Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

Războiul din Siria împlineşte 9 ani: Cum a prosperat Bashar Assad

Multe familii puse pe fugă nu au adăpost, nici hrană sau rezerve şi mor în tabere de refugiaţi din cauza frigului, spune Huzayfa al-Khateeb, reporter de radio sirian care locuieşte în Idlib. "Nu există nici o singură localitate, nici o zonă în care să poţi trăi. Iar la graniţă, ne bombardează. Situaţia este atât de rea, depăşind explicaţiile pe care vi le pot eu da", a spus el.

"Situaţia se transformă rapid în cea mai mare poveste horror umanitară a secolului 21", a spus Hardin Lang, vicepreşedinte pentru programe şi politici la organizaţia umanitară militantă Refugees International cu sediul în Washington D.C.

De asemenea, a adus Turcia şi Siria în pragul unui război total şi a încâlcit puterile regionale şi străine într-o reţea decizională complexă care riscă să ducă la extinderea ostilităţilor.

Turcia a primit deja 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan spune că ţara lui nu poate face faţă unui număr mai mare. Turcia a intervenit în Siria parţial din cauză că vrea ca rebelii sirieni să ajute la menţinerea unei zone tampon în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia. Erdogan consideră că acest lucru este esenţial pentru a se păzi de atacurile lansate de separatiştii kurzi pe care Turcia îi consideră terorişti.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 27 februarie, cel puţin 33 de soldaţi turci au fost ucişi într-un atac aerian militar sirian din provincia Idlib, escaladând situaţia deja tensionată şi volatilă.

Rusia inflamează de multă vreme conflictul, făcând tot ce îi stă în puteri pentru a-l sprijini pe Assad. Rusia vede războiul sirian ca pe o modalitate de a se reafirma ca broker de putere internaţional, pe fondul retragerii administraţiei Trump de pe scena globală, spun experţii.

"Moscova consideră războiul civil sirian ca pe o criză influenţată de străini care ameninţă regiunea mai largă a Orientului Mijlociu şi interesele sale acolo şi pe plan intern", a spus Osamah Khalil, profesor de istorie a Orientului Mijlociu la Universitatea Syracuse din New York.