Amenințările Beijingului la adresa „insulei rebele” sunt din ce în ce mai directe. Potrivit unui studiu recent, marina taiwaneză are nevoie de submarine „puternice” și „discrete” pentru a putea „amenința” orice navă chineză.
Cu toate acestea, cele douăzeci și ceva de nave de prim rang și cele patru submarine pe care le aliniază marina taiwaneză sunt vechi. Chiar foarte vechi.
Din acestea din urmă, cele două mai recente, care aparțin clasei „Zwaardvis” (sau Hai Lung), au fost achiziționate din Olanda în 1986.
O comandă pentru patru exemplare a fost luată în considerare pentru o vreme. Dar guvernul olandez nu a mers până la capăt pentru a nu stârni furia autorităților din China, mai importantă pentru olandezi fiind imensa piață internă a țării.
Celelalte două submarine aparțin clasei Guppy II. Implementate de marina SUA în timpul celui de-al doilea Război Mondial, acestea au fost cedate către Taipei în anii 1970.
De asemenea, marina taiwaneză suferă de un deficit major de capacitate în domeniul războiului submarin. Chiar și critic pentru o țară care, așa cum a subliniat un studiu recent al Centrului pentru Studii Avansate ale Marinei (CESM), are nevoie de submarine „puternice” și „discrete” pentru a putea „amenința” orice navă chineză.
Or, cum este foarte complicat pentru Taiwan să achiziționeze submarine din puținele țări care le produc, Taipei a solicitat, prin urmare, institutelor sale de cercetare și industriilor sale să răspundă nevoilor forțelor sale navale.
În 2015, un prim contract de studiu, pentru o sumă de 94 de milioane de dolari, a fost atribuit Ship and Ocean Industries R&D Center, CSBC Corporation Taiwan și Institutului Național Chung-Shan pentru Știință și Tehnologie, scrie Opex 360.
Obiectivul a fost apoi de a construi opt submarine cu propulsie diesel-electrică, începând de la zero, adică fără competență în materie de materiale, acustică, senzori, etc.
Programul Hai Lung II
Au fost surmontate aceste dificultăți? La 20 noiembrie, purtătorul de cuvânt al președinției taiwaneze, Xavier Chang, a confirmat informații care circulă de câteva zile, și anume că începutul construcției primului submarin privenit din programul Hai Lung II este iminentă.
Potrivit acestuia, președinta Tsai Ing-wen este așteptată, marți, la șantierul naval Kaohsiung pentru a marca începutul construcției primului submarin taiwanez, care urmează să fie livrat în 2024.
Evident, este mai mult decât probabil ca Taiwanul să fi primit sprijin extern pentru programul său de submarine.
„Am înțeles că este dificil de a construi submarine (...) Dar regula politicii internaționale este că trebuie să te ajuți tu însuți înainte de a primi ajutor de la alții“, a spus Tsai Ing-wen, în 2017.
Rămâne de știut că Statele Unite au fost solicitate, diplomația americană autorizând „transferuri de tehnologie” către Taiwan. Ce fel de transferuri?
Nici o informație în acest sens nu a trecut de filtre, dar este posibil ca acestea se referă la sistemele de luptă, sonar și armament, industria navală americană nemai construind de mult submarine cu propulsie convențională.
Cu toate acestea, Statele Unite nu au fost, fără îndoială, singurele care au fost implicate în acest proiect. Și presa locală avansează ipoteza că Taiwanul ar fi beneficiat de ajutor din Coreea de Sud , care a putut profita de transferurile de tehnologie acordat de grupul german ThyssenKrupp Marine Systems pentru a-și dezvolta propriul know-how.
Industria sud-coreeană, în special Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, precum și Hyundai Heavy Industries sunt acum capabile să stea pe propriile picioare. Oricum ar fi, este dificil de aflat mai multe în acest moment.
Dezvoltarea unui sistem de arme atât de complicat ca o navă de luptă nu poate fi improvizată. După cum au demonstrate și dificultățile întâmpinate de National Chung-Shan Institute of Science & Technology pentru a pune la punct radare pentru fregatele de nouă genrație comandate de Taipei. De aici un posibil recurs la compania franceză Thales, care oferă radarul Sea Fire 500.