Live Text. Război în Israel. Răspunsul Israelului la atacurile Hamas. Talibanii vor cucerirea Ierusalimului. Video

Live Text. Război în Israel. Răspunsul Israelului la atacurile Hamas. Talibanii vor cucerirea Ierusalimului. Video Sursa foto: Wikipedia

Război în Israel. Organizația teroristă Hamas a invadat sudul țării, profitând de faptul că astăzi este ziua sfântă pentru evreii religioși, Șabatul. O mișcare similară cu cea de la începutul Războiului de Yom Kippur, din 1973. Noaptea trecută, o ploaie de rachete s-a abătut asupra Israelului. Ulterior, au avut loc incursiuni terestre, cu luări de ostatici și civili împușcați. În plus, teroriștii de la Hamas și Jihadul Islamic au cerut țărilor arabe din jur să atace, la rândul lor, Israelul.

Update 8 - Răspunsul Israelului la atacurile Hamas. Talibanii vor cucerirea Ierusalimului

Sute de teroriști au fost eliminați sâmbătă în diferite zone din Fâșia Gaza, potrivit unui purtător de cuvânt al IDF.

În același timp, avioanele israeliene ar fi bombardat casa șefului organizației teroriste Hamas din Gaza, Yehya Al-Sinwar, la Khan Younis, o localitate din sudul Fâșiei Gaza, a anunțat sâmbătă presa controlată de Hamas.

Totodată, talibanii ar fi cerut Iranului permisiunea de a trece spre Israel pentru a ajuta teroriștii Hamas să-și lupta împotriva statului evreu, potrivit mai multor rapoarte din presa străină din 7 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Talibanii ar intenționa să ajute la „cucerirea Ierusalimului”, dacă Iranul, Iordania și Irakul sunt dispuși să le susțină trupele.

Update 7 - Netanyahu dezvăluie obiectivele de război ale Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, sâmbătă, în timpul reuniunii cabinetului că „din această dimineață, Israelul este într-un război”.

„Primul nostru obiectiv este să curățăm zona infiltrată de forțele inamice și să restabilim securitatea și pacea așezărilor care au fost atacate”.

„Al doilea obiectiv, în același timp, este acela de a face inamicul să plătească un preț uriaș pentru atacurile sale.

Al treilea obiectiv este acela de a fortifica granițele, astfel încât nimeni să nu facă greșeala să se alăture acestui război”.

"Suntem în război, iar în război trebuie să vă păstrați calmul. Fac un apel către toți cetățenii Israelului să se unească pentru a ne atinge cel mai înalt obiectiv - victoria în acest război".

La rândul său, președintele israelian Isaac Herzog a emis sâmbătă o declarație cu privire la atacurile teroriștilor Hamas asupra țării.

„Astăzi am văzut adevărata față a Hamas. O armată teroristă al cărei singur scop este uciderea cu sânge rece a bărbaților, femeilor și copiilor nevinovați", a spus el.

„Sprijiniți și îndrumați de comandanții lor din Iran, ei au efectuat un atac neprovocat și odios împotriva statului evreu într-un zi sfântă evreiască. Civili nevinovați au fost masacrați și răniți, iar mulți sunt încă atacați”.

„Statul Israel va lua toate măsurile necesare pentru a elimina acest pericol clar și imediat pentru cetățenii noștri. Israelul va învinge în fața tuturor provocărilor”.

Update 6 - Teroriștii defilează cu cadavrele israelienilor, în aplauzele și uralele civililor din Gaza

Numărul morților a trecut de 100, potrivit ministrului Sănătății, iar cel al răniților a depășit 800. Sursele palestiniene vorbesc despre 198 de morți și peste 1600 de răniți.

Între timp, teroriștii Hamas defilează cu cadavrele israelienilor uciși pe străzile din Fâșia Gaza, în aplauzele și uralele civililor de acolo.

Pe de altă parte, IDF a confirmat că au fost uciși sau luați ostatici militari israelieni. Iar din imaginile difuzate pe rețelele sociale se vede cum teroriștii Hamas pun stăpânire pe o bază militară și pe câteva tancuri Merkava.

Atacul de pe mare, oprit. Hezbollah, blocat de IDF în nordul Israelului

Forțele navale au reușit să oprească o invazie pe mare, ucigând câteva zeci de teroriști Hamas.

De asemenea, în nordul țării, IDF a respins încercările teoriștilor din Gruparea Hezbollah de a intra în Israel.

 

Update 5 - Numărul morților și răniților în războiul din Israel, în creștere

Război în Israel. Cel puțin 44 de persoane au fost ucise amiază și peste 700 în urma atacurilor Hamas.

Printre decedați se numără și Ofir Liebstein, șeful Consiliului Regional Sha'ar Hanegev, ucis într-un schimb de focuri cu teroriști.

Ministrul Educației a anunțat că toate școlile vor fi închise până la restabilirea securității în Israel.

Între timp, organizația teroristă Hamas continuă tirurile de rachete asupra sudului Israelului.

Update 4 - Israelul anunță operațiunea „Săbii de fier”

Purtătorul de cuvânt al IDF (armata israeliană) a anunțat, sâmbătă, lansarea Operațiunii Săbii de fier în urma atacurilor de dimineață ale organizației teoriste Hamas.

„IDF a inițiat o operațiune pe scară largă pentru a-i apăra pe civilii israelieni de atacul combinat lansat de Hamas contra Israelului în această dimineață”, a scris armata pe Twitter.

Între timp, difuzoarele moscheilor din Ierusalim îi cheamă pe palestinienii din oraș la jihad (război sfânt) contra Israelului. De asemenea, organizațiile teroriste Hezbollah, din Liban, și Jihadul Islamic au anunțat că se alătură celor din Hamas.

Potrivit celor mai noi informații, atacul teroriștilor Hamas a produs 22 de morți și peste 600 de răniți.

Israelul trece și printr-o criză politică, mulți lideri din opoziția de stânga radicală cerând formarea unui guvern de uniune națională.

 

Update 3 - Teroriștii Hamas sunt încă activi în câteva zone

Poliția israeliană a instalat blocaje pe principalele artere rutiere ce merg spre nordul țării pentru a împiedica teroriștii să se infiltreze mai adânc în teritoriul Israelului.

Între timp, purtătorul de cuvânt al IDF, Generalul de Brigadă Daniel Hagari, a declarat că mai există câteva locuri din Israel sub controlul teroriștilor Hamas care s-au inflitrat în țară în cursul dimineații. „Suntem în război, Teroriștii s-au infiltrat în Israel și sunt încă activi în câteva locuri, pe teritoriul țării noastre”, a spus generalul.

În ceea ce privește victimele, este confirmată, deocamdată, moartea a două persoane, în schimb sunt sute de răniți. Din acest motiv, autoritățile medicale au lansat un apel pentru donare de sânge.

Update 2 - Yoav Gallant: Israel va câștiga acest război

Ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant, a declarat că Hamas a făcut o gravă eroare începând acest război contra Israelului.

„Soldații IDF luptă cu teroriștii care s-au infiltrat în comunitățile noastre, indiferent unde s-ar afla. Israel va câștiga acest război”, a spus ministru, la mai bine de trei ore de la începerea atacului.

El a anunțat instituirea stării de urgență pe o suprafață de 80 de kilometri față de granița cu Fâșia Gaza, potrivit Ynet.com.

Update - IDF a început atacurile în Fâșia Gaza

Purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene (IDF), forțele aeriene au început atacurile contra unor ține din Fâșia Gaza. Deocamdată, se știe că a fost lovit sediul Ministerului de Interne din Fâșia Gaza. IDF mai anunță că sunt folosite câteva zeci de aparate de luptă pentru aceste atacuri.

Război în Israel. Teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat baraje de rachete asupra sudului şi centrului Israelului.

Război în Israel. Ploaie de rachete, noapte trecută

Cel puțin 5 persoane au fost rănite, iar una a murit. Sirenele de avertizare „Red Alert” au fost activate în Tel Aviv.

Un semnal de alarmă a fost tras și la aproximativ 70 de kilometri de Fâşia Gaza, dar şi în Sde Boker, Arad şi Dimona.

Armata israeliană i-a rugat pe locuitorii din sudul şi centrul Israelului să rămână în apropierea adăposturilor anti-bombe.

„Publicul din sudul şi centrul ţării este îndemnat să rămână în apropierea zonelor protejate şi să urmeze instrucţiunile Comandamentului Frontului Intern", au declarat Forţele de Apărare Israeliene într-un anunţ sâmbătă dimineaţa.

Aeroporturile din sudul și centrul țării au fost închise pentru zborurile private, dar aeroportul Ben-Gurion Airport a anunțat că va opera zboruri în continuare, însă cu respectarea măsurilor de siguranță și securitate.

Adevărat război în sudul Israelului

Ulterior, teroriștii Hamas au invadat sudul Israelului, unde au executat câțiva civili.

În prezent se dau lupte grele în sud, între armata Israelului și luptătorii teroriști Hamas, care au capturat armament greu de la israelieni.

În plus, aripa armată a mișcării teroriste Hamas pretinde că a capturat cinci soldați israelieni. Informația nu a fost confirmată de partea israeliană.

Forțele armate israeliene (IDF) au început operațiuni în Fâșia Gaza, dar la două ore de la începutul atacului răspunsul era încă slab, potrivit Jerusalem Post.

Se știe, de asemenea, că teroriștii palestinieni din Hamas au trecut granița în mai multe locuri și au ucis la întâmplare cetățeni neînarmați.

Consiliul de Securitate al Israelului a fost convocat de premierul Benjamin Netanyahu pentru ora 1:00, după ampla evaluare a situației făcutăă la ora locală 9:30.

Ministrul Apărării de la Ierusalim a aprobat un proiect de mobilizare a rezerviștilor.

Liderul opoziției, Yair Lapid, se va întâlni cu premierul Netanyahu după reuniunea Consiliului de Securitate.

Iranul aplaudă atacurile

Mass-media pro-iraniană a lăudat atacul-surpriză pe scară largă asupra Israelului, pe care îl califică „furtună” sau „potop” de rachete.

Comandantul grupării teroriste Hamas, Mohammed Deif, a cerut mai multe atacuri și a încurajat ca atacurile să aibă loc din interiorul Israelului, potrivit televiziunii pro-iraniene Al-Mayadeen.

Postul Al-Mayadeen, dar și mass-media iraniană, cum ar fi Tasnim News, au detaliat atacul pe scară largă. Potrivit Jerusalem Post, aceasta ilustrează implicarea pe scară largă a axei iraniene în valul de tiruri de rachete și atacuri de sâmbătă dimineața, din Israel.

Al-Mayadeen anunță că Deif a decis operațiunea „Furtuna Al Aqsa” ca răspuns la „ocupația” și politicile Israelului din Ierusalim. El a făcut referire la acuzațiile conform cărora mai multe femei ar fi fost agresate în Ierusalim.

„Ca răspuns la orgia ocupației din Moscheii Al-Aqsa și la târarea femeilor în curțile sale”, liderul terorismului Hamas a spus că 5.000 de rachete au fost lansate în Israel, a susținut Al-Mayadeen.

Unde au avut loc atacurile, potrivit IDF: