Război în Israel, ziua 171. IDF asediază încă două spitale în Gaza. Germania îndeamnă la un compromis

IDF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 171. Forțele militare ale Israelului au declanșat mai multe operațiuni militare în spitale din Fâșia Gaza. IDF a anunțat că a capturat 480 de militanţi Hamas în confruntările de la principalul spital, Al Shifa.

Forţele israeliene au asediat alte două spitale din Gaza, a anunţat Semiluna Roşie palestiniană. IDF reclamă faptul că unitățile medicale sunt folosite de teroriștii Hamas ca baze de luptă. În acest sens a publica clipuri şi fotografii care probează acuzațiile.

Război în Israel, ziua 171

Israelul a anunțat că a capturat 480 de militanţi Hamas în luptele pe care le-a dus la principalul spital din Gaza, Al Shifa, relatează Reuters. Oficialii israelieni susțin că spitalele din Fâșia Gaza sunt folosite ca baze de către teroriști. Pe de altă parte, Hamas şi personalul medical, aflat în subordinea organizației teroriste neagă acuzaţiile.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că unul dintre membrii personalului său a fost ucis. Acesta ar fi devenit victima unei confruntări în care au fost implicate tancurile israeliene. Vehiculele de luptă au intrat brusc în zonele din jurul spitalelor Al-Amal şi Nasser din oraşul Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. În acest context au avut loc schimburi de focuri intense și bombardamente.

Armata israeliană a anunțat că forțele sale militare au început să opereze în jurul spitalului Al-Amal. Aceste acțiuni au fost demarate în urma unor „informaţii precise (...) care au indicat că teroriştii folosesc infrastructura civilă pentru activităţi teroriste în zonă”. Armata israeliană a indicat că a lansat o operaţiune în cartierul al-Amal pentru a „continua dezmembrarea infrastructurilor teroriste”.

Spitalul Al-Amal blocat de blindat I

Forţele blindate israeliene au închis Spitalul Al-Amal şi au efectuat operaţiuni ample de demolare în apropiere. Semiluna Roşie a transmis un comunicat în care face referire la aceste operațiuni. Potrivit sursei citate, echipele medicale sunt în „pericol extrem”. Ocupanţii spitalului din al-Amal au fost îndemnaţi prin intermediul dronelor să iasă din clădire dezbrăcaţi, în timp ce armata a blocat ieşirea, potrivit Semilunii Roşii.

„Toate echipele noastre sunt în pericol extrem în acest moment şi sunt complet imobilizate”, a precizat aceasta.

Semiluna Roşie a menţionat că forţele israeliene, IDF, au cerut evacuarea completă a personalului medical și a pacienților. De asemenea s-a solicitat evacuarea persoanelor strămutate din sediul Al-Amal. În zonă au fost lansate fumigene pentru a-i forţa pe oameni să plece, se arată în comunicare.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că zeci de pacienţi şi membri ai personalului medical au fost reţinuţi de forţele israeliene la Al Shifa. Zona se află sub control israelian de o săptămână.

Război în Israel, ziua 171. Hamas susține că cinci medici au fost uciși

Biroul de presă al guvernului condus de Hamas a declarat că forţele israeliene au ucis cinci medici palestinieni în timpul raidului asupra Al Shifa.

Spitalul este una dintre puţinele unităţi sanitare care funcţionează parţial în nordul Fâşiei Gaza. La fel ca alte unități medicale aici au fost adăpostiți o parte din cei aproape 2 milioane de civili - peste 80% din populaţia Fâşiei - strămutaţi de război.

Israelul a fost vizat de critici dure când trupele sale au efectuat primul raid asupra acestui spital, în noiembrie. Militarii israelieni au anunţat că au descoperit acolo tuneluri, despre care au spus că au fost folosite ca centre de comandă şi control de către Hamas. Gruparea teroristă şi personalul medical neagă faptul că spitalul ar fi utilizat în scopuri militare sau pentru a adăposti teroriști palestinieni.

Israelul a lansat ofensiva în Gaza după ce teroriștii Hamas au atacat sudul ţării la 7 octombrie. În acel raid au fost ucise 1.200 de persoane, iar alte 253 au fost luate ostatice în Gaza.

Germania îndeamnă la compromis

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a îndemnat Israelul şi gruparea teroristă Hamas să accepte concesii în cadrul negocierilor pentru un armistițiu. Discuțiile au loc în Qatar și au drept scop un armistițiu, informează dpa. Moartea oamenilor și suferinţele celor peste 100 de ostatici rămaşi în mâinile Hamas sunt interconectate, a declarat Baerbock. Potrivit spuselor sale, suferinţele trebuie să înceteze pentru toată lumea.

Oficialul german a apreciat că Israelul trebuie să „deschidă punctele de trecere a frontierei pentru a permite ajutoarelor”. Ea a insistat că trebuie ajutoarele trebuie să ajungă în mai mare măsură în Gaza, unde situaţia umanitară este disperată.

„Dar acest scop nu poate fi atins pe cale pur militară, iar acţiunea militară are limitele sale în dreptul internaţional”, a avertizat ea guvernul israelian.

Annalena Baerbock a precizat că Germania îşi „menţine responsabilitatea pentru securitatea Israelului”. Ea a făcut apel la Hamas să renunţe la arme şi să se angajeze că nu va mai lansa atacuri teroriste împotriva Israelului. Ministrul german efectuează luni şi marţi o vizită în Egipt, Israel şi teritoriile palestiniene, a şasea de la începutul războiului.

Șeful ONU face apel la pace

Aflat duminică la Cairo, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Israelului să „ridice ultimele obstacole în calea ajutorului” pentru Fâşia Gaza. El a avertizat că palestinienii sunt amenințați de foamete. Oficialul ONU a făcut apel către Israel şi gruparea Hamas să „înceteze imediat focul”.

„Este timpul să reducem armele la tăcere”, a spus Guterres, într-o declarație făcută în vizita sa în Egipt, la conferința de presă organizată pe partea egipteană a trecerii Rafah cu Fâșia Gaza.

El a cerut, de asemenea, Israelului să ofere acces „total, neîngrădit” la bunurile umanitare în toată Gaza.

O evaluare a securității alimentare susținută de ONU în această săptămână a spus că 1,1 milioane de oameni din Gaza se luptă cu foametea „catastrofală”.