După pandemie, China lansează și două submarine nucleare

După pandemie, China lansează și două submarine nucleare

Covid-19, cu care China a cadorisit lumea, nu pare să afecteze componenta navală a Armatei Populare de Eliberare.

Astfel, zborul inaugural al unei versiuni navale a avionului de antrenament JL-9 are undă verde, un al doilea exemplar al impozantei navei de asalt amfibiu de tip 075 a fost lansat la 22 aprilie (fie și cu un incendiu declanșat la bord cu câteva zile înainte), manevrele din jurul Taiwanului au continuat, la fel și cele din Marea Chinei Meridionale iar grupul aeronaval constituit în jurul portavionului Liaoning și-a terminat exercițiul.

Această listă a fost completată, la sfârșitul lunii trecute, cu intrarea în serviciu a două noi submarine nucleare lansatoare de rachete de tip 094 (sau clasa Jin), cu ocazia celei de-a 71-a aniversări a marinei chineze, potrivit cotidianului South China Morning Post.

Potrivit ultimului raport cu privire la capacitățile militare chineze, prezentat Congresului american de Pentagon, anul trecut, China ar fi construit nu mai puțin de 12 submarine cu propulsie nucleară în cursul ultimilor 15 ani: șase submarine nucleare de atac de tip 093 și 093A, și șase submarine nucleare lansatoare de rachete, de tip 094.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, potrivit Pentagonului, doar patru din acestea erau operaționale.

Tot potrivit Pentagonului, submarinele lansatoare de rachete de tip 094 dau marinei chineze o capacitate de disuasiune oceanică „credibilă”.

În Franța, în cadrul unei audieri parlamentare, amiralul Bernard Rogel, fostul șef al statului-major al marinei franceze, a subliniat progresele calitative ale Chinei în domeniul submarinelor. „Multă vreme, China a fost considerată ca un actor regional, fără capacitate oceanică. Trebuie să ne grăbim să revizuim această judecată, și încă repede”, a avertizat Rogel.