Liderul Sindicatului Liber Selgros România acuză Sindicatul Naţional Selgros că reprezintă interesele patronatului.
În interiorul companiei Selgros România angajaţii şi reprezentanţii patronatului par a fi implicaţi într-un adevărat război de gherilă. Astfel, Laurenţiu Eftimie, liderul Sindicatului Liber Selgros România, susţine că mai multe persoane cu funcţii de conducere au organizat în paralel un alt sindicat, care ar reprezenta, de fapt, interesele patronatului. „Ce se întâmplă e foarte grav“ Anul trecut în septembrie, a fost înfiinţat Sindicatul Liber Selgros România, care numără în jur de 200 de membri. „Deşi ne-am afiliat la Federaţia Sindicatelor din Societăţile Multina- ţionale, patronatul nu ne recunoaşte ca partener de dialog sindical“, spune Laurenţiu Eftimie, angajat al magazinului Selgros Ploieşti şi liderul sindicatului.
Declaraţiile sale sunt susţinute şi de Federaţia Sindicatelor din Societăţile Multinaţionale, care susţine că, potrivit legii, un sindicat afiliat la o federaţie sindicală are reprezentativitate şi poate negocia cu patronatul. „Pe colegii noştri de la Sindicatul Liber Selgros România patronatul îi plimbă prin tribunale. Ceea ce se întâmplă la Selgros este foarte grav pentru că nu are cine să apere drepturile angajaţilor“, spune Adrian Dobrescu, preşedintele federaţiei respective. Şefii de raion şi-au făcut sindicat Conflictul sindical s-a acutizat la începutul anului, când a fost înfiinţat Sindicatul Naţional Selgros, ai cărui membri fondatori sunt angajaţi cu funcţie de conducere din cadrul companiei. „Sindicatul este ilegal, deoarece cei care îl conduc au funcţii de conducere în companie, încălcându-se astfel articolul 4 din Legea 54/2003. Preşedintele acestui sindicat, Mircea Stratulat, e şef de raion în magazinul Selgros Braşov, iar celelalte persoane din vârful sindicatului sunt Dănuţ Munteanu, tot şef raion la Selgros Iaşi, Mihai Balăiţă, şef recepţie marfă Selgros Bacău, Di Grandi Giovani, şef raion Selgros Galaţ i, şi lista poate continua“, povesteşte Eftimie.
Sindicalistul mai spune că a solicitat în instanţă copii după cărţile de muncă ale persoanelor respective, pentru a arăta că au funcţii de conducere. Însă aceştia au prezentat o adresă din partea conducerii Selgros că nu deţin astfel de posturi. Acuzaţii tendenţioase De partea cealaltă, preşedintele Sindicatului Naţional Selgros respinge aceste acuzaţii. „Dosarul de înfiinţare a sindicatului nostru a trecut prin două instanţe de judecată. Prin urmare, sindicatul e perfect legal, justiţia constatând că îndeplinim toate prevederile legale. Tocmai din acest motiv consideră m tendenţioasă afirmaţia domnului Eftimie, care a făcut şi recurs. Iar dacă eu, ca şef de raion, am funcţie de conducere, atunci şi domnul Eftimie, ajutor de şef de raion, poate fi considerat la fel“, este de părere Mircea Stratulat, preşedintele Sindicatului Naţional Selgros. De altfel, acesta consideră că ambele sindicate pot funcţiona fără probleme. PRECEDENT Două sindicate la British American Tobacco Un conflict sindical aproape identic a izbucnit luna trecuta la fabrica de ţigări din Ploieşti a companiei British American Tobacco. Cornel Şerbănescu, liderul Sindicatului Maxima din industria tutunului, a acuzat mai multe persoane cu funcţii de conducere din fabrica de ţigări că au înfiinţat ilegal un sindicat care să apere interesele patronatului. Şi atunci, cei vizaţi au negat acuzaţiile invocând sentinţele judecătoreşti favorabile lor.