Invazia rusă în Ucraina a fost pusă pe agenda politica internațională, transformând specialiştii în domeniul sănătăţii în comentatori de război. Simpatia faţă de o cauză sau faţă de anumite principii de organizare a societăților nu trebuie să anestezieze percepția conform căreia greșelile pot fi comune ambelor părți.
Deși unii cred altfel, nimeni nu face totul bine, este imposibil. Și cel mai rău care ni se poate întâmpla este că acest interes copleșitor și justificat pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina are drept rezultat un blocaj media nerecomandat.
Comunitatea internațională, părtinitoare față de războiul din Ucraina
Există atrocități în alte zone care trebuie analizate și nu au provocat valuri de indignare. Dimpotrivă, uneori, chiar par să beneficieze de o oarecare înțelegere din partea diplomației internaționale, așa cum se poate observa în legătură cu acțiunea Israelului în teritoriile palestiniene.
Statul israelian tocmai a interzis intrarea șefului unei misiuni a Parlamentului European în Palestina, iar semnele de dezaprobare s-au rezumat aproape la anularea vizitei, în ciuda faptului că argumentele Israelului sunt la antipozii culturii democratice, deoarece acestea rezultă din represalii la adresa pozițiilor critice ale eurodeputatului spaniol Manu Pineda.
Ancheta ziaristei ucise în Cisiordania
Dacă altele ar fi coordonatele, ipocrizia diplomatică ar declanșa deja sancțiuni și amenințări. Din punct de vedere obiectiv, guvernul israelian a blocat misiunea pentru că are o relație proastă cu cei care semnalează încălcări constante ale drepturilor omului, conform publicației Journal de Noticias.
De aceea, este recomandabil să se diversifice sfera obiectivelor. Și pentru că, după cum am aflat deja, deşi Israelul a recunoscut că glonțul ar fi putut fi tras de unul dintre soldații săi, ancheta preliminară asupra morții unei ziariste în Cisiordania indică absența dovezilor de crimă. (RADOR)