Războiul din Ucraina intră într-o nouă zi, iar punctul cel mai fierbinte de pe frontul din est rămâne orașul Bahmut. Aici se dau lupte crâncene, nici una dintre părțile implicate nedorind să abandoneze. Deși valoarea strategică a acestei localități este relativ redusă, aici se duce una dintre cele mai aprige și mai sângeroase bătălii, cu pierderi grele de ambele părți.
Armata ucraineană a ajuns la un „consens” în ceea ce privește orașul Bahmut, iar decizia a fost că orașul trebuie apărat în continuare. Bahmutul a devenit epicentrul luptelor din estul țării, dar apărătorii riscă să fie înconjurați, pe măsură ce zilele trec, iar rușii continuă asalturile asupra orașului, a declarat un consilier al președinției ucrainene.
„Există un consens în rândul armatei cu privire la necesitatea de a continua apărarea orașului și de a epuiza forțele inamice, construind în paralel noi linii de apărare în cazul în care situația se schimbă”, a declarat consilierul Mihailo Podoliak.
El a respins orice speculație cu privire la o eventuală retragere a apărătorilor ucraineni din oraș. Potrivit spuselor sale, „apărarea Bahmutului și-a atins obiectivele” prin epuizarea forțelor rusești. Astfel a dat timp armatei de apărare să instruiască „zeci de mii de soldați pentru a pregăti o contraofensivă” în primăvară.
„Chiar dacă conducerea militară va decide la un moment dat să se retragă pe poziții mai avantajoase, apărarea Bahmutului va fi un mare succes strategic”, a declarat Podoliak.
Cu toate acestea, el a precizat că nu a fost luată încă nici o decizie ci, dimpotrivă, comandamentul ucrainean și-a anunțat intenția de a-și „întări” pozițiile din zonă. Aceasta în condițiile în care trupele din Rusia au avansat în ultimele săptămâni la nord și la sud de oraș, tăind trei din cele patru rute de aprovizionare.
Bahmutul, un oraș fără mare importanță strategic
Toți ochii sunt ațintiți, în aceste zile asupra orașului Bahmut din estul regiunii ucrainene Donețk. Aici se duc cele mai dure lupte, Rusia încercând să obțină prima sa victorie majoră pe câmpul de luptă de la capturarea orașelor estice Severodonețk și Lisiciansk, în timpul verii. Bătălia care durează de luni de zile se soldează cu sute de victime pe zi, potrivit unor estimări, precum și cu distrugerea orașului Bahmut. Autoritățile spun că nu mai este clădire care să nu fi suferit din cauza loviturilor de artilerie.
Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei reflectă obiectivul de lungă durată al lui Vladimir Putin de a cuceri regiunile estice ucrainene Donețk și Lugansk, cunoscute colectiv sub numele de Donbas - un obiectiv important pe care trupele rusești au fost însărcinate să îl realizeze până în martie, potrivit oficialilor ucraineni.
Înainte de invazie Bahmut era un oraș mic cu 70.000 de locuitori. Cei de aici sunt în război din 2014, când au început luptele dintre Ucraina și separatiștii din Donbas.
Bătălia de la Bahmut a căpătat o semnificație supradimensionată ca teatru de război. Pentru Rusia orașul reprezintă unul dintre puținele locuri în care forțele sale au obținut câștiguri tangibile. Printre ucraineni, „Bahmut rezistă” a devenit un strigăt de luptă național.
Forţele ruse au făcut progrese în obiectivul lor de a încercui complet Bahmutul, iar apărătorii ucraineni mai au decât un singur drum pentru aprovizionare, notează EFE. În pofida faptului că drumul se află în raza tirurilor ruseşti, Kievul îl poate folosi și anunță că va trimite trupe suplimentare în zonă.
Conducerea politică a Ucrainei vede orașul ca pe un simbol al rezistenței în fața forțelor de invazie, mii de mercenari ai grupării Wagner condusă de Evgheni Prigojin pierzându-și viața aici. De aceea nu se dorește o cădere a Bahmutului Pentru Rusia va fi o victorie tactică de mici dimensiuni, dat fiind pierderile uriașe suferite. Occidentalii estimează că numărul trupelor rusești ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de estimările de doar 80.000 din august.
Ofensiva rusă dă semne de încetinire
Un expert militar ucrainean Serhii Grabski este de părere că ofensiva Rusiei asupra oraşului Bahmut dă semne de încetinire. În opinia sa, asaltul și-a atins intensitatea „maximă”, fără ca forţele Kremlinului să preia controlul asupra oraşului.
„Am văzut unele semne că ruşii au fost nevoiţi să-şi încetinească operaţiunile din cauza lipsei de personal şi de muniţie”, a declarat Grabski.
Acesta este un colonel în rezervă care a servit în misiuni de menţinere a păcii în Irak şi în fosta Iugoslavie. El a făcut referire la o înregistrare video postată de şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta se plânge de lipsa de muniţie şi avertizează că „întregul front se va prăbuşi” dacă armata sa privată se va retrage din Bahmut.
În opinia lui Grabski, este pentru prima oară când Prigojin, ai cărui mercenari conduc asaltul asupra Bahmut, se referă la posibilitatea unei retrageri, iar acest lucru ar susţine teza potrivit căreia Rusia nu mai are forţe pentru a-şi susţine ofensiva asupra oraşului.
Transparency International, organizație indezirabilă la Moscova
Parchetul General al Rusiei a încadrat luni grupul anticorupţie Transparency International, cu sediul în Germania, la categoria „organizaţie indezirabilă”. Informația a fost prezentată de agenția de presă rusă TASS.
„S-a constatat că activităţile acestei organizaţii depăşesc în mod clar scopurile şi obiectivele declarate. Acţionând în mod oficial ca o organizaţie care luptă împotriva corupţiei în întreaga lume, aceasta intervine în afacerile interne ale Federaţiei Ruse, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al Parchetului General rus.
Eticheta „indezirabil” a fost aplicată în cazul a zeci de organizații străine, de când Rusia a început să folosească această clasificare, în 2015. Adesea, această clasificare servește ca pas premergător înainte ca Ministerul Justiţiei de la Moscova să interzică o organizaţie în mod direct.
Echipamente militare în Polonia
În portul Gdynia din Polonia au ajuns un număr important de tancuri, blindate și camioane militare din SUA. Acestea vor fi expediate în următoarele zile în Ucraina, dar vor fi repartizate și statelor membre NATO pentru consolidarea flancului estic al alianței. Statele Unite au anunțat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, la e martie. Această sumă vine în completarea celor 46,6 miliarde de dolari, pe care America le-a trimis, timp de un an, la Kiev, până pe 15 ianuarie 2023.
Echipamentul militar a fost depozitat în portul Gdynia, lângă Gdansk, în cadrul misiunii Atlantic Resolve. Scopul misiunii este de a întări partea de est a NATO, în contextul războiului din Ucraina.
„Echipamentele aparținând Armatei SUA, formațiunea de luptă a Brigăzii a 3-a blindate, Divizia 1 de cavalerie, au sosit în portul Gdynia, Polonia”, a declarat pe Twitter, Baltic Security, care acoperă flancul estic al NATO.
Potrivit mass-media, o parte din acest echipament militar va fi trimis pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Acum câteva zile, Statele Unite au anunțat oficial la Washington că vor acorda un nou ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari Ucrainei. În anul 2022, Statele Unite au alocat în total suma de 112 miliarde de dolari pentru ajutorarea Ucrainei, fiind cel mai mare contributor din lume. Din acești bani, 46,6 miliarde de dolari a reprezentat ajutor militar pentru Ucraina, conform BBC.
Ucraina acuză Rusia de genocid
Un clip video cu execuția unui soldat ucrainean, de către ruși, face înconjurul internetului. Videoclipul arată un militar neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea unei poziții de luptă. Bărbatul este apoi prezentat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând „Slavă Ucrainei”, cu puțin timp înainte ca soldații ruși, care nu apar în imagini să deschidă focul asupra sa. Acesta se prăbușește la pământ lovit de gloanțe.
Clipul care prezintă o execuție a unui prizonier de război a stârnit indignare la Kiev. Oficialii ucraineni au răbufnit împotriva Moscovei acuzând că unul dintre militarii săi, care s-ar fi aflat în captivitate în Rusia, este executat de soldați ruși, potrivit AFP.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a acuzat Rusia de genocid și a declarat că aceste imagini reprezintă o „dovadă” suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina a fost „genocidară”.
Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a declarat, de asemenea, că incidentul a fost o „crimă de război”.
„Aceste crime de război sunt un element al unei politici [metodice] de teroare, care este albită de propaganda Kremlinului cu miturile sale despre „naziști”. Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război. Nimeni nu se va eschiva de justiție. Îi vom găsi pe toți”, a scris Yermak pe Twitter.