Trupele ruse au bombardat mai multe zone din centrul și estul Ucrainei, lovind inclusiv un centru comercial, dar și unul medical, ambele din Vilnița, bilanțul victimelor ajungând la 23 de decese, printre victime se află și copii.
Două dintre cele patru rachete de tip Kalibr lansate asupra orașului Viniţa au fost interceptate și distruse, dar alte două au lovit în plin o zonă rezidențială aglomerată din Piața Victoriei.
Prezent la fața locului, ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a spus că aceasta este o nouă crimă de război, de vreme ce niciun obiectiv militar nu există în zonă.
„Au ajuns aici rachete de tip Kalibr chiar în centrul orașului Viniţa, oraş care se află la o anumită distanță de zona de conflict, şi ne dăm seama că nici aici nu există siguranță din cauza unui asemenea dușman ca Rusia. 21 de persoane sunt decedate (între timp, numărul a crescut la 23-n.r), dintre care trei copii. Am văzut corpurile neînsuflețite ale acestor copii. 91 de persoane au cerut ajutor medical, dintre care 52 au fost spitalizate. Dintre acestea, 34 sunt în stare gravă şi cinci în stare critică” - a declarat Denis Monastirski, citat de presa ucraineană.
Totuși, Rusia face față cu greu lansatoarelor de rachete multiple şi obuzelor „inteligente” de calibrul 155 mm furnizate de Occident, a spus un general ucrainean, care anunță că inamicii ruși trebuie să-și regândească întreg sistemul de aprovizionare.
Rusia regândește aprovizionarea, din cauza atacurilor cu arme trimise Ucrainei de Occident
„Scădem progresiv potenţialul inamicului, lovindu-i capacităţile logistice, lovindu-i depozitele de muniţii (...) Inamicul este, prin urmare, forţat să-şi schimbe sistemul de aprovizionare cu muniţii şi combustibil.
Chiar acum inamicul caută să-şi plaseze depozitele de muniţii la nivel de brigadă nu mai aproape de 100 de kilometri de linia frontului, iar depozitele la nivel de corp de armată la distanţe de peste 150 de kilometri”, a declarat Oleksii Gromov, general ucrainean, potrivit Agerpres.
Autorităţile pro-ruse din Zaporojie anunţă organizarea unui referendum în toamnă
Liderii separatiști din estul Ucrainei au anunțat organizarea unui referendum în Zaporojie, parțial ocupat de ruși, pentru alipirea regiunii la Federația Rusă: „Data estimată este prima jumătate din luna septembrie”, a transmis Vladimir Rogov, membru al administraţiei impuse de Rusia în Zaporojie.
Andrei Rudenko, vice-ministru de Externe al Rusiei, a anunțat că țara sa vrea să răspundă pozitiv cererilor Ucrainei în ce privește pacea, dar că ar trebui să accepte „realităţile teritoriale” ale contetului geopolitic şi un statut de stat „nealiniat” şi „nenuclear”.
„Abordarea Rusiei nu s-a schimbat. Un viitor acord trebuie să stabilească un statut neutru, nealiniat şi nenuclear pentru Ucraina şi să recunoască realităţile teritoriale existente, inclusiv actualul statut al Crimeii, precum şi republicile Doneţk şi Lugansk”, a explicat Rudenko.
Președintele Franței spune că războiul din Ucraina va mai dura
Emmanuel Macron, președintele Hexagonului, a afirmat faptul că războiul ruso-ucrainean „va mai dura”, astfel că Franța trebuie să fie pregătită de o întrerupere totală a livrării de gaze din Rusia.
„Trebuie să ne pregătim cu toţii pentru că războiul va dura. Vara şi începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure”, a transmis Macron, de la festivitatea organizată cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.
Tribunal special pentru judecarea crimelor din Ucraina
Joi, 14 iulie 2022, Karim Khan, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, a cerut comunității internaționale să vină cu un angajament mai hotărât cu privire la urmărirea penală a crimelor de război din Ucraina.
Astfel, Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a propus crearea unui tribunal special pentru crimele de agresiune înfăptuite de un stat împotriva altuia, mai exact a celor comise de Rusia în Ucraina.