Războiul Comercial: China lasă COADA JOS în fața lui Trump
- Adrian Pătrușcă
- 23 august 2018, 19:45
Regimul de la Beijing a făcut săptămâna aceasta un gest care demonstrează că își dorește cu orice preț să pună capăt conflictului.
China Global Television Network (CGTN), cea mai mare rețea de televiziune de stat din China, a postat un clip video luni seara în care îi mulțumea sarcastic lui Donald Trump pentru că ajută China să implementeze „terapia de șoc” prin războiul comercial pe care l-a declanșat.
Clipul a fost șters fără nici o explicație miercuri, la numai câteva ore înainte ca reprezentanții Chinei și ai Statelor Unite să se întâlnească la Washington pentru a discuta relațiile comerciale tensionate dintre cele două țări.
Ziarul South China Morning Post descrie ce conținea clipul video: un prezentator citea o scrisoare de mulțumiri ironică la adresa lui Trump, în engleză, susținând că acțiunile președintelui american au unit restul lumii împotriva Americii și au determinat China să întreprindă reforme economice dificile dar necesare.
„Dragă domnule Trump,
Mulțumim pentru terapia de șoc în legătură cu distanța care desparte China de Statele Unite și cu necesitatea imperativă ca ele să ajungă pe picior de egalitate”, se arată în scrisoarea citită de prezentatorul CGTN Cheng Lei.
„Mulțumim pentru readucerea în China a simțului SMERENIEI. Cum poate fi exprimată suficientă gratitudine pentru a sublinia slăbiciunile încrederii excesive și auto-mulțumirii, care nu sunt niciodată o virtute, cu excepția cazului dumneavoastră.”
Scrisoarea abordează un număr de probleme pe care războiul comercial le-a dezvăluit și explică în ce mod China a beneficiat de pe urma lor.
La un moment dat, scrisoarea afirmă chiar că taxele instituite de China ca represalii la taxele lui Trump vor contribui la sănătatea națională: „În numele medicilor, vă mulțumim că ne-ați împins să renunțăm la produse americane precum bourbonul și șunca:”
Scrisoarea exprima „acordul” cu afirmațiile lui Trump că „Organizația Mondială a Comerțului are nevoie de reforme” și mulțumea Statelor Unite pentru rapoartele sale care detaliau „lacunele Chinei”, ceea ce a adus de noi investitori, adăugând: „Salut, Tesla”.
Luna trecută, producătorul de automobile electrice american și-a anunțat intenția de a construi o nouă uzină la Shanghai, prima din China care se va afla integral în proprietate străină.
Scrisoarea se încheia prin noi mulțumiri adresate lui Trump „pentru discreditarea presei în general astfel încât trebuie să ne asigurăm de două ori pentru a nu produce Fake News”.
Motivele retragerii scrisorii sarcastice pot fi mai multe: unul ar putea fi graba de a clama venirea Tesla, înainte ca toate detaliile să fie puse la punct și afacerea să fie sigură.
Al doilea, este ironia despre Fake News, care explodează drept în nasul regimului comunist de la Beijing, un cenzor acerb al presei (după cum se vede și din retragerea scrisorii).
În fine, al treilea motiv - și cel mai probabil – este că Beijingul nu a dorit să irite și mai mult Washingtonul, după ce în ultima vreme s-a arătat dispus să facă numeroase concesii pentru a pune capăt războiului comercial.
Astfel, China a anunțat reducerea taxelor la importurile de mașini și în general la toate taxele vamale și și-a deschis piața pentru carnea de vită americană, ceea ce reprezintă o victorie uriașă pentru Statele Unite.
Importurile de mărfuri chineze în Statele Unite sunt de cinci ori mai mari decât importurile de mărfuri americane în China. Ceea ce, în termeni simpli, se exprimă astfel: gradul de dependență al economiei chineze de Statele Unite este de cinci ori mai mare decât gradul de dependență al economiei americane de China. Adică: orice barieră vamală ridicată între cele două țări produce daune de cinci ori mai mari Chinei decât Statelor Unite.
În ultima vreme, au apărut zvonuri tot mai sonore despre criticile la adresa liderului chinez Xi Jinping din partea colegilor săi din conducerea Partidului Comunist pentru modul în care a tratat relațiile comerciale cu administrația Trump.
Mai ales, lui Xi i se reproșează supraestimarea capacității economiei chineze de a face față unui război comercial cu Statele Unite.
Intenția Tesla de a-și deschide o fabrică în China nu trebuie să ne înșele; tendința investitorilor este să plece. La începutul lui august, China a pierdut locul de a doua bursă din lume, în favoarea Japoniei.
Banny Lam, cercetător șef la CEB International Investment Corp din Hong Kong, declara atunci, citat de Bloomberg: „Detronarea Chinei de către Japonia este provocată de războiul comercial.”