Război în Ucraina. Ziua 135. Putin provoacă Occidentul la război. Rusia mărește flota în Marea Neagră

Război în Ucraina. Ziua 135. Putin provoacă Occidentul la război. Rusia mărește flota în Marea Neagră Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Război în Ucraina. Ziua 135. În timp ce zeci de civili ucraineni sunt uciși în bombardamentele lansate de armata rusă, Vladimir Putin provoacă Occidentul la război. Potrivit liderului de la Kremlin, „toată lumea trebuie să știe că nu am început încă lucruri serioase" în Ucraina. Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului susține că armata rusă a luat o pauză operațională, însă a mărit flota din Marea Neagră.

Au trecut aproximativ cinci luni de când Rusia a declanșat un conflict militar în Ucraina și este pentru prima dată când nu pune accent pe câștigarea teritoriilor ucrainene, susține Institutul pentru Studiul Războiului. Acest lucru nu face decât să întărească convingerile că forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională. Totuși, se observă o mișcare de forțe în Marea Neagră, unde Rusia și-a mărit flota.

Chiar dacă se vorbește despre pauză operațională, atacurile continuă. Trei persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite în timpul unui atac cu rachete asupra unui cartier din orașul Harkov. Guvernatorul regional Oleh Siniehubov a a făcut anunțul pe Telegram: „Trei civili au fost uciși și cinci au fost răniți ca urmare a bombardamentelor asupra districtului Nemishlian”.

Un alt atentat a avut loc în Avdiivka, unde obuzul unui ocupant rus a lovit o clădire de locuințe. Potrivit informațiilor oficiale, cel puțin o persoană a murit în urma acestui atac și alte două au fost rănite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vladimir Putin provoacă Occidentul

În timp ce noi atacuri au loc în Ucraina, liderul de la Kremlin anunță că poate face față unui conflict militar mai mare. Acesta a declarat în cadrul unei întâlniri cu liderii Camerei inferioare a Parlamentului că armata sa poate face față americanilor și europenilor.

"Astăzi auzim că vor (occidentalii) să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce putem spune? Lăsați-i să încerce!", a declarat Putin.

Pentru a-și arăta puterea pe care o are, președintele Rusiei a ținut să precizeze faptul că războiul din Ucraina nu este unul serios. Chiar dacă pe teritoriul acestei țări se desfășoară o ofensivă militară încă din februarie, Federația Rusă "nu a început încă o acțiune serioasă".

"Toată lumea trebuie să știe că nu am început încă lucruri serioase" în Ucraina, a declarat Vladimir Putin într-un discurs televizat.

"În același timp, nu refuzăm negocierile de pace. Dar cei care le refuză ar trebui să știe că, cu cât mai mult timp (refuză), cu atât mai dificil va fi pentru ei să negocieze cu noi", a adăugat Vladimir Putin.

Demisia lui Boris Johnson nu schimbă cu nimic poziția Marii Britanii față de Ucraina

La Londra se petrec schimbări importante. Premierul Boris Johnson a demisionat joi din funcție, însă Volodimir Zelenski a primit asigurări că poziția Marii Britanii față de Ucraina și Rusia nu se va schimba.

Liderul de la Kiev l-a numit pe Boris Johnson „un prieten adevărat al Ucrainei” și speră ca politica să nu se schimbe, în ciuda acestei demisii. Ucraina a beneficiat de sprijin militar și financiar în timpul mandatului lui Johnson.

„Permiteți-mi să le spun acum oamenilor din Ucraina. Știu că noi, cei din Marea Britanie, vom continua să susținem lupta voastră pentru libertate atât timp cât va fi nevoie”, a spus Boris Johnson în discursul în care și-a anunțat demisia.

Mișcare impresionantă de forțe în Belarus, sub conducerea Rusiei

Este cunoscut faptul că Alexander Lukashenko este un aliat a lui Vladimir Putin, Belarus fiind locului de unde soldații ruși au pornit spre Kiev. Pentru devotamentul de care au dat dovadă, Kievul le-a promis propriul sistem de rachete Iskander, așa că belarușii au început să pregătească terenul.

Potrivit adjunctul şefului Direcţiei principale de operațiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov, aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel a fost transferat, sub controlul Rusiei. În locul acestuia, au fost începute lucrările pentru o bază militară.

„Belarusul a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde în prezent au loc lucrări de amenajare a unei baze militare. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi una de sisteme antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse”, a precizat Gromov.

Generalul de brigadă ucrainean susține că în prezent nu există semne de formare a unor grupuri ofensive pe teritoriul Belarusului, dar sunt recrutaţi intens foşti militari în compania militară privată 'Liga' (noul nume al grupului rusesc de mercenari Wagner).  Interesul este asupra militarilor care au servit în forţele speciale și asupra piloților.

Chiar dacă se fac aceste recrutări, Oleksii Gromov susține că posibilitatea unei invazii la scară largă a Belarusului în Ucraina pare a fi scăzută.