Război Ucraina, ziua 110. Kasianov, fost premier: Putin e complet diferit. Legătura AIEA-Zaporojie, restabilită. Severodoneţk, ultima redută
- Simona Suciu
- 13 iunie 2022, 13:40
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 110-a zi. Orașul Severodonețk pare a fi marea miză a acestei zile. Dacă reușesc să îl cucerească complet, rușii vor obține controlul asupra regiunii Donbas. Noi atacuri au fost semnalate și în vestul Ucrainei, unde rachetele rușilor au ucis și civili.
Update 5: Mihail Kasianov, fost premier al Rusiei, spune că Vladimir Putin este cu mult diferit acum, față de cum îl percepea în trecut. „Putin, cel pe care l-am cunoscut, era complet diferit. Când am urmărit acea reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, am înțeles în sfârșit că da, va fi un război. Îi cunosc pe acești oameni și uitându-mă la ei, am văzut că Putin nu mai era el însuși. Nu din punct de vedere medical, ci politic.
Kasianov, demis de președintele Federației în 2004 și devenit mai apoi opozant al regimului lui Putin, spune că liderul de la Kremlin folosește în cadrul FSB, Serviciul Federal de Securitate, mijloacele KGB-ului, așa-numitul Comitet al Securității Statului din perioada sovietivă.
„Practic, este un sistem asemănător KGB-ului, bazat pe impunitate totală. Este clar că nu se așteaptă să fie pedepsiți. Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin în calitate de șef al statului, a început să funcționeze tot mai cinic și mai crud”, spune Kasianov.
Update 4: Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) din Finlanda transmite că Federația Rusă a exportat combustibili fosili în valoare de 93 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război în Ucraina. Raportul centrului de cercetare a fost publicat pe 13 iunie 2022.
Conform acestuia, după ce UE a decis să sancționeze Rusia pentru declanșarea ostilităților militare în Ucraina prin măsuri graduale în ce privește importurile de petrol, în vreme ce gazul rusesc nu a fost vizat de embargo, 61% din importurile de combustibil fosil, circa 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război în Ucraina au fost trimise în statele din Uniunea Europeană.
Printre cei mai mari importatori se situează China, cu 12,6 miliarde de euro, Germania cu 12,1 miliarde de euro şi Italia cu 7,8 miliarde de euro, din 24 februarie și până pe 3 iunie 2022. Exportul de țiței al Rusiei a atins suma de 46 miliarde de euro, gazul prin gazoducte a atins suma de 24 de miliarde de euro, urmate de gazul natural lichefiat, produsele petroliere sau cărbune.
Update 3: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) ucrainean transmite că armata Rusiei este incapabilă să mobilizeze unități suplimentare de luptă. Afirmația a fost făcută în noaptea de duminică spre luni, 12 - 13 iunie, după ce, în aceeași zi, ministerul britanic al Apărării a transmis faptul că forțele ruse au încercat, vreme de câteva săptămâni, să creeze mai multe formațiuni de luptă, ca parte a realizării unui grup tactic de batalion operațional, care să includă mai multe unități.
Oficialii britanici spun că un astfel de grup de batalioane se va confrunta, cel mai probabil, cu lipsă de personal, motiv pentru care autoritățile ruse au în plan să mobilizeze recruți și rezerviști.
Update 2: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că țara sa are nevoie de sisteme de apărare antirachetă moderne, declând și că tragediile din țara sa ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi beneficiat de aceste sisteme defensive.
„Astăzi este ziua 109 [n.a. 12 iunie 2022] a unui război în toată regula, dar nu este ziua 109 când le spunem partenerilor noştri un lucru simplu: Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă. Furnizarea de astfel de sisteme a fost posibilă în acest an, anul trecut şi chiar mai devreme.
Le-am primit? Nu. Avem nevoie de ele? Da. Au existat deja 2606 răspunsuri afirmative la această întrebare sub forma diverselor rachete ruseşti de croazieră care au lovit oraşele ucrainene - oraşele noastre, satele noastre - începând din 24 februarie. Acestea sunt vieţi care ar fi putut fi salvate, sunt tragedii care ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi fost ascultată”, a transmis președintele Zelenski, care acuză Rusia de atacuri asupra civilor lipsite de sens sau strategie.
„După atacul cu rachetă din regiunea Ternopil, zece oameni sunt încă în spitale. Acest atac nu a avut sens tactic sau strategic, la fel ca majoritatea celorlalte atacuri ale Rusiei. Este teroare, doar teroare. Printre victime se numără o fată de 12 ani din Harkov. Ea a mers în regiunea Ternopil pentru a fugi de armata rusă. Şi astfel de lucruri vor şi determinante pentru felul în care Rusia este văzută în lume. Nu Petru I sau Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi de atacurile ruşilor”, mai transmite Volodimir Zelenski.
Update 1: Conexiunea între centrala nucleară ucraineană din Zaporojie şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost restabilită, au anunţat autorităţile de la Kiev şi AIEA, citate de AFP, preluată de Agerpres.
Legătura dintre centrala atomoelectrică aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie fusese pierdută pe 30 mai, „când ruşii au întrerupt operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar”, oraşul în care se află centrala, „cu care AIEA are un contract de transmisie de date”, a anunțat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat publicat pe Telegram.
„Datorită eforturilor comune ale Energoatom şi Vodafone, conexiunea dintre serverele de monitorizare a materialelor nucleare ale site-ului şi AIEA a fost restabilită vineri, 10 iunie”, a adăugat Energoatom.
AIEA a confirmat, duminică seara, într-un comunicat postat pe Twitter, că „transferul de date” dinspre centrala de la Zaporojie a fost restabilit „azi, după o întrerupere tehnică de aproape două săptămâni”.
Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters.
„Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei“, a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean. El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk în următoarele 24 de ore.
Armata rusă a distrus un al doilea pod care leagă orașele învecinate Severodonețk și Lîsîceansk, a căror capturare i-ar aduce Moscovei controlul în zona Donbas. În prezent, rușii bombardează un al treilea pod între cele două orașe, a declarat Seghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.
Victime printre civili
Mai multe atacuri cu rachete au fost semnalate în vestul Ucrainei. Potrivit unor surse neconfirmate oficial, sunt zeci de răniți, printre care și un copil. Totul, după ce rachetele lansate de forțele armate ruse au lovit o ţintă în care se aflau mai mulţi civili.
Un turist a fost aruncat în aer de o mină anti-personal pe plaja din Odesa. În timp ce se pregătea pentru o zi la plajă, bărbatul a atins o mină, moment în care a fost aruncat în aer şi a murit pe loc.
Soldat britanic ucis în război
Un fost soldat britanic a fost ucis în timp ce lupta pentru Ucraina în oraşul Severodoneţk, a anunţat familia sa pe rețelele sociale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Jordan Gatley a plecat din armata britanică în martie şi s-a dus în Ucraina pentru a contribui la combaterea invaziei ruse, a scris familia acestuia, precizând că a primit vineri vestea morţii sale.
Conform anunţului, fostul soldat britanic a fost împuşcat mortal la Severodoneţk, în estul Ucrainei, unde ofensiva rusă s-a intensificat în ultimele zile.
Ministerul britanic de externe, Foreign Office, şi-a anunţat într-un comunicat "sprijinul pentru familia unui bărbat britanic care a murit în Ucraina". Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a scris la rândul său pe Twitter că Gatley "a fost un adevărat erou". "
Alți doi soldați de origine britanică, Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost capturați și comdamnați la moarte prin împușcare pe motiv că ar fi mercenari. Șeful așa-numitei Republicii Populare din Donețk (RPD), Denis Pușilin, s-a pronunțat în cazul celor doi și a spus că nu îi va grația. „Nu văd vreun motiv sau vreo necesitate pentru ca eu să iau o astfel de decizie cu privire la grațiere“, a spus Denis Pușilin.
Depozit de armament distrus
Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus.
Un oficial din regiunea de sud a Ucrainei spune că forțele de la Kiev sunt „fără muniție”, iar trupele ruse pregătesc o nouă ofensivă împotriva orașului Sloviansk.
Ministerul Apărării britanic a afirmat, pe Twitter, că Rusia îşi foloseşte superioritatea numerică a trupelor şi a pieselor de artilerie pentru a cuceri gradual teritorii în oraşul ucrainean Severodoneţk şi în jurul acestuia.