Război în Israel, ziua 322. Refuzul Israelului de a părăsi Gaza și dezacordurile pe tema eliberării prizonierilor palestinieni sunt piedici în calea unei încetări a focului. Informația a fost dezvăluită de o sursă apropiată de discuțiile mediate de SUA pentru încheierea păcii.
Israelul nu vrea să renunțe la obiectivul pe care și l-a asumat, de a distruge mișcarea teroristă Hamas, din Gaza. În aceste condiții, negocierile de pace se derulează cu dificultate. Mai ales că, odată cu plecarea lui Antony Blinken din Israel, acuză liderii mișcării islamiste palestiniene, au fost reluate atacurile în enclavă.
Război în Israel, ziua 322
Surse din rândul oficialilor Hamas și ai diplomaților occidentali au declarat pentru Reuters că există dezacorduri care împiedică un acord. Este vorba despre cererile Israelului, formulate după ce Hamas a acceptat o versiune a propunerii americane de suspendare a ostilităților.
Oficialii Hamas sunt îngrijorați cu privire la cerereare Israelului de a menține trupe în anumite zone din Gaza. Este vorba despre coridorul Netzarim, o fâșie est-vest pe care Israelul a curățat-o și care împiedică libera circulație a palestinienilor între nordul și sudul Gaza. Sunt îngrijorați că Israelul vrea să-și mențină prezența într-o fâșie îngustă de frontieră între Gaza și Egipt, coridorul Philadelphi.
Prezența în coridorul Philadelphi conferă Israelului control asupra frontierei dintre Gaza și Egipt. Acesta este singurul punct de trecere al enclavei care nu se învecinează cu Israelul. Hamas spune că Tel Aviv-ul și-a schimbat condițiile „în ultimul moment” și se teme că orice concesie va fi întâmpinată cu mai multe cereri, a declarat pentru Reuters una dintre surse.
Biroul de presă al Hamas nu a răspuns solicitărilor de comentarii, așa cum nu a făcut-o nici biroul premierului israelian Netanyahu. Într-o declarație anterioară negoecierilor de săptămâna trecută, biroul lui Netanyahu a negat că ar fi făcut noi cereri. Reprezentanții guvernului israelian au precizat că poziția sa se bazează pe propunerea anterioară.
Hamas acuză noi atacuri israeliene
În ultimele 24 de ore, atacurile aeriene israeliene au fost reluate și au ucis cel puţin 50 de palestinieni în Gaza, susțin autorităţile sanitare controlate de Hamas, citate de Reuters. Atacurile s-au petrecut, conform acestora, la scurtă vreme după ce secretarul de stat american Antony Blinken a părăsit zona.
Armata israeliană a confirmat că avioanele sale de luptă au lovit aproximativ treizeci de ţinte din Fâşia Gaza. Între acestea au fost enumerate tuneluri, locuri de lansare a rachetelor şi un post de observaţie. IDF a precizat că a a ucis zeci de luptători înarmaţi şi a confiscat arme, inclusiv explozibili, grenade şi puşti automate.
Armata a emis noi ordine de evacuare în zona supraaglomerată Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni, din cauza luptelor. Ordinele de evacuare sunt necesare pentru a scoate civilii din zonele de luptă.
Armata israeliană a lovit o şcoală şi o casă din apropiere în oraşul Gaza. În aceste tiruri au murit cel puţin trei persoane şi au fost rănite alte 15, a declarat Serviciul civil de urgenţă din teritoriu. IDF a precizat că ar fi fost vorba despre militanţi Hamas care operau într-un centru de comandă. Acesta ar fi fost amplasat în interiorul unui complex ce a servit ca şcoală.
Război în Israel. Luptele au reizbucnit după plecarea secretarului american
Luptele reizbucnit, susține Hamas după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în regiune. Discuțiile pe care le-a purtat nu indică o perspectivă clară de a se ajunge la un acord de încetarea focului.
Antony Blinken şi interlocutorii săi, din Egipt, Qatar şi Israel, au încercat să stabilească structura negocierilor pentru o posibilă încetare a focului în Gaza. După întâlnirea cu Netanyahu, Blinken a declarat că Israelul a acceptat o nouă propunere americană menită să reducă diferențele dintre Israel și ultimele poziții ale Hamas. El a îndemnat Hamas să facă același lucru.
Părțile nu aucomentat și nu au făcut publice ceea ce Antony Blinken a numit o propunere de tranziție. Următoarea rundă de discuții este așteptată la Cairo în zilele următoare, în jurul propunerii SUA.
Acuzații de tortură și viol în închisorile israeliene
Soldații israelieni sunt acuzați că ar fi comis mai multe abuzuri împotriva prizonierilor palestinieni în închisoarea militară Sde Teiman, din deşertul Negev. Soldații implicați ar fi raportat că au lovit prizonieri pentru că s-au ridicat în picioare, au vorbit între ei ori s-au uitat pe sub legătura de la ochi.
De asemenea, au fost acuzații de viol asupra unor soldați care ar fi agresat un deținut palestinian. În aceste caz, tribunalul militar israelian a prelungit arestul la domiciliu, până pe 4 septembrie, a celori puși sub acuzare. Judecătorii vor permite apărării să ţină o audiere duminică pentru a solicita o alternativă la detenţie, a anunţat armata, potrivit Reuters. IDF a precizat că o alternativă ar fi „un loc de muncă şi supervizori corespunzători”.
Soldaţii sunt acuzaţi că ar fi abuzat sexual un membru al unei unităţi de elită Hamas în închisoarea Sde Teiman, potrivit relatărilor din presa israeliană. Raportorul special ONU pentru cazuri de tortură a declarat că acest caz este „deosebit de atroce”. El a cerut ca instanţele civile israeliene să investigheze şi să-i tragă la răspundere pe făptaşi.
ONU a primit mai multe informări despre cazuri de tortură la care ar fi fost supuşi deținuți palestinieni.