Al Treilea Război Mondial? Trump vrea să deblocheze 700 de miliarde de dolari pentru a crea o armată gigantică
- Antonia Hendrik
- 15 noiembrie 2017, 15:08
Congresul american a adoptat un proiect de lege care prevede suma uriaşă de 700 de miliarde de dolari pentru pune pe picioare o armată cum nu a mai avut SUA până în prezent.
Nu este încă clar de unde vor veni banii în plus pentru a alimenta acest proiect de lege, în sprijinul apelului lui Donald Trump pentru a face o armată mai puternică şi care va cheltui miliarde de dolari pentru sistemele de apărare antirachetă pentru protejarea Statelor Unite împotriva lui Kim Jong-un.
Democratul Adam Smith a spus: ''Acest proiect privind apărarea, depăşeşte cu 72 de miliarde de dolari plafoanele bugetare, deci dacă noi nu eliminăm sau nu creştem plafoanele bugetare, aceşti bani în plus vor dispărea şi va lăsa încă o dată Ministerul Apărării în incertitudine''.
Legea asupra autorizării pentru apărarea naţională (NDAA) aprobă în fiecare an banii de cheltuit pentru necesităţile militare şi dictează şi modul de folosire. NDAA a votat 356 la 70 într-un Congres controlat de republicani, dar mai este un drum de parcurs prin Senat. Republicanii au şi în Senat majoritatea, dar aici există o rezistenţă, căci nu se ştie de unde vor veni banii suplimentari.
NDAA este supusă controalelor bugetare şi republicanii nu ştiu încă de unde să scoată aceşti bani în plus. Pentru 2018, cheltuielile vor ajunge la 634 miliarde de dolari, în creştere faţă de anul trecut când au fost de 549 de miloane. Reprezentantul Mac Thornberry a cerut Congresului să adopte un proiect de lege pentru a putea permite acestei frenezii să se mărească la 700 de miliarde dolari.
El a spus: ''Securizarea acestor fonduri trebuie să fie prioritatea Congresului înainte de sfârşitul anului''. Noutatea intervine după ce un bătrân general a pretins că armata nord-coreeană era mai numeroasă decât trupele americane în peninsulă. Coreea de Nord n-a ţinut cont de sancţiunile internaţionale. Ea urmează deci complotul său privind crearea unui arsenal de arme nucleare mortale, ceea ce a declanşat un război furios între Kim Jong-un şi Donald Trump.
Preşedintele Trump a declarat că ''va distruge total statul pustnic'', după ce dictatorul Kim a susţinut că SUA doreşte să intre în posesia noului său arsenal nuclear. Generalul Jan-Marc Jouas, general de corp de armată în retragere a dezvăluit că SUA nu vor fi în măsură să deplaseze suficiente trupe către Coreea de Nord în caz de conflict. El a declarat: ''Cei 28.000 de membri ai forţelor armate americane din Coreea de Sud sunt mult depăşiţi de forţele nord-coreene''. Apoi, ''Spre deosebire de primul război din Coreea, noi nu vom putea să ne întărim forţele înaintea începutului ostilităţilor''. Amiralul Gregory Harris, comandantul grupului de atac al USS Nimitz, care face parte dintr-un grup de trei portavioane din regiune, a insistat asupra faptului că SUA caută mereu o soluţie paşnică în rezolvarea crizei, titrează Express.co.uk.