Război în Israel, ziua 209. Mișcarea Hamas, presată să accepte un armistițiu

Război în Israel, ziua 209. Mișcarea Hamas, presată să accepte un armistițiu Sursa foto: X (Twitter)

Șeful diplomației americane Antony Blinken a sosit marți în Israel pentru a face presiuni pentru un armistițiu între Israel și Hamasul palestinian, în război din 7 octombrie în Fâșia Gaza.

Marţi Blinken i-a cerut mişcării Hamas să accepte "neîntârziat" propunerea de armistițiu cu Israelul asociată cu eliberarea ostaticilor ținuți în Fâșia Gaza, pe care mișcarea palestiniană pretinde că o analizează.

Război în Israel. Blinken: Fără întârzieri, fără scuze

"Fără întârzieri, fără scuze. Acum este momentul să acţionăm", a declarat Blinken presei din Iordania, cu puţin timp înainte de a pleca în Israel, în cadrul celui de-al şaptelea turneu regional de la începutul războiului în urmă cu aproape şapte luni.

"Vrem să vedem acest acord concretizându-se în zilele următoare", a insistat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat despre dorința premierului israelian Benjamin Netanyahu de a lansa o ofensivă terestră asupra Rafah, un oraș de la marginea de sud a Fâșiei Gaza care a devenit un refugiu pentru 1,5 milioane de palestinieni, Blinken a afirmat că prioritatea Washingtonului este să ajungă la un acord de armistițiu.

Antony Blinken

Sursa foto: Dreamstime.com

"Acesta este cel mai bun și cel mai eficient mod de a atenua suferințele și, de asemenea, de a crea un mediu în care putem spera să ne îndreptăm spre ceva cu adevărat durabil și care să aducă o pace durabilă oamenilor care au nevoie disperată de aceasta", a declarat el, citat de lalibre.be.

Haga permite livrarea armelor germane în Israel

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a respins cererea făcută de Nicaragua, care solicita interzicerea trimiterii de ajutoare militare din partea Germaniei către Israel, precum și de a restabili finanțarea agenției Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA). De altfel judecătorii au explicat că, în opinia lor, nu au fost întrunite condițiile legale pentru emiterea unui astfel de ordin și prin urmare au respins cererea cu 15 voturi pentru și unul împotrivă.

"Pe baza informațiilor de fapt și a argumentelor de drept prezentate de părți, Curtea concluzionează că, în prezent, împrejurările nu sunt de natură a necesita o intervenție", a declarat Nawaf Salam, președintele Curții. Totuși, completul de 16 judecători nu a arhivat cazul în totalitate. Sentința Curții de Justiție a vizat de fapt doar posibile ordine imediate, în timp ce analiza completă a cazului va necesita probabil ani de muncă.

Salam a mai precizat că instanța "rămâne profund preocupată de condițiile catastrofale de viață ale palestinienilor din Fâșia Gaza, în special în lumina privării prelungite și larg răspândite de alimente și alte necesități de bază, la care au fost supuși".

În timpul audierilor Germania a susținut că aproape nici nu a exportat arme în Israel de când a început ofensiva din Gaza. Nicaragua, un aliat vechi al palestinienilor, susține că Berlinul ajută și încurajează presupusul genocid al populației civile prin trimiterea de arme și sprijinirea în alt mod a Israelului. La rândul său, Tel Avivul (care nu este implicat în dosarul în cauză) neagă că este un genocid și insistă că operațiunea militară aeriană și terestră din Gaza s-a bazat pe autoapărare, după atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut. (Traducerea-Rador)