Război în Ucraina, ziua 905. SUA ar putea trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 905. SUA ar putea trimite rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei Război în Ucraina. Sursa foto: X

Război în Ucraina, ziua 905. Administrația Biden este „deschisă” să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Ucrainei, ceea ce ar spori semnificativ capacitățile de atac ale avioanelor F-16 ucrainene.

Planul Casei Albe de a furniza Ucrainei rachetele Joint Air-to-Surface Standoff Missile apare în contextul în care ofensiva terestră a Kievului, care a înregistrat progrese neașteptate pe teritoriul rus, intră în a doua săptămână.

Deocamdată nu s-a luat o decizie definitivă cu privire la livrarea rachetelor, dar Casa Albă se concentrează pe „detaliile complexe”, conform unui oficial al administrației Biden.

Acestea includ evaluarea transferului de tehnologii sensibile și verificarea faptului că avioanele ucrainene sunt capabile să lanseze racheta de 2.400 de kilograme echipată cu un focos de 1.000 de kilograme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Ucraina, ziua 905. Atacuri rusești cu bombe în Kharkiv

Joi, atacurile cu bombe ghidate lansate de forțele rusești au provocat moartea a cel puțin două persoane și au rănit alte 12 în regiunea Kharkiv din nord-estul Ucrainei.

Potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov, lovitura a vizat o întreprindere civilă din districtul Kupiansk.

În urma atacului, un depozit a fost cuprins de flăcări, au raportat procurorii regionali pe Telegram, menționând că șase angajați au suferit răni.

De asemenea, poliția regională a informat pe Telegram că șase persoane, printre care un copil de 12 ani, au fost rănite în satul Zolochiv după ce forțele rusești au lansat două bombe în zonă.

Totodată, au fost avariate clădiri administrative, o grădiniță și mai mult de 20 de locuințe private, potrivit informațiilor oferite de poliție.

Kharkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, împreună cu regiunea sa înconjurătoare, au fost frecvent vizate de atacuri rusești, iar forțele Moscovei au bombardat, timp de luni întregi, zonele de frontieră ale Ucrainei cu bombe ghidate de mare distrugere.

Moscova susține că nu vizează civili sau infrastructură civilă în invazia sa din Ucraina, potrivit Reuters.

Război în Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

Lukașenko se teme ca războiul să nu se extindă în Belarus

Război în Ucraina, ziua 905. Președintele Alexandr Lukașenko, un aliat de seamă al lui Vladimir Putin, a declarat într-un interviu pentru televiziunea de stat rusă că Rusia și Ucraina ar trebui să ajungă la o înțelegere pentru a preveni extinderea conflictului în Belarus.

Lukașenko a declarat că doar indivizi de rang înalt de origine americană își doresc perpetuarea conflictului dintre Ucraina și Rusia.

El a afirmat că țările vestice încurajează Kievul să continue lupta, dorind ca Ucraina și Rusia să se „anihileze reciproc”.

Între timp, joi, Rusia a comunicat că va spori măsurile de apărare la graniță, în contextul în care sute de mii de persoane au primit ordine de evacuare din regiunea Kursk din vest.

Kievul a raportat că forțele ucrainene au avansat cu 35 km în teritoriul rus în ultimele săptămâni și continuă să obțină teren, potrivit aceleiași surse.

Tensiuni crescute între Belarus și Polonia. Acuzații de foc deschis la graniță

Alexandr Lukașenko. Sursa: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 905. SUA se tem de posibile complicații în incursiunea ucraineană

Până acum, SUA consideră că incursiunea neașteptată a Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia reprezintă o acțiune defensivă justificată, permițând Kievului să folosească echipamentele americane, au declarat oficialii de la Washington.

Totuși, aceștia au exprimat îngrijorări legate de potențialele complicații pe măsură ce forțele ucrainene continuă să avanseze în interiorul teritoriului rus.

„Politica devine mai complicată pe măsură ce avansează în Rusia fără termeni definiți”, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului.

Oficialul a menționat că, în cazul în care Ucraina începe să preia sate și alte obiective non-militare folosind arme și vehicule americane, acest lucru ar putea pune în discuție respectarea limitărilor stabilite de Washington.

Un alt oficial american a adăugat că politica de arme a SUA nu a fost creată pentru a susține o invazie a Rusiei de către Ucraina, deși Kievul se conforma tehnic regulilor stabilite.

Revista presei