Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 111-a zi. Aleksandr Lukaşenko a declarat că mulți cetăţeni din Belarus luptă pentru Zelenski. Ucraina a a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse, iar Klaus Iohannis urmează să meargă în Kiev.
Update 2: Preşedintele Volodimir Zelenski dă asigurări ucrainenilor din teritoriile ocupate că armata va veni cu siguranță și-i va elibera. El a făcut o serie de declarații, în acest sens, în mesajul pe care l-a adresat în cea de-a 110 -a zi a războiului. Zelenski a anunțat că o mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată, iar invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită.
„Spuneţi-le oamenilor din teritoriile ocupate că armata ucraineană va veni cu siguranţă. Astăzi este cea de-a 110-a zi a apărării noastre. (..) Inamicul a fost alungat din regiunile Zhitomir, Kiev, Cernihiv şi Sumi. O mare parte a regiunii Harkov a fost eliberată. În total, peste o mie de aşezări au fost eliberate. Invazia ocupanţilor din sudul Ucrainei a fost oprită. Da, ei încă mai vor să distrugă Nikolaev, Zaporizhzhia şi oraşele din regiunea Dnipropetrovsk. Au încă suficientă putere pentru a trage cu artileria de la Zelenodolsk şi Huliaipole. Odesa rămâne o ţintă pentru flota rusă”, a transmis preşedintele ucrainean.
Zelenski a comentat și situația de pe frontul din Donbas, spunând că luptele de aici vor rămâne în istoria militară drept urnele dintre cele mai brutale bătălii din Europa şi pentru Europa. El a precizat că armata ucraineană bate tactic armata rusă, Aceasta în ciuda superiorității cantității de echipament militar și artilerie adusă de Moscova
Potrivit lui Zekenski, „doar un număr suficient de piese de artilerie modernă vor ajuta Ucraina să-și asigure avantajul și, în cele din urmă, săpună capăt torturii ruseşti asupra Donbasului ucrainean”.
Update 1: Chiar dacă Belarusul a fost un ajutor pentru militarii ruși şi preşedintele Alekssandr Lukaşenko a rămas, în continuare, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, mulţi cetăţeni ai Belarusului s-au alăturat legiunii internaţionale, care luptă pentru apărarea Donbasului.
Gennady Kazakevich, ministrul adjunct al afacerilor interne, a a anunțat că peste două sute de persoane, care deţin cetăţenia biolorusă, luptă în conflictul armat din sudul şi estul Ucrainei.
„Potrivit rapoartelor de care dispunem în prezent, în rândurile batalioanelor naţionaliste ucrainiene se află aproximativ 200 de cetăţeni ai Belarusului” a comunicat Kazakevich. „Aceştia sunt, în principal, aşa-numiţii utraşi de pe stadioanele de fotbal, care au participat la acţiunile de protest din 2020, comiţând diferite tipuri de infracţiuni, dar au reuşit să scape de judecata în instanţă” şi-a continuat tirada adjunctul de la Ministerul de Interne de la Minsk.
Ucraina a pierdut
Update: Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza atacurilor din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii. Oficialul este convins că nu este "o ameninţare pentru securitatea alimentară" a ţării.
"În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populaţiei ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, "consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populaţie) şi a migraţiilor externe", în afara ţării.
"În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară" pentru însămânţare, a detaliat el.
Noi cadavre descoperite în Bucea
Update: Şapte cadavre au fost descoperite luni într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea. Aceștia erau civili.
"Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap", a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că "mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi".
"Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke", situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă, a adăugat el.
Şeful poliţiei din regiunea Kievul a precizat că "lucrează în prezent la identificarea victimelor".
Iohannis, vizită la Kiev
Update: Președintele României, Klaus Iohannis, urmează să facă o vizită oficială la Kiev, alături de Macron, Scholz și Draghi. Anunțul a fost făcut de parlamentarul ucrainean Oleksei Goncearenko, pe Twitter.
„Cei trei muschetari, președintele Macron, cancelarul Scholz și premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și în postura de d’Artagnan va fi președintele României, Iohannis”, a scris deputatul de la Kiev.