Război Rece în Orient: iranieni contra saudiţi

Război Rece în Orient: iranieni contra saudiţi

Un complot dejucat în SUA arată că tensiunile dintre cele două puteri care luptă pentru supremaţie regională au atins un nivel fără precedent.

Rivalitatea dintre Iran şi Arabia Saudită a depăşit stadiul ameninţărilor şi declaraţiilor agresive la care s-a menţinut timp de mai bine de patru decenii şi a atins un grad de intensitate greu de imaginat, cel al atacurilor directe asupra intereselor naţionale. Anunţul de marţi seară al administraţiei americane privind dejucarea unui complot care viza asasinarea ambasadorului saudit la Washington, la ordinele Teheranului, dezvăluie cât de tensionată a ajuns cursa pentru controlul lumii musulmane în care s-au angajat cele două puteri orientale. Deşi în ultimele decenii au mai avut loc incidente grave în care au fost implicaţi diplomaţi saudiţi şi iranieni, amploarea atacurilor pe care americanii susţin că le-au prevenit este fără precedent. Cu ordin de la Teheran Doi agenţi iranieni au fost instruiţi de armata Republicii Islamice să îl asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite în SUA, Adel al-Jubeir, şi să arunce în aer ambasadele israeliene şi saudite din Washington şi Buenos Aires, a anunţat Eric Holder, procurorul- general american. "Complotul a fost orchestrat şi aprobat de elemente din guvernul iranian şi, mai ales, de către comandanţi de rang înalt din Forţele Quds", a explicat oficialul american.

Forţele Quds sunt subunităţi ale Gardienilor Revoluţiei Islamice, divizia de elită a armatei iraniene, responsabile de operaţiunile externe. Aproape 15.000 de militari şi agenţi acţionează în cadrul acestor unităţi. Anunţul făcut de Eric Holder i-a susprins pe specialiştii în probleme iraniene care s-au îndoit că regimul de la Teheran s-ar expune într-o asemenea măsură, organizând astfel de comploturi. Şi anchetatorii americani au fost iniţial sceptici, dar FBI a prezentat dovezi clare, precum apeluri telefonice către oficiali iranieni şi sume de bani virate dintr-un cont al Forţelor Quds. Mai mult, unul din cei doi suspecţi, un american de origine iraniană, de altfel şi singurul reţinut în acest caz, celălalt reuşind să se întoarcă în Iran, i-a recunoscut în pozele prezentate de FBI pe cei care l-au recrutat pentru a duce la îndeplinire misiunea. Ambii figurau în evidenţele agenţiei federale ca ofiţeri din Forţele Quds. COMPLOT. Iranianul Manssor Arbabsiar (stânga) plănuia să îl ucidă pe ambasadorul saudit la Washington, Adel al-Jubeir O istorie plină de tensiuni Nu se ştie însă dacă respectivul complot a fost pus la cale de elemente radicale şi izolate din cadrul Forţelor Quds sau a fost avizat de guvernul de la Teheran. Ambasadorul iranian la Washington, Mohammad Khazaee, a respins "acuzaţiile inventate şi lipsite de fundament, bazate pe mărturia suspectă a unui individ", scrie "Washington Post". "Războiul Rece" dintre Iran şi Arabia Saudită rămâne, totuşi, o realitate pe care niciuna din cele două ţări nu o poate nega. Rivalitatea datează din 1979, când a avut loc Revoluţia Islamică în Iran. Teocraţia instalată la Teheran a început de atunci să conteste legitimitatea casei regale saudite, dar tensiunile sunt şi de natură etnică, Iranul având o populaţie majoritar şiită, în timp ce Arabia Saudită este locuită preponderent de musulmani sunniţi. Ambiţiile celor două ţări de a controla politic şi economic întregul Orient Mijlociu, mai ales în contextul eforturilor iranienilor de a se înarma nuclear, sunt principala sursă a disensiunilor între Ryiadh şi Teheran. În propaganda aruncată în luptă, iranienii descriu casa regală saudită ca un custode corupt al lăcaşelor sfinte ale Islamului, în timp ce monarhia de la Riad îi acuză pe iranieni că sunt mânaţi de ambiţii persane de a-şi extinde hegemonia peste ţările din regiune. Siria, singurul aliat fidel al Iranului din zonă, va deveni, cel mai probabil, noul câmp de luptă al celor două puteri orientale, apreciază analiştii de politică externă. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/KrUTv2nqUh8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

TENSIUNI Un istoric al atentatelor În 1990, trei diplomaţi saudiţi acreditaţi în capitala thailandeză Bangkok au fost împuşcaţi mortal. Cu un an înainte, un important om de afaceri fusese ucis în acelaşi oraş. O grupare şiită libaneză cu legături la Teheran revendicase atacul din 1989, pe fondul unei dispute între Arabia Saudită şi mişcarea şiită Hezbollah, ceea ce i-a dus pe anchetatori la concluzia că triplul asasinat din Bangkok poartă tot amprenta Iranului. Teheranul a mai fost acuzat şi de atentatul care a vizat, în 1992, ambasada israeliană din Buenos Aires şi atacul cu maşină-capcană comis în oraşul saudit Dhahran, patru ani mai târziu. Un număr de 17 militari americani şi-au pierdut viaţa atunci. Regimul de la Teheran şi-a îndreptat apoi atenţia spre fronturile din Irak şi Afganistan, furnizând armament insurgenţilor care luptă împotriva trupelor americane. Dacă acuzaţiile aduse marţi de Washington sunt adevărate, atunci complotul dejucat de autorităţile americane marchează o schimbare abruptă de strategie a Iranului. Dacă mai exista vreo speranţă pentru relansarea relaţiilor dintre cele două ţări, atunci acest complot le-a spulberat.

Ne puteți urmări și pe Google News