Războiul comercial - temeri că „deflaţia” din China ar putea fi exportată în Europa

Războiul comercial - temeri că „deflaţia” din China ar putea fi exportată în EuropaInflație. Sursa foto: Freepik

Guvernatorul Băncii Centrale a Olandei, Klaas Knot, a avertizat cu privire la efectele secundare grave pe care le-ar putea aduce în Europa un război comercial între SUA și China. Potrivit lui Knot, care este membru al Consiliului Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene, China şi-ar putea exporta deflația vânzând produsele sale în Europa la prețuri din ce în ce mai mici.

Dacă SUA începe un război comercial prin impunerea de noi taxe vamale, „există posibilitatea ca, la rândul lor, chinezii să înceapă să-și ofere produsele în Europa la prețuri din ce în ce mai mici”, a spus el într-un interviu publicat în ziarul olandez Volkskrant. „Deja vedem că acest lucru se întâmplă pe piața oțelului”, a adăugat Knot potrivit Bloomberg. „În acest fel, China își exportă deflația către noi”.

Responsabilii cu elaborarea politicilor din întreaga lume privesc cu atenţie spre SUA, așteptând întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie. Președintele ales al SUA a promis că va impune taxe vamale altor țări, iar China se află în fruntea listei.

Războiul comercial - temeri că „deflaţia” din China ar putea fi exportată în Europa

În această lună, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a avertizat că, dacă noile taxe vamale americane declanșează un război comercial, acesta va afecta foarte mult creșterea economică. „Dacă izbucnește un război comercial, este un lucru extrem de negativ pentru economia globală, în special pentru creșterea economică, dar și pentru inflație”, a spus el.

„Există, desigur, o posibilitate serioasă a unui război comercial și asta este rău pentru o economie deschisă precum cea a Olandei”, a adăugat Knot. Referindu-se la o călătorie recentă în China, el a menționat că președintele Xi Jinping „a lăsat impresia clară că China este pregătită pentru orice ar face SUA”.

Referindu-se la problemele interne ale Europei, Knot a avertizat sindicatele că cererile pentru o creștere semnificativă a salariilor riscă să accelereze inflația. Deși este corect să se dorească restabilirea puterii de cumpărare, „le spun sindicatelor doar atât: este o chestiune de dimensiune”, a spus el. „Toţi sunt conştienţi în interiorul lor că o cerere de creştere salarială de 7% nu poate fi în concordanţă (cu obiectivul) de revenire a inflației la 2%”.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / moneyreview.gr

Ne puteți urmări și pe Google News