Putin se joacă cu focul. Cerințe maximale pentru a zădărnici planul lui Trump
- Iulia Moise
- 13 martie 2025, 08:12

Regimul Putin încearcă să slăbească poziția de negociere a SUA în privința Ucrainei, alimentând tensiunile dintre administrația Trump și alte țări, în timp ce continuă eforturile de a dezmembra statul ucrainean, conform unui document pregătit pentru Kremlin.
Putin, cerințe maximale
Documentul, scris în februarie de un think tank influent din Moscova, apropiat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), detaliază cerințele maximaliste ale Rusiei pentru orice încheiere a conflictului din Ucraina.
Respinge planurile preliminare ale președintelui Donald Trump pentru un acord de pace în termen de 100 de zile ca fiind „imposibil de realizat” și afirmă că „o soluție pașnică a crizei din Ucraina nu poate avea loc înainte de 2026”.
Documentul respinge, de asemenea, orice plan de desfășurare a pacificatorilor în Ucraina, așa cum au propus unii în Europa, și insistă asupra recunoașterii suveranității Rusiei asupra teritoriilor ucrainene pe care le-a confiscat.
De asemenea, solicită o nouă divizare prin crearea unei zone tampon în nord-estul Ucrainei, la granița cu regiunile rusești precum Briansk și Belgorod, precum și o zonă demilitarizată în sudul Ucrainei, aproape de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.
Acesta din urmă ar afecta regiunea Odesa.
În plus, documentul discută despre necesitatea „demolării complete” a actualului guvern ucrainean.
Provocările unui acord de pace
Documentul, care a fost obținut de un serviciu de informații european și revizuit de The Washington Post, evidențiază provocările cu care se confruntă în continuare Trump în atingerea unui acord cu Rusia pentru un tratat de pace, acum că Kievul a aprobat propunerea Washingtonului pentru un armistițiu de 30 de zile, părea să reducă prăpastia dintre cele două țări.
Deși Rusia nu a semnalat încă dacă ar accepta un armistițiu, analiștii au avertizat că Moscova are încă o multitudine de modalități prin care ar putea tergiversa acceptarea chiar și a unei pauze temporare în ostilități și au spus că drumul către orice acord de pace pe termen lung este încă periculos.
Rusia „nu este interesată de o rezolvare timpurie a crizei din Ucraina,” a declarat Thomas Graham, director senior pentru Rusia la Consiliul de Securitate Națională sub George W. Bush și acum cercetător la Consiliul pentru Relații Externe.
„Ei vorbesc constant despre cauzele fundamentale, care, după cum știți, țin de politica internă din Ucraina și, mai important decât atât, de arhitectura de securitate europeană, care ar fi rolul NATO.
Și un simplu armistițiu care nu ia în considerare acest lucru nu este de interes pentru Rusia. Și Trump nu pare să înțeleagă”, a mai spus Graham.
Putin: Recomandările SUA, extrem de contradictorii
Purătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că Kremlinul „nu era la curent cu astfel de recomandări,” numindu-le „extrem de contradictorii,” și adăugând, „Lucrăm cu opțiuni mai bine gândite.”
Documentul a fost pregătit de un think tank care colaborează strâns cu Serviciul 5 al FSB, divizia care supraveghează operațiunile din Ucraina, în săptămâna dinaintea discuțiilor dintre Rusia și Statele Unite la Riad, Arabia Saudită, care au avut loc pe 18 februarie.
Un academician rus apropiat de diplomați de rang înalt din Rusia a declarat că principala direcție a recomandărilor reflectă consensul larg din Moscova, dar a adăugat că nu este niciodată clar în ce măsură conducerea de la Kremlin reacționează la documentele pregătite pentru ea.
În timp ce membrii belicoși ai elitei ruse apăsau Kremlinul să continue războiul și „să folosească situația actuală pentru a avansa mai departe,” alte grupuri apăsau pentru o rezolvare mai rapidă a conflictului și „pentru un armistițiu cel puțin,” a spus el.
Documentul legat de FSB prezintă modalități prin care Rusia ar putea să-și îmbunătățească poziția de negociere prin exacerbarea tensiunilor dintre Statele Unite și atât China, cât și Uniunea Europeană, și prin propunerea accesului Statelor Unite la mineralele rusești, inclusiv în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina, cum ar fi regiunea estică Donbas, unde se spune că există rezerve de metale rare.
Propunerile lui Putin
Într-un interviu din 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a spus cam același lucru când a sugerat că Moscova ar putea invita companii americane să dezvolte zăcămintele minerale rusești, inclusiv în teritoriile ocupate din Ucraina. Asta părea a fi un efort de a submina un acord propus privind dezvoltarea resurselor minerale între Ucraina și Statele Unite.
Documentul afirmă că eforturile Rusiei ar trebui să se concentreze mai întâi pe normalizarea relațiilor dintre Washington și Moscova, prin restabilirea nivelului complet de personal diplomatic la ambasadele ambelor țări și numirea lui Alexander Darchiev ca ambasador al Rusiei în Statele Unite — sugestii care au apărut public după discuțiile dintre oficialii ruși și americani la Istanbul pe 27 februarie, care aparent s-au concentrat pe operațiunile misiunilor lor diplomatice respective.
Documentul propunea ca Rusia să fie de acord să nu își desfășoare rachetele balistice Oreshnik cu rază medie de acțiune în Belarus, la granița cu Uniunea Europeană, în timp ce, la rândul său, Statele Unite ar fi de acord să nu plaseze noi sisteme de rachete pe continent.
Propune, de asemenea, ca Rusia să oprească livrările de arme către țările considerate „neprietenoase” față de Statele Unite, în timp ce, în schimb, Statele Unite ar opri înarmarea Ucrainei — dar adaugă că oprirea livrărilor de arme rusești către aliații Moscovei ar fi „dificil de realizat.”
Rusia respinge planurile inițiale ale SUA
Documentul respinge ceea ce susține că sunt propuneri inițiale făcute de trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg, pentru un acord de pace în care un element sugerat ar fi cedarea de către Ucraina a teritoriilor luate de Rusia și acordul Kievului de a nu încerca să le recupereze în viitor prin mijloace militare sau diplomatice.
Documentul legat de FSB afirmă, totuși, că chiar și acest tip de soluționare nu merge suficient de departe și că, fără recunoașterea oficială a suveranității ruse asupra regiunii ocupate, este „destul de probabil” ca conflictul armat să reînceapă pe termen mediu, „de exemplu după următoarea schimbare de administrație în SUA.”
Documentul respinge, de asemenea, orice concesii politice potențiale din partea Ucrainei — cum ar fi respingerea de către Kiev a aderării la NATO și organizarea de alegeri în care partidele pro-ruse ar fi permise să participe — ca fiind insuficient de ample. „În realitate, regimul actual de la Kiev nu poate fi schimbat din interiorul țării.” Este necesară demontarea sa completă,” se spune.
Prezența oricărui contingent de menținere a păcii în Ucraina este, de asemenea, respinsă ca fiind „absolut inutilă”, pentru că orice forță ar fi sub „influenta serioasă a Occidentului”, în timp ce planurile SUA de a continua să înarmeze Ucraina după orice acord de pace sunt „absolut inacceptabile”, la fel ca și menținerea armatei ucrainene la nivelul actual de 1 milion de soldați.

Casa Albă / Sursa foto: Dreamstime.com
Eforturile de a atrage Rusia într-un acord de pace prin oferirea ridicării parțiale a sancțiunilor au fost, de asemenea, respinse în document. „Nu este clar care ar fi beneficiul pentru Rusia,” se spune în document, deoarece „importanța factorului de sancțiuni împotriva țării noastre a fost clar exagerată.”
Putin încearcă să prelungească negocierile
Boris Bondarev, un fost diplomat rus din Geneva, a declarat că Rusia încerca să-l atragă pe Trump la discuții demonstrând „deschidere și flexibilitate,” în timp ce Putin ar încerca să prelungească negocierile poziționându-se ca „un adevărat prieten al lui Donald Trump care îl înțelege complet, care vrea să-l ajute, care vrea să-l ajute să-și atingă obiectivele în Statele Unite.” Dar, desigur, ar avea nevoie de ceva de la el pentru că nu poate face asta doar gratuit.”
Dmitri Alperovitch, președintele Silverado Policy Accelerator, un think tank de securitate națională, a declarat că ar putea fi dificil pentru Putin să respingă propunerea de încetare a focului fără a risca realinierea potențială a Moscovei cu Washingtonul. „În opinia sa, miza acum este mult mai mult decât doar Ucraina — premiul mai mare este normalizarea diplomatică între SUA și Rusia, ridicarea sancțiunilor, crearea unei divergențe în cadrul NATO,” a spus Alperovitch într-o postare pe X.