Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, în alertă maximă după întreruperile de curent. Update

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, în alertă maximă după întreruperile de curent. Update Sursa foto: EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Război în Ucraina. Ziua 183. Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că a ucis peste 200 de militari ucraineni într-un atac la stația de cale ferată din centrul Ucrainei despre care Kievul a spus că a provocat moartea a 25 de persoane, inclusiv copii.

UPDATE 2.  „În urma unei lovituri directe cu o rachetă Iskander asupra unui tren militar la gara Ceaplîne din regiunea Dnipropetrovsk, peste 200 de militari din rezerva Forțelor Armate ale Ucrainei și 10 unități de echipament militar au fost eliminate”, a anunţa Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Potrivit ministerului rus, acest tren era în drum spre zonele de luptă din estul Ucrainei, unde au loc confruntări între trupele Kievului şi cele ale Moscovei. Acest atac, care a fost puternic condamnat de mai multe state, a avut loc chiar de Ziua Naţională a Ucrainei, ce marca de asemenea şase luni de la declanşarea ofensivei ruse asupra acestei ţări. Autorităţile ucrainene au raportat că 25 de persoane, dintre care doi copii, au fost ucise miercuri în lovituri care au vizat gara şi locuitori din Ceaplîne, un sat cu aproape 3000 de locuitori, informează Reuters.

UPDATE 1. Cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, ocupată de ruși, a fost plasată în alertă maximă după ce în apropiere au fost raportate întreruperi de curent și incendii forestiere, stârnind temeri cu privire la un accident radioactiv potențial catastrofal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemele de siguranță de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei au fost activate după ce a fost raportată o pierdere a puterii pe zonele din teritoriul controlat de Rusia, potrivit rapoartelor ruse. Surse media ucrainene au publicat imagini cu ceea ce au descris ca fiind un incendiu declanșat de forțele ruse într-o pădure de lângă Enerhodar, cel mai apropiat oraș.

Astfel, întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parțial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie, informează thetimes.co.uk.

UPDATE: În urma atacaului din gara Ceaplîne, 25 de persoane și-au perdut viața. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre acest eveniment în discursul său zilnic. El a ținut să sublinieze că cinci persoane au murit arse într-o mașină. De asemenea, Zelenski a spus că țara sa va cere ca atacul să fie recunoscut de Rusia. "Cu siguranță vom cere socoteală ocupanților pentru tot ce au făcut. Și cu siguranță îi vom alunga pe invadatorii din țara noastră. Nici o pată din acest rău nu va rămâne în Ucraina noastră liberă".

În plus, mai multe explozii au avut loc în jurul orei 3:20 în districtul Vișgorod din regiunea Kiev. Oleksei Kuleba, primarul regiunii Vișgorod, a anunțat că serviciile de urgență au început să acționeze. De asemenea, Kuleba i-a rugat pe cetățeni să nu ignore alarma și să meargă imediat la adăpost.

Miercuri s-au împlinit șase luni de la invazia Rusiei în Ucraina și 31 de ani de când Ucraina și-a obținut independența față de Rusia. În această zi, mai multe atacuri ale armatei ruse au avut loc. În cele șase luni de război, mii de persoane au murit și altele au fost rănite. Astfel, potrivit biroululi Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, de la începutul invaziei ruse s-au înregistrat 5.587 de morți și 7.890 de răniți.

Numărul de morți includ 362 de copii, dintre care 149 de fete, 175 de băieți și alți 32 de copii. Dintre aceștia, 133 erau sportivi și antrenori. De asemenea, ONU a înregistrat 6,6 milioane de refugiați ucraineni răspândiți în Europa.

Doar miercuri 15 oameni au murit și alți 50 au fost răniți după ce o rachetă rusească a lovit un tren din estul Ucrainei. Printre victime se afla și un copil de 11 ani.

Sursa: Twitter/ Oliver Caroll

Reprezentanții ucraineni le-au transmis mesaje cetățenilor, felicitându-i pe eroii care au făcut față războiului de până acum. De asemenea, Zelenki și soția sa au omagiat soldații căzuți pe front în încercarea de o obține independența țării.

Biden va vorbi cu Zelenski joi

Potrivit unui anunț venit de la Casa Albă, președintele american Joe Biden va vorbi cu Zelenski joi, pentru a-l informa cu privire la transporturile de arme americane și pentru a-l felicita cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

Miecuri, Biden a anunțat că va da Ucrainei alte trei miliarde de dolari, fiind cea mai mare tranșă de asistență de securitate de până acum.

SUA avertizează în continuare asupra unui potențial următor pas în invazia rusă, și spune că dețin informații care arată că Rusia se pregătește să organizeze „referendumuri simulate” în regiunile Ucrainei, chiar în următoarele zile.

De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei avioane fără pilot, pentru a putea trage rachete din cer.

Nu se știe când războiul va fi încheiat

Reprezentantul rus la Națiunile Unite, Ghennadi Gatilov, a declarat marți că Rusia nu vede în prezent nicio posibilitate de soluționare diplomatică a conflictului. Unii dintre negociatorii care au lucrat la acordul care a permis exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră nutreau speranța că negocierile de pace vor dobândi forţă.

Rubla rusească începe să se stabilizeze după prăbușirea de la începutul războiului

După ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei în februarie, rubla rusească s-a prăbușit, Moscova încercând să prevină criza financiară.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alți aliați occidentali au impus sancțiuni asupra unei mari părți a sistemului bancar al țării, inclusiv înghețarea rezervelor în valoare de sute de miliarde de dolari pe care Moscova le depozitase de ani de zile pentru a proteja economia.

Cu toate acestea, rubla s-a stabilizat în ultimele luni. În ciuda impactului timpuriu al sancțiunilor, acestea nu au reușit în mare măsură să paralizeze economia Rusiei, din cauza creșterii prețurilor la energie.