiunii. Dar trebuie să lucrăm ca o echipă”, a transmis consilierul Mykhailo Podolyak.

De ce este Transnistria importantă?

UPDATE 5: Exploziile misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de Rusia în Republica Moldova, au stârnit temeri că conflictul din Ucraina s-ar putea extinde. Rusia are aproximativ 1.500 de soldați bazați în Transnistria, care se învecinează cu Ucraina și s-a desprins de Moldova într-un scurt război în 1992.

În cazul în care Rusia consolidează Transnistria, aceasta ar putea permite forțelor sale să avanseze dinspre vest spre Odesa - un oraș-port de importanță strategică. Înaintarea sa asupra orașului dinspre est a fost blocată de trupele ucrainene.

Vineri, un general rus de rang înalt, Rustam Minnekayev, a declarat că „controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde există, de asemenea, cazuri de opresiune a populației vorbitoare de limbă rusă”.

Președintele Vladimir Putin s-a angajat să „protejeze” etnicii ruși din fostele republici sovietice. Acesta a fost argumentul său pentru a invada Ucraina. Republica Moldova nu face parte din NATO sau din UE. Este una dintre cele mai sărace țări din Europa și în care locuiesc mulți etnici ucraineni.

Germania își schimbă politica și trimite tancuri în Ucraina

UPDATE 4: Miniștrii apărării din țările NATO și din Uniunea Europeană s-au întâlnit la baza aeriană a Statelor Unite din Ramstein, în sud-vestul Germaniei, pentru a discuta despre acordarea unui sprijin suplimentar Ucrainei.

O schimbare majoră de politică a fost anunțată de guvernul german, care a autorizat furnizarea a aproximativ 50 de tancuri antiaeriene Gepard Flakpanzer. Ținute în depozit în ultimul deceniu, acestea vor primi îmbunătățiri tehnice înainte de a fi trimise în Ucraina.

Germania are de mult timp o politică de a nu trimite armament greu în zonele de conflict, dar guvernul său a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a oferi mai mult ajutor Kievului.

Ministrul apărării al țării, Christine Lambrecht, a declarat că Germania va „analiza toate posibilitățile prin care putem sprijini în continuare Ucraina în lupta sa curajoasă și importantă pentru libertate și pentru pace”.

UPDATE 3: Rușii și-au arborat steagul în Vasilyevka, din regiunea Zaporozhye.

UPDATE 2: Un alt elicopter Rusian Ka-52 a fost distrus în regiunea Harkov.

UPDATE 1: Rușii au lansat un atac cu rachete asupra regiunii Odesa și au avariat un pod peste estuarul Nistrului. Presa ucraineană a relatat că podul din districtul Bilhorod-Dnistrovskyi spre Odesa a fost închis din cauza avariilor.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1518947076587012096

Știre inițială: Antonio Guterres, secretar general al ONU, și Serghei Lavrov, șeful Ministerului de Externe de la Moscova, au susținut o conferință de presă, după întâlnirea de marți, în care oficialul rus a declarat că așteaptă cu interes să colaboreze cu ONU și Crucea Roșie pentru a facilita un răspuns umanitar în Ucraina.

Prea devreme pentru medierea discuțiilor „sincere” despre război

El a mai precizat, de asemenea, că împreună cu reprezentantul ONU a vorbit despre viitorul organizației în general și despre potențiale parteneriate. ONU a fost creată pentru a asigura suveranitatea statelor membre ale acesteia, a arătat Serghei Lavrov, salutând vizita secretarului general la Moscova.

Serghei Lavrov a mai arătat, în conferința de presă, că este prea devreme pentru a vorbi despre mediere în discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina. Totuși, Moscova este angajată în găsirea unei soluții diplomatice prin discuții cu guvernul de la Kiev, a adăugat oficialul rus.

Secretarul general al ONU a spus că a venit la Moscova în calitate de „mesager al păcii” pentru „a salva vieți și a reduce suferința”. Antonio Guterres a precizat că au avut loc „discuții sincere” și că este clar că există două poziții diferite față de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În legătură cu potențiala înființare de coridoare umanitare în Ucraina pentru a permite civililor să evadeze, reprezentantul ONU a spus că a propus înființarea unui grup de contact format din oficiali ai ONU, ai Rusiei și ai Ucrainei pentru a analiza oportunitățile de creare a unor coridoare sigure. Acest lucru ar implica încetarea ostilităților și garantarea faptului că rutele de evacuare sunt eficiente.

Șeful ONU insistă pe instaurarea păcii în Ucraina

Antonio Guterres a recunoscut că există o „criză” la Mariupol, adăugând că ONU este „gata să își mobilizeze” resursele logistice în oraș. El a adăugat că acest lucru ar permite evacuarea în siguranță a civililor care doresc să părăsească orașul „în orice direcție au ales” și livrarea ajutorului umanitar necesar.

„Cu cât mai repede se va instaura pacea, cu atât mai bine pentru binele Ucrainei, al Rusiei și al lumii”, a afirmat reprezentantul ONU.

Întrebat despre rapoartele privind presupusele crime de război comise de Moscova, Antonio Guterres s-a declarat îngrijorat și a spus că acestea necesită o „investigație independentă”, adăugând că acceptă că Rusia are „nemulțumiri”, dar ONU va ajuta la rezolvarea acestora probleme.

Nou sprijin militar de 44 de milioane de dolari pentru Ucraina

În altă ordine de idei, Norvegia va aloca 400 de milioane de coroane norvegiene (44 de milioane de dolari) unei inițiative conduse de Marea Britanie pentru achiziționarea de arme și echipamente militare pentru Ucraina, potrivit premierului norvegian Jonas Gahr Støre.

În fața parlamentului norvegian, Støre a declarat că această inițiativă face posibilă sprijinirea Ucrainei cu arme pe care armata norvegiană nu le are sau la care nu poate renunța.

Donarea de arme unei părți aflate în război a fost o „experiență nouă” pentru Norvegia, a adăugat premierul.

Ministrul norvegian al apărării Bjørn Arild Gram a anunțat săptămâna trecută că Norvegia a donat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Mistral. Anterior, Norvegia donase în total 4.000 de rachete antitanc și mai multe tipuri de echipamente de protecție, precum și alte echipamente militare, potrivit Ministerului Apărării.

„Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”

Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a declarat că „nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”, în urma comentariilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a afirmat că riscul unui război nuclear este un pericol real.

Într-un interviu difuzat de televiziunea rusă, Lavrov a fost întrebat despre riscurile unui al treilea război mondial în comparație cu criza rachetelor din Cuba din 1962. Lavrov a declarat că descurajarea nucleară este „poziția de principiu” a Rusiei, dar pericolul este „serios și nu poate fi subestimat”.

„Nu aș vrea ca aceste riscuri să fie umflate în mod artificial acum”, a spus Lavrov, „dar pericolul este serios, este real și nu poate fi subestimat”.

„Nimeni nu vrea să vadă izbucnirea unui al treilea război mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferințe de presă. Wang a reiterat speranța Chinei ca părțile să „își păstreze calmul și să dea dovadă de reținere” și să „realizeze pacea cât mai curând posibil și să evite să impună un preț mai mare Europei și lumii”.

„Ar trebui să reflectăm asupra modului în care vârtejul conflictelor geopolitice a crescut din nou în Europa, la mai mult de 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece”, a spus Wang.

Situația de pe teren. Nivelul radiațiilor de la Cernobîl este anormal

În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, șeful Agenției atomice a ONU a transmis că nivelurile de radiații de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, scena unor săptămâni de lupte după invazia rusă, sunt „anormale”.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat reporterilor că ocupația de câteva săptămâni a sitului de către Rusia a fost „foarte, foarte periculoasă”.

Centrala dezafectată a fost locul celui mai grav dezastru nuclear din istorie, în 1986, și este încă folosită pentru a conține deșeuri nucleare.

„Au existat unele momente în care nivelurile au crescut din cauza mișcării echipamentelor grele pe care forțele rusești le aduceau aici și când au plecat. Urmărim acest lucru zi de zi”, a mai spus Rafael Grossi, adăugând: „Situația a fost absolut anormală și foarte, foarte periculoasă”.

„Referendumul de fațadă” din Herson - o acțiune inspirată direct din cărțile de război ale lui Putin

În privința orașului Herson, trupele rusești au preluat controlul asupra Consiliului local, pregătindu-se să organizeze un sondaj privind viitorul regiunii, cerând oamenilor să voteze pentru „independența” sa. Între timp, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a descris planul ca fiind un „referendum de fațadă”.

Este o mișcare desprinsă direct din manualul de război al Rusiei. Un referendum similar a fost organizat în Crimeea în 2014, oferind un pretext pentru anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia doar câteva zile mai târziu.

Adunarea Generală a ONU a calificat referendumul din Crimeea drept invalid. Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Uniunea Europeană, au calificat, de asemenea, anexarea și referendumul drept ilegale.

Separat, separatiștii susținuți de Rusia au organizat propriile lor voturi în 2014, după ce au declarat două zone din regiunea Donbas din estul Ucrainei ca fiind independente.

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște aceste două entități - autodescrise ca Republici Populare Donețk și Luhansk - ca fiind independente a fost văzută ca fiind salba de deschidere a războiului Rusiei împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

O altă regiune separatistă susținută de Rusia, Osetia de Sud din Georgia, a anunțat, de asemenea, în martie, că intenționează să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia. Georgia a declarat că o astfel de mișcare este „inacceptabilă”.

Urmând același scenariu, Rusia cere acum ca Herson un oraș important din punct de vedere strategic, situat pe un golf al Mării Negre, cu o populație de circa 300.000 locuitori, ,să devină „Republica Populară Herson”. Cetățenii săi au continuat să sfideze Rusia prin organizarea de proteste și marșuri chiar și după ce forțele de ocupație au preluat controlul asupra centrului orașului.

Estul Ucrainei, „intens” atacat

Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a declarat că forțele rusești au lansat atacuri cu rachete împotriva orașului Avdiivka, aflat în apropierea liniei de front. „Spitalul central al orașului, o școală și clădiri înalte au fost afectate”, a spus el.

Kyrylenko a precizat că o altă încercare rusă de a ataca orașul Mariinka, aflat în apropiere, a fost respinsă. Rușii au lăsat, de asemenea, orașul Krasnohorivka fără electricitate după ce au avariat un transformator.

„Astăzi, bombardamentele continuă aproape de-a lungul întregii linii de front. În prezent, se știe că cel puțin doi civili au murit”, a declarat Kyrylenko.

În orașul vecin Luhansk, trei civili au murit în orașul Popasna, când o clădire s-a prăbușit pe fondul bombardamentelor intense, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk.

„Situația din Popasna este extrem de dificilă. Luptele de stradă din oraș continuă. Inamicul trage de la distanță cu arme grele. Aviația bombardează în mod constant zona rezidențială”, a declarat Hayday.

Popasna se află pe linia frontului de săptămâni întregi și a suferit pagube importante.

Hayday a declarat că 95 de locuitori din regiunea Luhansk au fost deja evacuați marți, aproximativ jumătate dintre ei din Lysychansk, un oraș care a fost grav avariat în săptămâni de bombardamente.