Statele Unite urmează să adauge zeci de companii chineze, inclusiv pe cel mai mare producător de cipuri din țară, SMIC, pe o listă neagră comercială, vineri, au declarat două persoane apropiate dosarului.
Această decizie, care nu a fost semnalată anterior, este văzută ca ultima încercare a președintelui în exercițiu, Donald Trump, de a-și consolida moștenirea de luptător împotriva Chinei. Ea vine la câteva săptămâni înainte ca președintele ales, Joe Biden, să-și preia funcția, la 20 ianuarie.
În total, se așteaptă ca Statele Unite să adauge aproximativ 80 de companii și filiale suplimentare la așa-numita listă de entități, aproape toate chinezești.
Desemnările Departamentului de Comerț al SUA sunt așteptate să vizeze unele companii chineze despre care Washingtonul spune că au legături cu armata chineză, inclusiv unele care o ajută să construiască și să militarizeze insule artificiale din Marea Chinei de Sud, precum și unele implicate în presupuse încălcări ale drepturilor omului, potrivit surselor citate, scrie Reuters.
Administrația Trump a folosit adesea lista entităților - care includ acum peste 275 de companii și filiale din China - pentru a lovi marile industrii din China.
Este vorba în special de gigantii echipamentelor de telecomunicații Huawei Technologies Co și 150 de filiale și de ZTE Corp, precum și de producătorul de camere de supraveghere Hikvision, ale cărui produse sunt folosite pentru persecuțiile minorității uigure din China.
„Risc inacceptabil”
SMIC, Semiconductor Manufacturing International Corp, a fost deja în vizorul Washingtonului. În septembrie, Departamentul Comerțului a ordonat unor furnizori ai companiei să solicite licențe de export după ce a ajuns la concluzia că există „un risc inacceptabil” ca echipamentele care-i erau furnizate să poată fi utilizate în scopuri militare.
Luna trecută, Departamentul Apărării a adăugat compania pe o listă neagră a așa-numitelor companii militare chineze, interzicând efectiv investitorilor americani să își cumpere acțiunile, de la sfârșitul anului viitor.
SMIC a declarat în repetate rânduri că nu are nicio legătură cu armata chineză.
Desemnarea listei de entități ar obliga SMIC să solicite o licență specială de la Departamentul Comerțului înainte ca un furnizor american să îi poată trimite produse cheie, ca parte a unei strategii a administrației de a-i restricționa accesul la tehnologia sofisticată americană de fabricare a cipurilor.
De asemenea, este de așteptat ca Departamentul Comerțului să adauge numeroase societăți afiliate SMIC pe lista entităților, potrivit surselor.
SMIC este cel mai mare producător de cipuri din China, dar se află în spatele liderului pieței de profil, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.
Legăturile dintre Washington și Beijing au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimul an, pe măsură ce cele două mari economii ale lumii se află în dispute precum gestionarea de către Beijing a focarului de coronavirus, impunerea unei legi privind securitatea națională în Hong Kong și situația securitară în Marea Chinei de Sud.