Război în Ucraina ziua 323. Schimbări la conducerea trupelor ruse din Ucraina. Miza ocupării orașului Soledar pentru Vladimir Putin

Război în Ucraina ziua 323. Schimbări la conducerea trupelor ruse din Ucraina. Miza ocupării orașului Soledar pentru Vladimir Putinsursa foto Twitter

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 323-a zi. Rusia a făcut schimbări la nivelul sistemului de comandă pe fronturile din Ucraina. Ministrul apărării, Serghei Şoigu, l-a numit pe şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov la comanda forţelor armate combinate. Rusia intensifică presiunea asupra orașului Soledar, sperând că va reuși să-l ocupe. Ar fi prima victorie a Moscovei în Donbas după luni de eșecuri militare. În acest context, președintele lituanian Gitanas Nauseda a anunțat că va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară.

Șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, a fost numit comandant al Forţelor armate combinate care luptă în Ucraina. Generalul Serghei Surovikin a preluat conducerea Forţelor Aerospaţiale ruse. De asemenea, generalul Oleg Saliukov este noul comandant al Forţelor Terestre, iar general-locotenentul Aleksii Kim, este şeful-adjunct al Statului Major al armatei ruse, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

Ministrul apărării Serghei Şoigu, a făcut aceste numiri la conducerea „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, informează Reuters

Potrivit ministerului rus, decizia privind majorarea nivelului de conducere din Ucraina este legată de „extinderea anvergurii obiectivelor vizate, necesitatea organizării unei cooperări mai strânse între tipurile de trupe ale forţelor armate, precum şi de majorarea calităţii tuturor formelor de aprovizionare şi a eficienţei conducerii” acestor forţe.

În octombrie anul trecut, Serghei Şoigu l-a numit comandant al Forţelor armate combinate din Ucraina pe Surovikin, care din 2017 este comandantul Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei.

Miza orașului Soledar pentru Vladimir Putin

Luptele grele au loc în continuare în orașul Soledar, din estul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Rusiei că a obținut controlul asupra regiunii. Trupele ruse presează din ce în ce mai tare, încercând să obțină o victorie, prima după luni de eșecuri pe fronturile din Donbas.

Soledar are o importanță redusă din punct de vedere militar, scrie CNN. Cu toate acestea, capturarea sa ar permite forțelor ruse să se concentreze asupra orașului Bahmut din apropiere. Acesta a fost ținta trupelor de mercenari Wagner, încă din vară, Evgheni Prigojin încăpățânându-se să obțină o victorie simbolică, în ciuda pierderilor foarte mari suferite. Este vorba despre o acțiune de propagandă, menită să-i ofere lul Vladimir Putin o gură de aer, după atâtea eșecuri.

Forțele armate ruse nu au avut nimic de sărbătorit încă de la începutul lunii iulie și au fost nevoite să se retragă atât în Harkov, în nord, cât și în Herson, în sudul Ucrainei.

Orașul Soledar are o valoare strategică redusă, dar ocuparea lui ar putea permite Moscovei să se apropie de Bahmut pe o cale diferită. Institutul pentru Studiul Războiului estimează că preluarea controlului în Soledar „nu va permite neapărat forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice spre Bahmut.

Polonia și Lituania livrează echipament militar Kievului

Lituania va livra Ucrainei sisteme antiaeriene Zenit și muniție necesară, a anunțat președintele țării Gitanas Nauseda.

„În zilele premergătoare începerii războiului, am oferit asistență militară Ucrainei, în special sub formă de (sisteme portabile de apărare aeriană) Stinger. Astăzi am adus o veste bună pentru Ucraina: transferăm sisteme de apărare antiaeriană și anumite instalații antiaeriene care ar trebui să vă ajute în această luptă”, a spus președintele lituanian.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit omologului lituanian „pentru decizia de a transfera sisteme antiaeriene în Ucraina, ceea ce va consolida protecția sistemului nostru energetic, în special împotriva atacurilor dronelor iraniene”.

Anunțul președintelui Nauseda vine în același timp cu cel făcut de Polonia care urmează să furnizeze Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2 solicitată de Kiev. Practic Ucraina va primi 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

„O companie de tancuri Leopard (14 vehicule blindate, nota editorului) va fi trimisă acolo ca parte a unei coaliții aflată în construcție”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei.

sursa foto. Twitter

Mai multe țări europene trimit poduri mobile în Ucraina

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a anunțat că Norvegia a trimis Ucrainei 10 poduri mobile în valoare de peste 3 milioane de dolari, în decembrie. Primele camioane cu acest ajutor au sosit deja, după cum relatează Kyiv Independent.

Aceste poduri vor fi instalate temporar în părțile eliberate ale Ucrainei pentru a permite circulația vehiculelor grele cu ajutor umanitar și a ambulanțelor, a precizat ministerul.

Norvegia a devenit a treia țară care oferă Ucrainei ajutor pentru infrastructura rutieră. Anterior Franța și Cehia au donat poduri temporare. Ministerul ucrainean a precizat că, în viitorul apropiat, Ucraina așteaptă poduri din Suedia și încă un lot din Cehia.

Rusia atacă Ucraina cu „Barosul”

Forțele ruse au desfășurat pe fronturile din Ucraina cel mai puternic mortier din lume, capabil să folosească și încărcătură nucleară, după cum scrie Daily Mail. Denumit „Barosul”, mortierul autopropulsat 2S4 Tulpan - sau Tyulpan are un tun de 240 mm - de două ori mai mare decât mortierele NATO. Acesta are o rază de acțiune de 19 kilometri și este folosit pentru a distruge fortificații mari, echipamente militare sau poziții strategice.

Mortierul autopropulsat 2S4 Tulip poate să lanseze și bombe nucleare, dar este posibil ca acest lucru să fie limitat la „micro-bombe nucleare” menite să distrugă o zonă de dimensiunea unui stadion de fotbal. De asemenea, poate trage cu muniție perforantă, ghidată cu laser și cu muniții cu dispersie interzise, precum și cu bombe nucleare tactice.

Muniția principală a armei este proiectilul înalt exploziv 53-F-864, care are o greutate totală de 130 kg.

„Este o armă masivă, devastatoare când sunt folosite arme convenționale, capabilă să distrugă o suprafață mare. Dar ar constitui și o țintă de foarte mari dimensiuni pentru echipajele de artilerie și de drone ucrainene, care vânează zilnic echipament ofensiv”, a declarat un expert în domeniul securității pentru Daily Mirror.