„Război stradal” în inima SUA! Atacatorii aruncă cu pietre și petarde
- Tudor Borcea
- 23 octombrie 2019, 15:18
„Golden State”, veritabilă putere economică mondială, traversează o severă criză a locuințelor
California, campioană a toleranței și a valorilor liberale, se confruntă cu o criză locativă din ce în ce mai gravă.
Primele victime sunt persoane fără adăpost, al căror număr crește constant.
Dar, de ceva timp, resentimentele restului populației californiene față de aceste persoane se transformă în război stradal.
Tratați cu insulte de genul „paraziți financiar” și „vagabonzi”, atunci când nu sunt bombardați cu pietre sau cu petarde cu piper, boschetarii Californiei au devenit „indezirabili”, scrie Slate.
Unul din vârfurile de lance ale acestor acțiuni delierat inumane ar putea fi Gene Gorelik, un promotor imobiliar din Oakland, care deja s-a evidențiat prin critici agresive și afirmații indecente.
Insinuând că „până și taberele de refugiați din Siria sunt mai curate”, el a propus să ofere o „călătorie” în sens unic către Mexic pentru toate persoanele care trăiesc pe străzile din Oakland.
În timp ce prețurile locuințelor depășesc în mod regulat noi praguri, inegalitatea socială este și ea în creștere și chiar persoanele cu boli mintale, nemaivorbind de cele care depind de droguri, continuă să ajungă în stradă.
Anul acesta, San Jose are 6.200 de persoane fără adăpost, cu 42% mai mult decât la ultimul recensământ făcut în urmă cu doi ani.
Într-un sondaj recent, californienii au plasat persoanele fără adăpost în centrul preocupărilor lor, o premieră în ultimii douăzeci de ani.
Traficul de droguri în aer liber nu mai este o surpriză pentru locuitorii Californiei, iar excrementele umane și seringile folosite se găsesc în mod regulat pe străzile din San Francisco și din Los Angeles.
John Maceri, directorul general al People Concern, o agenție de servicii sociale cu sediul în Los Angeles, a evidențiat ostilitatea crescândă față de persoanele fără adăpost.
Bill Bedrossian, directorul executiv al Covenant House California, un grup non-profit care organizează adăposturi și programe pentru tineri aflați fără locuințe, spune: „Oamenii nu vor persoane de pe stradă lângă ei”, denunțând o „creștere a lipsei de empatie”.
Într-o indiferență din ce în ce mai mare, „lipsa empatiei” s-a tradus prin incendii criminale puse în tabere ale oamenilor fără adăpost (în Glendale și Eagle Rock) și focuri de armă îndreptate către persoanele fără adăpost, cum s-a întâmplat în valea San Fernando, unde un bărbat a fost arestat după ce a deschis focul asupra corturilor persoanelor fără adăpost, declarând că „se antrena la ținte”.