Război în Israel, ziua 3. Un nou atac Hamas, cu rachete vizează aeroportul internațional din Tel Aviv. Bateriile Iron Dome, ale scutului de apărare israelian, încearcă să intercepteze cât mai multe dintre proiectilele lansate din Gaza, Statele Unite au decis să trimită cel mai mare portavion aflat în dotarea armatei în Marea Mediterană, pentru a oferi suport Israelului.
Update 7. Tensiunile continuă să escaladeze în Israel. Premierul României, a anunțat că încă 780 de cetățeni români care se află în Israel solicită repatrierea.
Solicitanții urmează să ajungă pe teritoriul țării cu mai multe zboruri TAROM.
"Compania TAROM continuă. Se mai estimează în jur de 700 şi ceva de persoane, 780, cred, până acum anunţate. Deci, în prima evidenţă a noastră erau în jur de 790 şi se vede deja că vorbim de peste 1.600”, a precizat Marcel Ciolacu.
Primul ministru a subliniat că nu are informații legate de costurile biletelor TAROM pentru cursele din Israel. Numeroși români s-au plâns în ultimele zile de tariful ridicat al biletelor pentru această rută. Costul pentru un bilet Israel-București ajunge la 350 de euro.
"Mâine, o să am o discuţie cu mai mulţi membri ai Guvernului, cu ministrul Transporturilor, să vedem unde ne putem încadra, fiindcă am înţeles că multe companii la care ei aveau, deja, bilet, urmează să nu le returneze banii şi le oferă alte călătorii, ceea ce nu mi se pare corect. O să stau de vorbă şi cu preşedintele de la Consiliul Concurenţei şi cu ministrul Transporturilor. Nu vorbim de foarte mulţi cetăţeni, erau şi persoane care erau în pelerinaj. Presupun că o să discutăm de la caz la caz, în funcţie de venituri, ca să acoperim aceste sume.", a afirmat Șeful Executivului.
Update 6: Un român a fost ucis în războiul dintre Israel și militanții palestinieni, Hamas. Informația a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la București. Românul mort avea dublă cetățenie și servea în armata israeliană, IDF. Ministerul Afacerilor Externe și-a exprimat regretele și a transmis condoleanțe familiei îndoliate.
„Suntem profund întristați de pierderea unui cetățean cu dublă cetățenie, iaraeliană și română care servește în IDF. Sincere condoleanțe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste vremuri dificile. România condamnă ferm atacurile care au loc asupra populației civile din Israel”, se arată în mesajul Ministerului de Externe.
Deeply saddened by the loss of a dual 🇮🇱-🇷🇴 citizen serving in the @IDF. Our heartfelt condolences go out to the family of the victim. We stand in solidarity with Israel during this difficult times. 🇷🇴 firmly condemns the ongoing attacks on the 🇮🇱 population. @IsraelMFA
— MFA Romania (@MAERomania) October 9, 2023
Sirenele răsună la Ierusalim
Update 5: Sirenele, care avertizează asupra unor rachete, au răsunat în Ierusalim şi Tel Aviv. Este a treia zi a războiului dintre Israel şi Hamas. O rachetă lansată din Gaza a explodat pe un teren din apropierea aeroportului internațional din Tel Aviv. Nu s-au înregistrat victime. De asemenea, alarmele antiaeriene au sunat în Orașul Sfânt Ierusalim. Producătorii CNN din Ierusalim au auzit bubuiturile a ceea ce părea a fi sistemul de apărare aeriană Iron Dome. Cel puţin trei explozii au fost auzite în Ierusalim.
Totodată, Canalul 12 al televiziunii israeliene relatează despre un schimb de focuri între Hamas şi forţele israeliene într-o comunitate din sudul Israelului.
Update 4: Război în Israel. Hamas a anunțat într-o declarație că are peste 100 de ostatici. O parte dintre ei sunt cetățeni occidentali care au fost capturați în timpul Festivalului de muzică. Conform unor experți militari, declarația, considerată neobișnuită. are drept scop oprirea unei ofensive terestre. Liderii Hamas au credința că, anunțând că dețin ostatcii din Occident, guvernele acestor state ar putea pune presiune pe Israel. Astfel, autoritățile din Tel Aviv ar putea renunța la planurile de invazie în Gaza.
Pe de altă parte, Armata israeliană, IDF, a anunțat că a mobilizat în jur de 300.000 de rezerviști. TPurtătorul de cuvânt al forţelor de apărare israeliene, Daniel Hagari, a declarat că Israelul „controlează” comunităţile din ţară. El a precizat că nu mai există lupte în interiorul Israelului. Oficialul a avertizat, totodată, că este posibil să existe încă militanţi Hamas pe teritoriul israelian, relatează The Guardian.
Crește bilanțul morților în Israel
Update 3: Război în Israel. Bilanțul morților în confruntările dintre Hamas și Israel a crescut. Luptători palestineni au ucis 700 de israelieni, conform ultimelor informații. De asemenea, au răpit numeroși cetățeni civili.
În replică, armata israeliană a lovit cu atacuri mai multe clădiri din Fâșia Gaza, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale unor oficiali Hamas. În aceste raiduri aeriene au murit peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii, după cum relatează Reuters.
Miniștrii din Israel cer guvern de uniune națională
Update 2: Război în Israel. Mai mulți miniștri de la Tel Aviv, printre care cel al Finanțelor și cel al Economiei fac apel pentru formarea unui guvern de uniune națională. Aceștia invocă starea de conflict în care se află țara, de sâmbătă.
„Israelul este în război. A venit timpul pentru formarea unui guvern de uniune națională. Într-un moment atât de complex trebuie să lăsăm diferențele deoparte și să ne unim împotriva inamicului care vrea să ne distrugă. (...) Luptătorii IDF (Forțelor Armate- n.red) vor lupta pentru statul Israel și trebuie să-i susținem cu un guvern de uniune care să reprezinte întregul popor. Trebuie să stabilim un guvern de uniune chiar astăzi și să câștigăm războiul împreună”, a declarat luni ministrul Economiei și Industriei, Nir Barkat.
Update 1: Război în Israel. Un înalt oficial american al Apărării consideră că urmează o invazie terestră a armatei Israelului în Fâșia Gaza. În opinia asa, aceasta va începe în următoarele 48-72 de ore. Pe de altă parte, informații neconfirmate susțin că guvernul egiptean a fost notificat de Hezbollah că se va alătura războiului dacă Armata israeliană va lansa o invazie terestră a Fâșiei Gaza.
În acest context, forțele israeliene au găsit un tunel lângă Kfar Aza prin care circa 70 de teroriști se infiltraseră în Be'eri. Cei mai mulți dintre ei au fost uciși în luptă.
Război în Israel. Organizația Hamas a anunțat că lansează atacuri ce vizează aeroportul internațional din orașul Tel Aviv. Au fost lansate peste 150 de rachete din Fâșia Gaza. Pe de altă parte, bateriile Iron Dome încearcă să intercepteze cât mai multe rachete posibil.
Avioanele israeliene continuă să lovească cu rachete Fâșia Gaza pentru a „spulbera capacitățile de luptă ale grupării teroriste Hamas”. Printre țintele lovite î-au numărat mai multe posturi de comandă. Atacurile aeriene au lovit o clădire care găzduiește agenți Hamas. De asemenea, au fost vizat un centru de comandă folosit de un înalt oficial din forțele navale ale Hamas.
Statele Unite își întăresc prezența în Orientul Mijlociu
Statele Unite își vor trimite cel mai mare portavion USS Gerald R. Ford în Marea Mediterană pentru a oferi sprijin armatei israeliene, IDF. Informația a fost confirmată de șeful Pentagonului, Lloyd Austin.
USS Gerald R. Ford va fi însoțit de mai multe nave militare, dar și de escadrile de avioane de luptă. Washingtonul este de părere că atacul lansat de Hamas a fost menit să perturbe o potențială normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, relatează Reuters.
„Am ordonat deplasarea Grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford în Mediterana de Est. Acesta include portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78), crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG 60), precum și distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80).
De asemenea, am luat măsuri pentru a spori escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene ale SUA din regiune. Statele Unite mențin forțe pregătite la nivel global pentru a consolida și mai mult această postură de descurajare, dacă este necesar”, a anunțat Lloyd Austin.
Masacrele comise de Hamas în orașele din Israel, dar și replicile IDF riscă să declanșeze un nou război major în Orientul Mijlociu.
Adjunct Hamas luat prizonier de marina israeliană
Marina israeliană l-a reținut pe adjunctul comandantului Hamas, a anunțat IDF, conform The Times of Israel. Conform sursei citate, unitatea Shayetet 13 a Marinei Militare l-a luat în custodie pe comandantul adjunct al diviziei sudice a forței navale a Hamas din Gaza. Este votrba despre Muhammad Abu Ghali.
„Suspectul este reținut și este în prezent interogat de către instituția de apărare”, precizează Forțele de Apărare Israeliene.
Oficialii din Tel Aviv nu au dat detalii privind modul în care a fost capturat Abu Ghali.
Un nou bilanț indică 700 de victime israeliene
Un nou bilanț al autorităților de la Tel Aviv indică faptul că peste 700 de israelieni au fost ucişi în atacul teroriștilor Hamas. Informația a fost transmisă de AFP care citează surse ale armatei. Pe de altă parte, armata israeliană a anunțat că au fost înregistrați 2.150 de israelieni răniţi. Acest bilanț are în vedere toate datele colectate începând de sâmbătă dimineaţă.
Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în atacurile teroriste, conform unei declarații a unui ofciial american.
„Putem confirma decesul mai multor cetăţeni americani”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.
Mai multe agenții de presă au relatat despre masacrul comis la un festival muzical. Cel puţin 260 de cadavre au fost găsite la locul acestuia, care a fost vizat de ofensiva Hamas. Militanții palestineni au atacat participanţii la evenimentul care se desfăşura în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza.
Bilanţul a continuat să crească în week-end pe măsură ce forţele israeliene au avansat în zonele atacate şi au descoperit mai multe cadavre.
Război în Israel. Școală UNRWA lovită de rachete
Armata israeliană a continuat să lovească ținte din Fâșia Gaza ca replică la atacul militanților Hamas. O şcoală aparţinând Agenţiei de Ajutorare şi Lucrări a ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost lovită direct. Conform informațiilor prezentate de DPA, clădirea a fost „avariată grav” în atacurile de retorsiune ale forţelor israeliene în Fâşia Gaza, informează luni dpa.
„Şcoala care adăposteşte peste 225 de persoane a fost grav avariată. Nu au fost înregistrate victime printre cei strămutaţi, dar şcoala a suferit pagube structurale semnificative”, a spus agenţia ONU într-un comunicat.
UNRWA a spus că adăposteşte peste 73.000 de persoane strămutate intern în 64 din şcolile sale din Fâşia Gaza.
Consiliul de Securitate al ONU, divizat
Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului. Statele Unite au regretat lipsa unanimităţii în timpul acestei întâlniri de urgenţă cu uşile închise, informează AFP. Aceasta după ce, înainte de sesiune, Statele Unite au cerut membrilor Consiliului să condamne ferm „actele teroriste odioase” ale Hamas.
„Un număr mare de ţări au condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate. (…) Îl puteţi identifica cu siguranţă pe unul dintre ei fără ca eu să spun ceva”, a declarat adjunctul ambasadorului american Robert Wood, la finalul întâlnirii.
El a făcut aluzie la Rusia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au degradat în contextul războiului de invazie pe care l-a declanșat în Ucraina. Potrivit diplomaţilor, nici un stat nu a făcut o propunere pentru o declaraţie comună. De altfel, Consiliul de Securitate este divizat în dosarul israeliano-palestinian.
„Mesajul meu a fost în favoarea încetării imediate a luptei, a unei încetări a focului şi a unor negocieri semnificative”, a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia.
Omologul său chinez, Zhang Jun, a condamnat „toate atacurile împotriva civililor”. El a insistat asupra necesităţii revenirii la un proces de pace pentru a obţine o soluţie cu două state.
Război în Israel. Iranul acuzat de implicare în atacurile Hamas
Preşedintele israelian Isaac Herzog a acuzat Iranul de implicare în atacurile declanșate de organizația Hamas. Potrivit acestuia, oficialii de la Teheran sunt parţial responsabili pentru atacul declanșat sâmbătă. El a adăugat că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.
„Păcatul de neiertat” este nu doar că a fost „condus de o organizaţie teroristă criminal”, „ci şi de o axă malefică a cărei bază se află în Iran”, a afirmat şeful statului israelian. Reprezentanţii Iranului, a spus Isaac Herzog, lucrează pentru a dezmembra Israelul.
„Un asemenea război nu se termină într-o clipă” şi urmează zile grele. (…) Statul Israel va câştiga şi de această dată. Nu avem altă opţiune. (…) Suntem în război pentru căminele noastre, a spus el.
Hezbollah, grupare militantă şiită care are relaţii apropiate cu Iranul, şi-a exprimat anterior solidaritatea cu Hamas. Hezbollah a revendicat duminică responsabilitatea pentru un tir de rachete din sud-estul Libanului în teritoriile ocupate de Israel.
Pe de altă parte, Iranul a negat implicarea în atacurile Hamas și în invazia Israelului. Delegația iraniană la Națiunile Unite a emis o declarație în acest sens.
„Pașii hotărâți ai palestinienilor constituie o apărare complet legitimă împotriva a șapte decenii de ocupație și crime teribile. Susținem Palestina fără rezerve. Cu toate acestea, nu suntem implicați în răspunsul Palestinian”, potrivit cotidianului Jerusalem Post.