RĂZBOIUL DIN SIRIA. Ruşii au bombardat Statul Islamic de 25 de ori în ultimele 24 de ore
- Dodo Romniceanu
- 5 octombrie 2015, 15:03
Aviaţia rusă a întreprins 25 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore în Siria, iar printre obiectivele distruse în cadrul acestora figurează un nod de comunicaţii al grupării jihadiste Statul Islamic în provincia Homs şi un centru de comandă în apropierea oraşului Al-Rastan, provincia Hama. Occidentul acuză în continuare Rusia că îşi concentrează atacurile asupra rebelilor sirieni moderaţi. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susţine că Armata liberă siriană - care i se opune lui Bashar al-Assad – “rămâne o structură fantomă”, despre care nu se ştie nimic.
Nouă poziţii ale grupării Statul Islamic au fost lovite în urma acestor raiduri efectuate de avioane de atac Su-34, Su-24M şi Su-25, în continuare intervenţiei militare a Rusiei în Siria, care a început la 30 septembrie.
Şase lovituri aeriene au fost lansate în provincia Idleb asupra unei “baze disimulate a teroriştilor”, unde au fost distruse mai multe blindate, indică RIA Novosti, citată de Agerpres
Potrivit acestui bilanţ al Ministerului Apărării rus, au mai fost distruse şi “depozite cu muniţii ale teroriştilor” în provincia Homs şi un centru de comandă al Statului Islamic în provincia Latakia.
Operaţiunea aeriană a Rusiei în Siria are drept scop sprijinirea armatei siriene şi vizează teroriştii şi extremiştii de acolo, a reiterat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, citat de TASS şi Reuters.
“Scopul operaţiunii noastre constă în acordarea de sprijin ofensivei armatei siriene la sol în lupta cu teroriştii şi grupările extremiste şi radical”, a declarat Peskov. Întrebat dacă în perspectivă este de aşteptat un angajament al trupelor ruse la sol, Peskov a afirmat că preşedintele (Vladimir Putin) a răspuns deja la această întrebare şi nu are nimic de adăugat.
Preşedintele rus declarase anterior că Rusia va sprijini armata siriană exclusiv în lupta “legală împotriva grupărilor teroriste”, iar acest sprijin va fi unul aerian, fără o operaţiune terestră. “Un astfel de sprijin va fi limitat în timp, pe durata ofensivei armatei siriene”, a concluzionat Putin.
Pe de altă parte, Armata liberă siriană (FSA) - braţul înarmat al opoziţiei siriene, formată din dezertori ai armatei regimului sirian - rămâne o structură fantomă, susţine ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia TASS.
“Ni se vorbeşte de Armata liberă siriană, dar unde este ea? Aceasta rămâne o structură fantomă, nu se ştie nimic despre ea”, a spus Lavrov, adăugând că Moscova a solicitat SUA explicaţii cu privire la ceea ce reprezintă această formaţiune.
Cu patru zile în urmă, după ce Occidentul a denunţat loviturile aeriene ale aviaţiei ruse asupra poziţiilor Armatei de eliberare siriene din nordul Siriei în locul Statului Islamic, şeful diplomaţiei ruse afirmase că Moscova recunoaşte FSA ca parte a opoziţiei siriene. Tot atunci, Lavrov afirmase că reprezentanţii FSA nu sunt terorişti, după cum a relatat atunci agenţia de presă Interfax.
Armată liberă siriană este necesară pentru a asigura un “proces sustenabil în cadrul reglementării politice în Siria”, afirmase ministrul rus de externe.
“Dar aceasta există în realitate? Oare majoritatea reprezentanţilor săi nu a trecut la Statul Islamic?”, se întreba retoric la 30 septembrie, în ziua lansării primelor atacuri aeriene ruse în Siria, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.