Război în Ucraina, ziua 638. Rusia vrea discuții de pace, iar trupele ucrainene se confruntă cu dificultăţi

Război în Ucraina, ziua 638. Rusia vrea discuții de pace, iar trupele ucrainene se confruntă cu dificultăţi Război Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski

Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile" în unele părţi ale frontului de est. Pe de altă parte, Vladimir Puțin a declarat la Summitul G-20 că Rusia vrea discuţii de pace.

Război în Ucraina, ziua 638.Forțele ruse care operează pe frontul de sud au crescut semnificativ numărul de atacuri și lovituri aeriene, dar trupele ucrainene au împiedicat câștigurile Rusiei și au provocat pierderi grele, a declarat generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului Tavria. În acelaşi timp, ucrainenii au probleme cu apărarea pe frontul de est.

Război în Ucraina, ziua 638. Ucrainenii, cu probleme pe frontul de est

Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive "dificile" în unele părţi ale frontului de est. În condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii. Dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Trupele ruseşti au lansat în această toamnă acţiuni ofensive pe diferite secţiuni ale liniei frontului din estul Ucrainei, încercând să avanseze în oraşul devastat Avdiivka şi în nord-est, între oraşele Lîman şi Kupiansk.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vreme dificilă, apărare dificilă pe fronturile Lîman, Bahmut, Doneţk şi Avdiivka. Acţiuni ofensive în sud", a scris Zelenski, miercuri, pe Telegram.

De la jumătatea lunii octombrie, Avdiivka, unde linia frontului s-a schimbat prea puţin de la primul război izbucnit în 2014 între Kiev şi militanţii susţinuţi de Rusia, s-a confruntat cu valuri de atacuri urmate de acalmii temporare, potrivit armatei ucrainene.

După o astfel de acalmie cu o zi înainte, şeful comandamentului militar "Tavria" a declarat, miercuri, că trupele ruseşti şi-au "crescut dramatic" numărul de atacuri şi lovituri aeriene.

Război în Ucraina, asalt forțele ruse

Războiul din Ucraina. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin vorbeşte despre pace în Ucraina şi recunoaşte că este vorba de un război

Vladimir Putin spune că vrea să fie oprit războiul pe care îl duce în Ucraina şi că Moscova este gata să negocieze cu Kievul. Liderul de la Kremlin nu a precizat dacă Rusia este gata să cedeze teritoriile ocupate în Ucraina.

Rusia este „pregătită” pentru negocieri cu Ucraina, dar „legile ucrainene interzic” acest lucru. Declaraţia a fost făcută de Vladimir Putin, în cadrul unei intervenții online la summitul G20, relatează Kommersant.

Potrivit Interfax, Putin a pretins că Rusia „nu a refuzat niciodată negocierile de pace cu Ucraina. Ucraina, nu Rusia, a fost cea care a anunțat public că se retrage din procesul de negociere”.

Liderul de la Kremlin a mai precizat că „ar trebui să ne gândim cum să oprim războiul din Ucraina”, deoarece este o „tragedie”, notează Sky News.

Este pentru prima dată când liderul rus recunoaşte că în Ucraina are loc un război. Până acum a folosit sintagma „operaţiune militară specială”.

Război în Ucraina. Zelenski îl provoacă pe Trump

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump să-i împărtășească „planul său de pace” . Planul care ar conduce la oprirea invaziei Rusiei, dacă are vreunul, scrie cotidianul ucrainean Pravda, care citează un interviu acordat Fox News.

În altă ordine de idei, întrebat într-un interviu dacă Ucraina ar folosi o ocazie de a-l ucide pe Putin, Volodimir Zelenski a dat un răspuns elocvent.

Reţea de spioni ruşi, deconspirată

O rețea formată din 16 cetățeni din Ucraina, Belarus și Rusia, care ar fi spionat pentru Moscova și ar fi pregătit acțiuni de sabotaj la granița dintre Polonia și Ucraina, a fost destructurată.

Cei 16 au fost arestatați de autoritățile din Polonia. Parchetul naţional din Varșovia a trimis miercuri la tribunal actul de acuzare, transmite Polskie Radio. Ministrul polonez al Serviciilor Speciale a explicat că rețeaua de spionaj reprezenta „o amenințare gravă" la adresa securității Poloniei. Prin desfășurarea de „activități proruse".