Război în Ucraina. Teritoriul minat este de patru ori mai mare decât suprafaţa Elveției

Război în Ucraina. Teritoriul minat este de patru ori mai mare decât suprafaţa ElvețieiSursa foto: Twitter

Aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei este minat ca urmare a războiului, astfel că, pentru deminarea completă a ţării, este nevoie de o perioadă de zece ani - potrivit ministrului adjunct de interne de la Kiev, Mari Hakobian.

"Aproximativ 174.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei sunt minaţi în momentul de faţă, conform analizelor și estimărilor specialiștilor noștri.

Este vorba despre aproximativ 30% din teritoriile noastre. Teritoriul minat al Ucrainei este de patru ori mai mare decât suprafaţa Elveției" - a explicat oficialul. Potrivit ministrului adjunct, acest lucru vorbește despre situația reală din Ucraina în ceea ce priveşe dispozitivele explozive care se regăsesc pe teritoriul ţării.

"Ne-am stabilit un obiectiv foarte ambițios că vom putea curăța toate aceste teritorii în decurs de zece ani. Pare mult, dar, pentru astfel de tipuri de activităţi, este puţin. Principalul lucru la care lucrăm astăzi este să ne consolidăm capacitatea de a avansa într-un astfel de ritm" - a mai declarat Hakobia, citat de Agenția de presă RBC.

SUA susţin planul de pace propus de Zelenski pentru războiul din Ucraina

Statele Unite ale Americii și țările G7 susțin planul de pace prezentat de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski - potrivit ambasadorului american la Kiev, Bridget Brink. Aceasta a declarat, într-un interviu pentru televiziunea "24 Kanal", că planul lui Zelenski ar putea fi o posibilă soluție pentru războiul din Ucraina.

"Acum, este foarte clar cine este de partea păcii și cine este de partea războiului. Președintele Zelenski a vorbit despre un plan de pace, alcătuit din zece puncte. Noi, Statele Unite și țările G7, sprijinim acest plan, deoarece credem că ar putea fi un potențial plan de a pune capăt războiului. Chiar luni, Rusia a tras, din nou, 70 de rachete asupra orașelor ucrainene. Este foarte clar acum că rușii nu vor să pună capăt războiului. Statele Unite susțin pacea.

Pacea care a fost propusă în planul lui Zelenski" - a afirmat diplomatul. RBC aminteşte că, în timpul unui mesaj adresat membrilor G20, președintele Volodimir Zelenski a prezentat "formula de pace" a Ucrainei. Este vorba despre un plan referitor la modul în care se poate pune capăt războiului declanşat de Rusia. Această formulă constă în garanții pentru securitatea radiațiilor, nucleară, alimentară și energetică, precum și retragerea trupelor ruse din teritoriile ocupate. (Rador)