Dispute la Kiev pe marginea situației de la Bahmut. Volodimir Zelenski se ceartă cu cel mai important general ucrainean

Dispute la Kiev pe marginea situației de la Bahmut. Volodimir Zelenski se ceartă cu cel mai important general ucrainean Criminal, recompensat pentru că a fost în război. Sursa foto: Twitter

Situația din Bahmut stârnește dispute între liderii politici și cei militari ai Ucrainei. În vreme ce președintele Volodimir Zelenski susține că rezistența trebuie să continue în zonă, șeful Statului Major de la Kiev, Valerii Zalujnîi, are o altă opinie. Șeful armatei susține că trupele sale și-au făcut datoria la Bahmut și au obținut rezultatele pe care urmăreau, provocând pierderi considerabile rușilor.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și generalul Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, nu se pot înșelege cu privire la evoluția situației din Bahmut. Orașul din Donețk este scena unor lupte extrem de dure, între apărătorii ucraineni și atacatorii ruși. În doar 24 de ore, conform informațiilor oficiale, luptătorii Kievului au respins în jur de 100 de atacuri ale armatei ruse. Situația este din ce în ce mai dificilă pentru apărători, care fac față cu greu valurilor de asalt.

Drept urmare, generalul Valerii Zalujnîi susține că a venit momentul ca trupele sale să efectueze o retragere tactică din oraș. Lucru cu care Zelenski nu este de acord, având în vedere miza simbolică a acestui oraș, după cum relatează publicația germană Bild. Potrivit surselor ziarului, generalul Zalujnîi a recomandat în urmă cu câteva săptămâni o retragere a forțelor ucrainene, în condițiile în care Rusia încearcă să cucerească orașul, fără succes, încă de la începutul lunii august a anului trecut. Conducerea militară de la Kiev consideră că Bahmutul nu este un oraș de importanță strategică, iar o retragere nu ar influența decisiv situația de pe frontul din Donbas.

Pe de altă parte, conducerea politică a Ucrainei vede în Bahmut un simbol al rezistenței în fața forțelor de invazie. Mai ales că mii de mercenari din gruparea Wagner condusă de Evgheni Prigojin și-au găsit sfârșitul în luptele de aici. De asemenea, mulți militari ruși au ales să se predea la Bahmut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, prețul acestei rezistențe înverșunate și a pierderilor uriașe provocate armatei ruse, a fost viața unui număr considerabil de soldați ucraineni. Mulți apărători și-au pierdut viața în luptele crâncene din acest sector al frontului de est.

De ce vrea Zelenski păstrarea Bahmutului

Potrivit surselor militare ucrainene, Zalujnîi ar dori să-și protejeze soldații, însă Volodimir Zelenski se teme că lupte la fel de intense vor izbucni și în alte locuri dacă Bahmutul va fi cedat.

Bild notează că majoritatea soldaților ucraineni împărtășesc atitudinea lui Zalujnîi. Un analist militar ucrainean a declarat pentru ziarul german sub protecția anonimatului că „marea majoritate a soldaților din Bahmut nu înțeleg de ce este ținut orașul”.

„Întrebările pe care și le pun băieții din Bahmut: Care este strategia? De ce ar trebui să rămânem aici când inamicul ne înconjoară?”, a spus analistul.

Bild susține că aceasta este opinia soldaților ucraineni din Bahmut care nu înțeleg rațiunea comandanților de la Kiev. În opinia lor, o retragere era necesară din zonă în urmă cu mai multă vreme, pentru a evita pierderile de vieți omenești.

„Dacă suntem complet înconjurați aici, va fi un dezastru”, a declarat unul dintre acești soldați.

Bahmut devine o capcană pentru armata ucraineană

Un alt consilier militar ucrainean este de părere că Bahmut „a fost o capcană pentru ruși, iar acum a devenit o capcană pentru noi”. Rusia atacă în permanență, având loc numeraose asalturi în diferite sectoare ale frontului.

„Îi ucidem într-un raport de 1:7 (șapte ruși mor pentru fiecare ucrainean ucis – n. red.), acesta este singurul motiv militar pentru a ține Bahmutul. Dar trupele ar fi trebuit să se retragă acum trei săptămâni, când rușii au luat Krasnaia Gora”, mai afirmă acesta.

Presa ucraineană relatat că soldații ucraineni din Bahmut se simt abandonați de conducerea armatei.

„Batalionul nostru a sosit la jumătatea lunii decembrie, între celelalte plutoane eram 500. Luna trecută, nu mai eram decât 150 de oameni”, a declarat Boris, un medic militar din regiunea Odesa care luptă în zona Bahmut, jurnaliștilor de la Kyiv Independent.

„Când mergi pe poziţie nu există nici măcar o şansă de 50/50 că vei ieşi de acolo (în viaţă). Şansele sunt mai degrabă de 30/70”, a spus un alt soldat.