Război în Ucraina Ziua 134. Armata rusă a bombardat fără încetare orașul Sloviansk și își continuă ofensiva în Donețk. A suferit însă pierderi mari, potrivit armatei ucrainene. Între timp, civililor li se cere să părăsească zona. Atacuri ale rușilor au fost semnalate și în zona Harkov.
Armata rusă şi-a continuat ofensiva în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă, potrivit Kievului, în unele locuri suferă pierderi importante, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk, oraş supus unor bombardamente intense în ultimele zile, şi Kramatorsk, unde, potrivit armatei ucrainene, trupele sale au reuşit să avanseze, cauzând „pierderi importante“ inamicului.
Trupele ruse încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice pe frontul din Sloviansk şi au bombardat zone de lângă Krasnopolie şi Bohorodicine cu mortiere, artilerie şi rachete, potrivit unui raport al Statului Major al Forţelor armate ucrainene , care susţine că unele teritorii au fost minate. Pe frontul din Kramatorsk, forţele ruse au bombardat infrastructuri civile în zone din jurul localităţilor Siversk şi Hrihorovka.
Atacuri și în Harkov
În schimb, în regiunea Harkov, în nord-estul ţării şi ruşii desfăşoară operaţiuni cu elicoptere, tancuri, mortiere şi artilerie, precum şi cu rachete asupra unor sectoare din jurul localităţilor Sosnovka, Saltine, Malaia Danilovka, Cerkaski Tîşki, Vesele, Kutuzovka, Mospanovo, Husarivka, Cepoli şi Nova, potrivit aceluiași raport.
Totodată, patru nave ruseşti echipate cu rachete de înaltă precizie rămân în aşteptare în apele Mării Negre, potrivit Statului Major ucrainean. Rusia intenționează să obțină controlul total al întregii zone Donbas.
Afirmațiile Rusiei, contestate
Rusia a declarat că forţele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple Himars şi două depozite de muniţii pentru aceste arme în regiunea Doneţk, conform EFE.
„În localitatea Malotaranovka din Republica Populară Doneţk, rachete de înaltă precizie lansate pe cale aeriană au distrus două lansatoare de rachete multiple Himars fabricate în SUA şi două depozite de muniţie pentru ele“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. în cursul unei conferinţe de presă.
Totodată, Konaşenkov a mai raportat că la est de oraşul Soledar, tot în Doneţk, forţele aerospaţiale ruse au distrus un depozit de rachete şi arme de artilerie al brigăzii 57 mecanizate, unde ar fi fost depozitate 1.500 de obuze de diverse calibre şi peste o sută de sisteme de rachete antitanc de fabricaţie străină.
Afirmațiile sale sunt puse sub semnul întrebării după ce tot el a declarat de două sau chiar trei de ori ocuparea acelorași teritorii, dar și distrugerea mai multor echipamente militare decât ar fi avut Ucraina în dotare.
Declarații sale au fost infirmate și de Kiev care a spus că lansatoarele de rachete sunt intacte, dar că nu se poate face public locul în care acestea se află.
Civilii, indemnați să plece din Donețk
Guvernatorul regiunii Doneţk a cerut celor 350.000 de civili să plece de teama unei ofensive ruse. Pavlo Kirilenko a spus că scoaterea oamenilor din zonă este necesară pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele de avansul armatei ruse.
Apelul vine la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat victorie prin ocuparea provinciei vecine Lugansk, din estul ţării. În prezent, există supoziţia că Rusia intenţionează să intensifice ofensiva din Doneţk. Astfel, autorităţile i-au îndemnat pe cei peste un sfert de milion de locuitori să evacueze regiunea.
Rusia trimite pușcăriași pe front
Închisorile și companiile din Rusia recrutează „voluntari” pentru a lupta în Ucraina. Wagner, o companie militară privată aflată în strânsă relație cu Vladimir Putin, ar fi oferit pușcăriașilor din Sankt Petersburg și Nijni Novgorod salarii mari și posibile amnistii în schimbul a 6 luni de serviciu în armată, relatează publicația de investigații iStories.
„Rudei mele i s-a spus: „Este foarte greu să depistezi naziștii acolo (în Ucraina), sunt foarte bine pregătiți”, a spus membrul familiei unui deținut sub anonimat pentru iStories, povestind relatarea rudei lor despre o întâlnire cu recrutorii.
Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie cu scopul declarat de a „denazifica și demilitariza” vecinul său pro-occidental.
Promisiunea Germaniei
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat miercuri livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb. Justificarea este că ar fi mai uşor pentru soldaţii ucraineni să utilizeze echipament din epoca sovietică, cu care sunt obişnuiţi, în loc de arme moderne occidentale.
Germania a purtat convorbiri cu Republica Cehă, Grecia, Polonia şi Slovenia asupra acestor acorduri. "Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple", a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni.
Între timp, cancelarul nu a comentat asupra solicitării opoziţiei ca Germania să livreze direct Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie şi de aprovizionare. În schimb, el a confirmat că Germania va furniza doar tipurile de arme pe care alţi aliaţi ai Ucrainei le trimit.