Germania cumpără rachete israeliene Arrow 3

Germania cumpără rachete israeliene Arrow 3Sursa foto: Wikipedia

Germania cumpără rachete israeliene Arrow 3. Din 2025, acestea vor fi integrate în scutul de protecție NATO.

Joia aceasta, termenul „istoric” a însoțit semnarea acordului dintre miniștrii Apărării german și israelian, Boris Pistorius și Yoav Galant, prin care Berlinul se va dota cu rachete Arrow 3 pentru a se întări împotriva unui agresor precum Rusia, scrie El Periodico.

Rachetele vor face parte din scutul NATO

Din 2025, acestea vor fi integrate în scutul de protecție NATO. „Nu exagerez dacă spun că este o zi istorică pentru ambele țări”, a spus Pistorius, după ce a oficializat ceea ce va fi cel mai mare acord de arme semnat până acum de industria israeliană din sector.

Aluzia la istorie ar putea fi îndreptată atât către cele 3,3 miliarde de euro prevăzute în acord, cât și către faptul că țara din care a început Holocaustul este cea care are nevoie acum de sprijinul militar al partenerului preferat care a devenit Israelul.

Războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei a arătat importanța apărării aeriene pentru Germania și „pentru Europa în ansamblu”, a menționat Pistorius.

Achiziția rachetelor Arrow 3 arată „dimensiunea specială dobândită prin cooperarea bilaterală”

Achiziția rachetelor Arrow 3 arată și „dimensiunea specială dobândită prin cooperarea bilaterală”, a adăugat ministrul german, din Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz .

Omologul său israelian a făcut, de asemenea, aluzie la dimensiunea istorică a afacerii cu arme. Germania de astăzi este angajată față de „dreptul legitim al Israelului de a se apăra”, a spus Galant.

Acum îi revine Israelului misiunea „de a contribui la nevoile defensive ale Germaniei, partenerul nostru strategic”. La aproape 80 de ani de la Holocaust, „ne aflăm într-o perioadă interesantă pentru orice evreu”, a conchis ministrul israelian.

Semnarea acordului, încărcată de simbolism

Semnarea a avut loc la sediul Ministerului Apărării din Bendlerbock, clădirea istorică în care au fost împușcați conspiratorii Operațiunii Walkiria, complotul în jurul ofițerului și aristocratului Claus Schenk von Stauffenberg care în iulie 1944 a efectuat atacul eșuat împotriva lui Adolf Hitler.

Dincolo de aceste aluzii la Germania nazistă sau la fundațiile Israelului, acordul privind armele evidențiază gradul ridicat de competitivitate al industriei de armament a acestui stat.

Rachetele Arrow 3 sunt „cel mai bun sistem defensiv antiaerian”, potrivit lui Pistorius. Este un sistem capabil să intercepteze rachetele inamice înainte de a intra în atmosferă și de a trage la o distanță de 2.400 de kilometri.

Ce sunt rachetel Arrow 3

Armata israeliană le are din 2017, iar producția lor este o sarcină comună între industria spațială israeliană (IAI) și Boeing american. Acest ultim factor a presupus autorizarea prealabilă din partea Statelor Unite, care la jumătatea lunii august și-au dat avizul pentru operațiune.

Condițiile contractuale au inclus o primă plată de 600 de milioane de euro, ca avans pentru cele 3,3 miliarde de euro din totalul acesteia. Se estimează că rachetele acestea vor intra treptat în serviciu începând cu 2025 și că vor face parte din așa-numitul scut antiaerian al Alianței Atlantice.

Doi ani mai târziu, implementarea sa ar fi trebuit să fie finalizată. Scutul este o parte esențială a conceptului german numit „European Sky Shield”, la care s-au alăturat 18 parteneri europeni.

Berlinul a întâmpinat anumite îndoieli din partea Franței, care a favorizat o investiție pe deplin europeană pentru proiect. Germania a considerat, însă, că timpul este esențial și că dezvoltarea unor sisteme comparabile cu cele deja existente - în acest caz, cel israelian - ar întârzia desfășurarea acestuia.

(Articol de Gemma Casadevall; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News