Războiul din Ucraina. Ziua 68. Rusia a lansat noi atacuri în Odesa. Două nave rusești au fost distruse. Ce spune Kremlinul cu privire la „predarea” lui Zelenski
- Antonia Hendrik
- 2 mai 2022, 21:29
Războiul din Ucraina. Ziua 68. Luptele din Ucraina au continuat și duminică, ucrainenii reușind să ucidă încă un general rus. În schimb, Rusia a anunțat doborârea a două avioane ucrainene. Aproximativ 100 de civili au fost eliberați de la oțelăria Azovstal din Mariupol. Președintele Volodimir Zelenski a declarat în apelul de seară că vor continua evacuările şi luni.
Update 21:30: Ministerul ucrainean al Apărării a făcut un anunț de ultim moment. Două nave ruse de mici dimensiuni tip Raptor-class (barca de patrulare), au fost distruse marți în apropierea Insulei Șerpilor. Pentru această acțiune militară s-au folosit drone de tip Bayraktar. Potrivit oficialilor, navele au încercat anterior să efectueze o misiune de recunoaștere la gurile Dunării.
„Sub acoperirea întunericului, navele de asalt inamice Raptor au încercat să efectueze o misiune de recunoaştere a situaţiei la gurile Dunării. Simţind pericolul, cele două vedete s-au retras spre Insula Şerpilor, dar acolo le-a ajuns din urmă pedeapsa Bayraktar”, se afirmă într-un comunicat al Comandamentului operativ "Sud" al forţelor armate ucrainene.
Update 20:30: Forțele armate ruse au lansat un nou atac cu rachete în Odesa. Autoritățile din Ucraina susțin că a fost vizată infrastructura urbană, fiind vizate inclusiv edificii religioase. Au fost confirmate mai multe persoane decedate și altele rănite.
„Nu vom lăsa lucrurile așa. De fiecare dată când aceste gunoaie se comportă ca niște teroriști obișnuiți, iar noi avem o singură conversație cu teroriștii. Îi vom distruge până când nu va mai rămâne niciun ocupant în viață pe teritoriul ucrainean”, a declarat Maxim Marchenko, șeful OVA Odesa.
Știrea inițială: Unii dintre primii evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol urmează să sosească luni dimineață în orașul Zaporizhzhia, controlat de ucraineană, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Duminică, în jur de 100 de civili au fost evacuați din fabrică, ultima reduță pentru forțele ucrainene din oraș. Zelenskiy a spus că speră că vor fi îndeplinite „toate condițiile necesare” pentru a permite evacuarea să continue luni.
Președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Ucraina de la izbucnirea războiului, unde l-a întâlnit pe președintele Zelenski. Într-o conferință de presă ulterioară, Pelosi a spus că SUA nu vor fi hărțuite. „Dacă fac amenințări, nu poți da înapoi”, a spus ea. Pelosi a primit medalia ordinului Prințesei Olga din partea lui Zelenski.
Rusia infirmă zvonul că-l vor pe Zelenski în schimbul păcii
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat că Rusia cere „predarea” lui Zelenski ca o condiție pentru pace sau că Rusia ar încerca să revendice victoria în Ucraina până pe 9 mai. „Ritmul operațiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea minimizării oricăror riscuri pentru populația civilă și personalul militar rus”, a declarat el pentru postul italian Mediaset.
Ultimele lovituri ale Rusiei, inclusiv asupra depozitelor de cereale și a cartierelor rezidențiale, „demonstrează încă o dată că războiul împotriva Ucrainei este un război de exterminare pentru armata rusă”, a spus Zelenski în discursul său de noapte de duminică, întrebând: „Care ar putea fi strategia Rusiei succes în acest război?” „Viețile distruse ale oamenilor și bunurile arse sau furate nu vor da nimic Rusiei”.
Cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să sprijine în continuare Ucraina cu bani, ajutoare și arme, declarând că o abordare pacifistă a războiului este „învechită”. Remarcile sale la un miting de 1 Mai la Dusseldorf au fost o mustrare implicită la adresa unui grup de intelectuali, avocați și creatori care au condamnat războiul de agresiune al Rusiei într-o scrisoare deschisă, dar l-au îndemnat pe Scholz să nu trimită arme grele în Ucraina. Se pare că liderul opoziţiei Friedrich Merz va călători luni la Kiev .
Papa Francisc a descris războiul din Ucraina drept o „regresie macabră a umanității” care îl face „să sufere și să plângă”, într-un discurs de duminică la amiază în Piața Sf. Petru. „Gândurile mele se îndreaptă imediat către orașul ucrainean Mariupol, orașul Mariei, bombardat și distrus în mod barbar”, a spus el despre orașul-port din sud-est controlat în mare parte de ruși, care poartă numele Fecioarei Maria.
Bombardamente intense în oraşul Harkiv
Guvernatorul orașului Harkiv din nord-estul a cerut oamenilor să nu părăsească adăposturile duminică din cauza bombardamentelor intense. Postând pe Telegram , Oleh Synyehubov a spus: „În legătură cu bombardamentele intense, îndemnăm locuitorii din districtele de nord și de est ale Harkivului, în special Saltivka, să nu părăsească adăpostul în timpul zilei fără urgență”.
Ministerul rus al Apărării a confirmat sâmbătă un atac asupra unui aerodrom de lângă Odesa. A spus că forțele sale au distrus o pistă și un hangar de la un aerodrom, care conținea arme furnizate de SUA și UE.
Un incendiu a izbucnit duminică la o locație a ministerului rus al Apărării din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regiunii, rănind o persoană. „La granițele a trei municipalități - Borisov, Belgorod și districtul urban Yakovlevsky - a izbucnit un incendiu la una dintre unitățile ministerului Apărării”, a declarat guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Vyacheslav Gladkov, pe Telegram.
Uniunea Europeană ar putea elimina treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului, în cadrul celui mai recent set de sancțiuni împotriva mașinii de război a lui Vladimir Putin, aflat în discuție la Bruxelles. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus de săptămâni întregi că UE lucrează la sancțiuni care vizează petrolul rusesc, dar întrebarea cheie este cum și când mărfurile vor fi eliminate treptat.
Operațiunea de trolling online a Rusiei devine din ce în ce mai descentralizată și câștigă „acțiune incredibilă” pe TikTok cu dezinformarea menită să seamănă îndoieli asupra evenimentelor din Ucraina, a avertizat un cercetător american în rețelele sociale. Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson, Carolina de Sud, care studiază operațiunea armatei de troli a Agenției de Cercetare pe Internet (IRA) legată de Kremlin din 2017, a spus că reușește să creeze postări mai autentice.