Război în Ucraina, ziua 431. Armata lui Zelenski este pregătită de contraofensivă, dar nu are armament. Succesul depinde de ajutorul dat de Occident

Război în Ucraina, ziua 431. Armata lui Zelenski este pregătită de contraofensivă, dar nu are armament. Succesul depinde de ajutorul dat de Occident Sursa foto: Statul Major/Ucraina

Armata ucraineană este pregătită să lanseze contraofensiva pentru a-și putea recupera teritoriile ocupate de ruși, însă nu are suficient armament pentru o astfel de operațiune. Din acest motiv, Volodimir Zelenski a spus că succesul Ucrainei depinde de furnizarea armamentului occidental.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat în cadrul unui interviu că armata sa este pregătită să lanseze contraofensiva pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia. Totuși, există o problemă: nu au suficient armament pentru o astfel de operațiune. Șeful de stat susține că succesul armatei ucrainene depinde de furnizarea armamentului occidental.

„Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri”, a rezumat Zelenski.

Președintele Ucrainei nu a oferit o dată pentru începerea contraofensivei, însă a dezvăluit care este planul. Pe lista teritoriilor care trebuie recuperate se află și Crimeea, obiectiv pe care el îl consideră realizabil având în vedere că, de când a început războiul în februarie anul trecut, „Rusia a fost slăbită mult” pe plan militar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dorim să salvăm cât mai multe vieţi (ale soldaţilor) putem, aşadar numărul armelor contează (...) Dar nu va exista nicio ezitare. O vom face. Riscul este să nu avem suficiente blindate, de exemplu, caz în care ştim că vor fi mai multe pierderi” în rândul trupelor ucrainene, a admis el.

Volodimir Zelenski susține că armata sa este dispusă să mai aștepte livrările de armament suplimentar din Occident, însă nu mereu termele promise sunt respectate. Din acest motiv, Ucraina trebuie să lanseze contraofensiva cu ce are ea în dotare.

Președintele Ucrainei a respins orice negociere cu Rusia, susținând că „în ziua de azi, cu această persoană, preşedintele (rus Vladimir) Putin, nu se poate discuta. Pentru noi toţi el este un terorist”, potrivit Agerpres.

Ucraina cere Uniunii Europene 18 miliarde de euro ajutor financiar pentru 2024

Sergii Marcenko, ministrul ucrainean al Finanțelor, le-a transmis omologilor săi din statele membre UE că țara invadată de Rusia are nevoie de cel puțin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar pentru 2024. Cu această ocazie, oficialul ucrainean a cerut și începerea reconstrucției țării, înainte să se termine războiul cu Rusia.

„Nu va fi uşor să ne reducem drastic cheltuielile, aceasta va depinde de campania militară, dar cred că (ajutorul financiar din partea UE n.red) nu va putea fi mai puţin de suma de 18 miliarde pe care o vedem anul acesta”, a indicat ministrul ucrainean la sosirea la o reuniune a miniştrilor europeni de finanţe, desfăşurată la Stockholm, unde a fost invitat, potrivit agenției EFE.

În semn de răspuns la solicitarea oficialului ucrainean, miniștrii europeni au reiterat că statele lor vor continua să sprijine Ucraina și au exprimat „angajamentul total” față de reconstrucția acestei țări. Cu toate acestea, ei susțin că este prea devreme să fie avansată o sumă pentru ajutorul financiar care să fie oferit Kievului anul viitor.

„Dacă voinţa politică este aici, vom fi capabili să pregătim următorul pachet de ajutor. Dar este prea devreme să vorbim despre sume exacte (pentru 2024), pentru că încă suntem în prima jumătate a anului şi situaţia este incertă în contextul războiului”, a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Fondul Monetar Internațional a făcut o estimare cu privire la nevoia de asistență financiară a Ucrainei pentru 2023-2024 dacă războiul se termină la jumătatea anului viitor. Aceștia vorbesc despre aproximativ 40 de miliarde de dolari, fără a lua în calcul reconstrucția țării. Conform Băncii Mondiale, pentru readucerea Ucrainei la frumusețea de altădată sunt necesari 411 miliarde de dolari.

Evgheni Prigojin, amenință că își retrage trupele din Bahmut

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, continuă seria declarațiilor controversate. După ce a declarat că i s-a întrerupt orice legătură cu liderii de la Kremlin și a cerut în repetate rânduri armament, el amenință că își retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut din cauza pierderilor mari și a muniției insuficientă.

„Avem în fiecare zi stive de mii de corpuri pe care le punem în sicrie şi le trimitem acasă”, a spus Prigojin într-un interviu publicat sâmbătă de bloggerul militar rus Semion Pegov, preluat de agenţia DPA.

Muniția insuficiente duce la pierderi de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal, susține liderul grupării de mercenari. Prigojin mai spune că i-a scris ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, cerându-i să-i trimită obuze cât mai repede posibil.

„Dacă deficitul de muniţie nu este completat, vom fi forţaţi - pentru a nu fugi apoi ca nişte şobolani laşi - să ne retragem sau să murim”, a explicat Prigojin.

Papa Francisc, întâlnire cu refugiații ucraineni din Ungari

Aflat într-o vizită oficială în Ungaria, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu ucraineni care au fugit din calea războiului. Întâlnirea cu cei aproximativ 600 de refugiați ucraineni a avut loc în cadrul unei vizite la biserica Sfânta Elisabeta din Budapesta.

Oleg Yakovlev este unul dintre refugiații care și-a spus povestea Papei Francisc. Acesta a spus că, alături de soție și cei cinci copii, au fost nevoiți să Dnipro în urmă cu un an, după bombardamentele rusești. Și-au găsit refugiul în Ungaria, unde au fost bine primiți.

„Am fost bine primiți aici și am găsit o nouă casă, dar mulți au suferit și încă suferă din cauza războiului", i-a spus Yakovlev papei.

Suveranul Pontif a ascultat povestea mai multor familii de refugiați și a spus că exprimarea compasiunii pentru cei care suferă din cauza sărăciei și a tragediilor este o parte integrantă a faptului de a fi creștin.

„Chiar și în mijlocul durerii și al suferinței, odată ce am primit balsamul iubirii, găsim curajul necesar pentru a continua să mergem înainte: găsim puterea de a crede că nu este totul pierdut și că un viitor diferit este posibil”, a spus Papa.