Război în Israel, ziua 257. Marți, premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat drept „de neconceput” faptul că guvernul SUA a impus restricții la anumite livrări de arme și muniții către Israel în ultimele luni și și-a exprimat speranța că această situație se va modifica în viitorul apropiat.
Netanyahu condamnă decizia SUA de a restricționa livrările de arme
Marți, Netanyahu a transmis un mesaj video în limba engleză, în care a făcut referire la întâlnirea avută săptămâna trecută la Ierusalim cu secretarul de stat american Antony Blinken. Potrivit lui Netanyahu, i-a comunicat lui Blinken că „este de neconceput ca în ultimele luni” Washingtonul „să fi suspendat livrările de arme și muniții către Israel”, relatează EFE.
„Secretarul Blinken m-a asigurat că administraţia (americană) lucrează zi şi noapte pentru a elimina aceste obstacole. Sper din tot sufletul că aşa va fi. Aşa ar trebui să fie”, a adăugat Netanyahu, citat de Reuters, mulţumind, de asemenea, SUA, cel mai apropiat aliat al său, pentru sprijinul acordat.
La începutul lunii mai, guvernul american a suspendat un transport de 3.500 de bombe către Israel, preocupat de potențiala lor utilizare într-o zonă dens populată precum Rafah, situată la limita sudică a Fâșiei Gaza. Conform CNN, transportul includea proiectile de peste 900 de kilograme.
Făcând aluzie la fostul prim-ministru britanic Winston Churchill (1874-1965), Netanyahu a adăugat:
„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Churchill a spus Statelor Unite: 'Daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba'. Iar eu spun: daţi-ne instrumentele, iar noi ne vom face treaba mult mai repede”.
În luna mai, președintele american Joe Biden a avertizat Israelul că Statele Unite vor înceta să mai furnizeze arme dacă armata sa va desfășura o operațiune militară majoră la Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza locuit de mii de palestinieni care au fugit din alte zone ale enclavei pentru a scăpa de conflicte. C
Câteva zile mai târziu, forțele israeliene au început o ofensivă la Rafah, susținând că militanții Hamas se ascund acolo și reiterând că eliminarea Hamas și aducerea ostaticilor acasă sunt principalele obiective ale Israelului.
Război în Israel, ziua 257. Jumătate din batalionele Hamas din Rafah au fost eliminate de armata israeliană
Armata israeliană a comunicat luni că a eliminat peste 500 de luptători Hamas în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde la începutul lunii mai a lansat o operațiune militară criticată pe scară largă de comunitatea internațională.
Ca rezultat, două dintre cele patru batalioane Hamas din oraș au fost practic desființate, în timp ce celelalte două se află "la un nivel operațional scăzut", conform informațiilor furnizate de forțele armate.
În timpul operaţiunilor în sudul enclavei, soldaţii israelieni au distrus "zeci de guri de tuneluri şi două tuneluri cu o lungime de peste un kilometru", pe lângă faptul că au identificat 230 de guri de tuneluri şi aproximativ 20 de kilometri de pasaje subterane, a precizat armata într-un comunicat.
Multe dintre aceste intrări în tuneluri se aflau în ceea ce este cunoscut sub numele de 'Coridorul Philadelphia', o zonă de-a lungul graniței cu Egiptul, care a fost preluată sub controlul forțelor israeliene la sfârșitul lunii mai.
Potrivit Israelului, Hamas a utilizat aceste intrări pentru a aduce arme în Fâșia Gaza. Conform presei israeliene de luni, armata estimează că în termen de două săptămâni va controla întregul Rafah, unde peste un milion de civili au fugit, majoritatea venind din alte zone ale Fâșiei Gaza din cauza conflictelor.