Războiul a început! S-a decretat legea marțială și mobilizarea armatei. Cum mută Putin

Războiul a început! S-a decretat legea marțială și mobilizarea armatei. Cum mută Putin

Conflictul din această regiune este în fierbere de multă vreme.

Tensiuni uriașei, din nou, între două țări care poartă o rivalitate istorică de mai multă vreme: Armenia și Azerdidjan. Prima a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul, a anunţat duminică premierul armean Nikol Pashinyan, conform Agerpres.

„Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris pe contul de Twitter şeful executivului armean.

„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a afirmat Ministerul de Externe armean pe site-ul său.

Neînțelegeri de trei decenii

În luna iunie a acestui an, cele două țări s-au acuzat reciproc de declanşarea unui atac militar la frontieră, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi în rândul forţelor azere, potrivit Ministerului Apărării de la Baku.

Azerbaidjan şi Armenia, pe picior de război ?Atac militar la frontieră

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan riscă să degenereze

„Forţele armate armene au trecut la ofensivă, susţinute de tiruri de artilerie. După un contraatac, ele s-au repliat, suferind pierderi. Doi militari azeri au fost ucişi şi cinci răniţi”, au spus la vremea respectivă oficialii din Azerbaidjan.

Armenii au replicat și au spus că a fost vorba despre atac cu artilerie vizând capturarea unor poziţii deținute de armata lor. Conflictul dintre cele două țări datează de aproximativ 30 de ani, a luat amploare după destrămarea Uniunii Sovietice și are ca miză controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah.

Enclavă care are o majoritate de populație armeană, alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, Nagorno-Karabah şi-a proclamat unilateral independenţa în anul 1991, iar acest demers a fost susținut de partea armeană.

Ne puteți urmări și pe Google News