Biden şi Netanyahu au discutat despre eliberarea ostaticilor şi o încetare a focului

Biden şi Netanyahu au discutat despre eliberarea ostaticilor şi o încetare a focului Sursa foto: Colaj EVZ

Joe Biden, președintele SUA, şi Benjamin Netanyahu, premierul din Israel, au discutat despre eliberarea ostaticilor şi o încetare a focului.

Biden şi Netanyahu au discutat despre eliberarea ostaticilor

Cele două state aliate „trecut în revistă discuțiile în curs privind eliberarea ostaticilor, precum și o încetare imediată a focului în Gaza”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, în timp ce eforturile diplomatice în această direcție s-au intensificat în această duminică.

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden și prim-ministrul israelian Netanyahu au vorbit din nou la telefon, duminică, despre conflictul din Fâșia Gaza, în special despre eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și o încetare a focului.

Cele două state aliate „au analizat discuțiile în curs privind eliberarea ostaticilor, precum și o încetare imediată a focului în Gaza”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, în timp ce eforturile diplomatice în această direcție s-au intensificat în această duminică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un înalt oficial al Hamas a anunțat că o delegație își va da răspunsul luni la Cairo la o propunere de armistițiu israeliană asociată cu eliberarea ostaticilor, la aproape șapte luni de la începutul războiului declanșat de atacul sângeros al mișcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, pe 7 octombrie 2023.

Biden ar vrea un armistițiu

Statele Unite, Qatarul și Egiptul încearcă de luni de zile să negocieze un armistițiu între Israel și Hamas.

La telefon, Biden și Netanyahu „au discutat și despre o creștere a livrării de ajutor umanitar (în) Fâșia Gaza, inclusiv prin pregătirile pentru deschiderea în această săptămână a unor noi puncte de trecere în nordul” teritoriului palestinian bombardat și asediat de armata israeliană.

Joe Biden și Donald Trump

Casa Albă. Sursa foto: Dreamstime.com

„Președintele a insistat asupra necesității unui progres durabil și amplificat în deplină coordonare cu organizațiile umanitare”, potrivit comunicatului de presă al Casei Albe.

Sub presiunea aliatului său american, Israelul a anunțat la începutul lunii aprilie „măsuri imediate de creștere a ajutorului umanitar” către Gaza, prin portul Ashdod și punctul de trecere Erez.

SUA nu sunt de acord cu un asalt la Rafah

Războiul a fost declanșat după atacul fără precedent al mişcării teroriste palestiniene Hamas din 7 octombrie comis pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, potrivit unui raport AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Vasta operațiune militară a Israelului întreprinsă ca răspuns ar fi provocat o catastrofă umanitară și, susține Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de teroriștii Hamas, moartea a peste 34.400 de oameni.

În ceea ce privește un posibil asalt israelian asupra orașului Rafah (sud), unde un milion și jumătate de civili sunt înghesuiți, inclusiv multe persoane strămutate de război, președintele Biden „și-a reafirmat opoziția clară” față de o astfel de operațiune, potrivit Casei Albe, potrivit Le Soir.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)