RĂZBOIUL DIN SIRIA se complică. Rusia și SUA sunt tot mai implicate, de părți OPUSE ale baricadei

RĂZBOIUL DIN SIRIA se complică. Rusia și SUA sunt tot mai implicate, de părți OPUSE ale baricadei

După patru ani și 250.000 de morți, războiul civil din Siria devine din ce în ce mai complicat. Iar SUA și Rusia își cresc rolurile pe care le au în această țară, dar se află de părți opuse ale baricadei.

Sunt foarte multe în joc în Siria. Mulți civili sunt uciși în fiecare zi. Milioane de refugiați pleacă spre alte țări. Iar amenințarea ISIS este tot mai înfricoșătoare, într-o țară volatilă, scrie CNN.

La ora aceasta, SUA a crescut eforturile pe care le face pentru a susține rebelii sirieni care luptă contra reigmului lui Bashar al-Assad. Săptămâna aceasta, avioane de transport militar au parașutat 50 de tone de muniție grupărilor rebele din nordul Siriei, folosind 112 paleți. Avioanele C-17, escortate de avioane de luptă, au parașutat muniție pentru arme mici și grenade de mână, în provincia Hasakah unei coaliți ai  grupărilor de rebeli, antrenați de americani, coaliție cunoscută sub numele de Coaliția Arabă Siriană.  Toți paleții au fost recuperați de forțele prietene, a anunțat un oficial american.

Dar programul de 500 de milioane de dolari, de echipare și antrenare a rebelilor sirieni a fost extrem de criticat. Secretarul Apărării, Ashton Carter, a recunoscut, recent, că SUA a antrenat doar circa 60 de luptători rebeli. Numărul foarte mic este dat de condițiile de selectare - asigurarea că luptătorii sunt angajați ferm să combată ISIS, se opun regimului Assad și trec de o evaluare a serviciilor secrete. Vineri, Departamentul Apărării a anunțat că va suspenda acest program, considerat un eșec.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, Rusia a suprins întreaga lume, acum două săptămâni, când a lansat primele atacuri aeriene asupra Siriei. Oficialii ruși au declarat că se coordonează cu Assad și atacă ISIS și alte grupări teroriste. „Misiunea noastră este să stabilizăm guvernul legitim de la Damasc și să creăm condiții pentru un compromis politic, prin mijloace militare, desigur”, a spus președintele Vladimir Putin la postul de televiziune de stat Rossia 24.

Dar după 100 de bombardamente, analiștii au ajuns la concluzia că Rusia nu se concentrează asupra țintelor Statului Islamic, ci asupra rebelilor sirieni, care luptă contra lui Assad.

Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene nu crede că Rusia vrea să atace în primul rând ISIS în Siria. „Atacurile militare recente merg dincolo de Dae'sh (Statul Islamic) și grupările desemnate ca fiind teroriste de către ONU, ca și ale opoziției moderate, ceea ce ne îngrijorează foarte mult și acest lucru trebuie să înceteze”, au anunțat oficialii.  

„UE condamnă atacurile excesive, disproporționate și nediscriminatorii pe care regimul sirian continuă să le aibă contra propriului popor. Regimul Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cei 250.000 de morți și milioanele de refugiați”, au explicat ei.