Război în Ucraina. Ziua 132. Donețk devine epicentrul conflictului armat. Rușii vor să ocupe toată zona Donbas
- Simona Suciu
- 5 iulie 2022, 05:30
Război în Ucraina. Ziua 132. Rusia a preluat total controlul regiunii Lugansk, după ce a ocupat oraşul Lisiceansk. Armata ucraineană s-a retras din zonă. Lupte grele se dau acum în Donețk, deoarece Rusia vrea să controleze toată regiunea Donbas. Șeful spionajul militar din Ucraina spune că războiul se va termina anul viitor, iar Europa promite ajutor pentru reconstrucția Ucrainei.
Rusia a raportat preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce trupele sale împreună cu separatiştii proruşi au ocupat oraşul Lisiceansk, continuându-şi ofensiva pentru cucerirea regiunii vecine Doneţk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei, relatează AFP.
Armata ucraineană și-a anunțat retragerea din Lysychansk. „Dacă armata noastră retrage trupe din anumite puncte ale frontului unde inamicul are avantajul – și asta se aplică în special la Lysychansk – înseamnă un singur lucru: că ne vom întoarce”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
După căderea oraşului Lisiceansk, elementul central în planul de cucerire a Donbasului, controlat parţial de separatiştii proruşi din 2014, armata rusă îşi concentrează, se pare, eforturile pe înaintarea sa spre Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe importante din Doneţk. Acestea au fost ținta unor tururi intense de rachete lansate de Rusia. Zece persoane au fost ucise printre care și doi copii. Armata ucraineană a atacat gara din Donețk unde armata rusă depozitase arme și muniție.
Războiul se va încheia anul viitor
Războiul din Ucraina se va încheia, cel mai probabil, în 2023, când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat din 1991, recuperând teritoriile ocupate, a declarat şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kiril Budanov, într-un interviu acordat publicaţiei RBC-Ukraina, relatează Agerpres.
Budanov susține că punctul de cotitură al războiului declanșat de Rusia va fi în luna august, luptele urmând apoi să scadă treptat în intensitate spre finele anului 2022.
În același interviu, Budanov a afirmat că elita economică și politică din Rusia pregătește înlăturarea lui Putin. „Există doar două opţiuni pentru cum se va termina totul. În primul rând, succesorul lui Putin opreşte principalele acţiuni, nu doar în Ucraina, ci şi în multe părţi ale lumii. O altă opţiune este pur şi simplu destrămarea Rusiei în mai multe părţi“, a declarat Kiril Budanov.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul acesteia cu Rusia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, iar premierul său, Denis Şmigal, a estimat la circa 750 de miliarde de dolari costurile acestei reconstrucţii.
Turcia a capturat o navă cu cereale
Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei sale la Marea Neagră şi investighează acuzaţiile ucrainene potrivit cărora aceasta transportă cereale furate, a declarat luni un responsabil turc de rang înalt, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Kievul a acuzat Moscova că fură cereale din teritoriile pe care forţele ruse le-au ocupat de la începutul invaziei din februarie. Kremlinul a negat anterior că Rusia a furat cereale ucrainene.
„La cererea Ucrainei, nava cu numele Zhibek Zholy a fost oprită în largul portului Karasu. Acuzaţiile sunt investigate cu minuţiozitate. Nu scrie pe cereale cui aparţin", a declarat oficialul turc. El a precizat că Turcia este în contact cu Rusia, ONU şi terţe părţi pentru elucidarea chestiunii.
Jurnalistă internată la psihiatrie
O jurnalistă din Rusia a fost internată într-o clinică de psihiatrie după ce a scris în spațiul public că „oamenii sănătoși susțin pacea”, făcând referire la războiul lui Putin din Ucraina. Maria Ponomarenko, în vârstă de 44 de ani, susține că autoritățile încearcă să o distrugă pentru că se opune războiului.
Aceasta este acuzată de răspândirea de fake news cu privire la „operațiunea specială militară” din Ucraina. Jurnalista riscă 10 ani de închisoare sau încarcerarea pe un termen nedeterminat în unitatea psihiatrică.
Sportiv dus cu forța în Arctica
Ivan Fedotov, portarul echipei naţionale de hochei pe gheaţă a Rusiei, a fost arestat şi trimis în Arctica pentru a efectua serviciul militar.
Legea rusească spune că toți bărbații până în 27 de ani trebuie să servească obligatoriu în armată. Ivan Fedorov semnase un contract de un milion de dolari, pe un an, cu Philadelphia Flyers, o echipă puternică din NHL. Rusia a catalogat gestul său ca o evitare a înrolării în armată, Vladimir Putin l-a declarat dezertor pe sportiv.
Ivan Fedorov s-a născut în Finlanda, dar a crescut în Rusia. Joacă în echipa națională de hochei a țării cu care a și câștigat medalia de argint la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022. În Rusia juca la echipa ȚSKA Moscova considerată a fi echipa armatei.