Update. Război în Israel, ziua 15. Concentrări de tancuri în apropiere de Gaza. Tiruri de rachete lansate de Hezbollah în Israel

Update. Război în Israel, ziua 15. Concentrări de tancuri în apropiere de Gaza. Tiruri de rachete lansate de Hezbollah în Israel Sursa foto: Twitter

Război în Israel, ziua 15. Palestinienii din Gaza speră că vor primi ajutoarele umanitare pentru a putea supraviețui. Gaza este blocată de mai bine de zece zile, în contextul acestui război. Israelului pregăteşte în continuare o ofensivă terestră şi îşi continuă bombardamentele asupra Hamas. Sute de tancuri și vehicule blindate israeliene au fost poziționate la nord de Gaza, indicând pregătiri pentru o invazie terestră.

Update. Crește teama că războiul dintre Israel și Hamas se va extinde pe măsură ce loviturile din Gaza continuă.

Israelul a declarat că atacurile sale aeriene au lovit vineri mai multe ținte Hamas în Fâșia Gaza, în timp ce a început să evacueze un oraș din apropierea graniței sale nordice cu Libanul, unde schimburile de focuri aproape zilnice cu cealaltă grupare majoră din regiune, Hezbollah, susținută de Iran, au alimentat teama că se vor deschide noi fronturi după aproape două săptămâni de război declanșat.

Gruparea Hezbollah a lansat un atac extrem de puternic în nordul Israelului și amenință că acesta este doar începutul. Ministrul Apărării din Israel, Ioav Galant, s-a dus de urgență în zonă pentru a inspecta situația în teren. Atacurile Hezbollah au început încă de dimineața, atunci când au fost lansate mai multe rachete peste graniță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armata israeliană a acuzat Hamas de uciderea a aproximativ 1.400 de persoane în acel atac și de luarea a cel puțin 203 ostatici în timpul atacului. Armata a declarat că Hamas a răpit soldați israelieni, dar și zeci de civili, inclusiv până la 20 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și peste 20 de persoane cu vârsta sub 18 ani.

Un lider militar israelian de rang înalt le-a spus joi soldaților că în curând "vor vedea Gaza din interior".

Anunțul președintelui palestinian Mahmoud Abbas

Update. Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat "nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru" în timpul discursului său de deschidere la Summitul pentru pace de la Cairo, sâmbătă.

Summitul are loc în Egipt în timp ce Israelul pregătește un atac terestru asupra Fâșiei Gaza, în urma atacului Hamas care a ucis 1.400 de persoane. Peste 4.100 de palestinieni au fost uciși în contraofensiva Israelului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, pe fondul unei crize umanitare în creștere.

Liderii arabi au condamnat sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a liderilor occidentali și a altor lideri, bombardamentul Israelului asupra Gazei, care durează de două săptămâni, și au cerut reînnoirea eforturilor pentru a pune capăt unui ciclu de violență de zeci de ani între israelieni și palestinieni.

Aceștia s-au adresat la o reuniune organizată în grabă, numită Summitul pentru pace de la Cairo, la care au participat lideri și miniștri de externe din Europa, Africa și nu numai. Însă un oficial de rang înalt al Uniunii Europene a declarat anterior că nu era clar dacă se va ajunge la o declarație comună, având în vedere "diferențele" dintre participanți.

Liderii încearcă să ajungă la o încetare a violențelor în Fâșia Gaza

Război în Israel, ziua 15. Palestinienii din Fâșia Gaza speră că vor primi ajutoarele umanitare trimise de comunitatea internațională. Camioanele sunt blocate la granița cu Egipt care amână deschiderea frontierei. Gaza este, de mai bine de zece zile sub asediul și presiunea Israelului, care se pregăteşte de o ofensivă terestră. Zilnic au loc bombardamente asupra locațiilor din Gaza, dar și replici ale teroriștilor Hamas. Acest război în Israel a fost declanșat de atacul violent al teroriștilor Hamas din 7 octombrie, soldat cu mii de victime civile.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a estimat vineri că „primele 20 de camioane” cu ajutor umanitar vor intra în Gaza „în următoarele 24 până la 48 de ore”. Astfel, localnicii așteaptă ca Egiptul să deschidă frontierele și să permită camioanelor să înainteze în teritoriul Palestinian, relatează AFP.

„Am primit promisiunea israelienilor şi a preşedintelui egiptean că această trecere va fi deschisă. Drumul a trebuit să fie reparat, era în stare foarte proastă. Cred că în următoarele 24 până la 48 de ore primele 20 de camioane vor trece graniţa” dintre Egipt şi Gaza, a declarat preşedintele american în marja unei reuniuni SUA - Uniunea Europeană.

ONU estimează că cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori din Gaza se află în pragul „catastrofei”. Israelul a oprit orice acces la apă, electricitate și combustibil după atacul terorist din 7 octombrie. Practic Gaza este sub asediu, iar jumătate dintre cei aflați în suferință sunt copii. Ajutorul internaţional aşteptat de palestinieni se acumulează în apropierea frontierei cu Egipt.

Hamas

Sursa foto: Twitter

Război în Israel. Concentrări de tancuri în apropiere de Gaza

În timp ce palestinenii așteaptă ajutoarele umanitare promise de comunitatea internațională, IDF se pregătește de invazie. Sute de tancuri și vehicule blindate au fost concentrate în două zone la nord de Gaza. Aceste pregătiri, vizibile datorită imaginilor din satelit, indică o posibilă invazie terestră.

Război în Israel. Sky News a observat că echipamentele militare se află la aproximativ șase kilometri nord de punctul de trecere Erez. Acesta este situat la granița de nord a Fâșiei Gaza.

De la recucerirea sa, de către forțele israeliene, la 7 octombrie, punctul de trecere Erez a rămas închis. Acesta a fost ocupat, inițial, de teroriștii Hamas în atacul violent din 7 octombrie.  Armata israeliană a anunțat că plănuiește o invazie terestră iminentă în Gaza. În acest scop au fost pregătiți zeci de mii de soldați instruiți să elimine conducerea de vârf a Hamas.

Se anticipează că ofensiva va fi cea mai importantă operațiune terestră a Israelului de la invazia din 2006 în Liban.

Război în Israel. Hamas a eliberat doi ostatici americani

Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, parte a organizației Hamas a eliberat doi ostatici americani. Este vorba despre o mamă și fiica ei. Eliberarea celor două femei a fost „din motive umanitare”. Hamas a cedat la eforturile de mediere din Qatar, a declarat purtătorul său de cuvânt Abu Ubaida, potrivit Reuters.

Israelul a răspuns la criza ostaticilor și la raidul din 7 octombrie, în urma cărora teroriștii au ucis 1.400 de israelieni cu raiduri aeriene în Gaza. În urma acestora au fost omorâte peste 4.000 de persoane. Oficialii israelieni au declarat că vor acționa pentru a elibera ostaticii, eliminând în același timp Hamas. Israelul a declarat că nu va pune capăt blocadei totale a enclavei decât dacă ostaticii israelieni vor fi eliberați.

Război în Israel. Hamas afirmă că are 200 de ostatici și că alți 50 sunt deținuți de alte grupuri armate din enclavă. Oficialii grupării au afirmat că este 20 de ostatici au fost uciși de loviturile aeriene israeliene, dar nu a oferit alte detalii.

Avertismentul unui fost ambasador american

Strategia Israelului riscă să genereze un „dezastru și mai mare” este de părere un fost ambasador al SUA la NATO. Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și director executiv al Chicago Council on Global Affairs critică strategia Israelului. El sugerează că aceasta riscă să provoace „un dezastru și mai mare”.

El spune că explozia de săptămâna aceasta de la spitalul Al Ahli - despre care se teme că a ucis sute de palestinieni” - indică faptul că „preocupările legate de o catastrofă umanitară în Gaza au înlocuit acum furia și durerea comună” legate de atacurile inițiale ale Hamas și că „furia de pe străzile arabe a făcut ca perspectiva unei escaladări să fie mai probabilă”, în acest război în Israel.

Război în Israel. Manifestații pro-palestiniene în Egipt

Război în Israel. Zeci de mii de egipteni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza. În același timp, Egiptul refuză să deschidă frontiera pentru a permite ajutoarelor umanitare să ajungă în Gaza. Statele arabe par mult mai puțin interesate să rezolve această criză din Orientul Mijlociu provocată de teroriștii Hamas.

Manifestaţii au avut loc în mai multe orașe din Egipt, conform informațiilor prezentate de mass-media locală.

În piaţa Tahrir, manifestanţii scandau „Pâine, libertate, Palestina arabă” şi „Poporul vrea căderea Israelului”. Aceștia au adaptat cele două sloganuri ale Revoluţiei din 2011, în urma căreia a fost înlăturat Hosni Mubarak. Poliţia a reuşit să-i alunge din piaţă pe manifestanţi, care s-au împrăştiat pe străzile lăturalnice.

Manifestaţiile sunt considerate de obicei o activitate ilegală în Egipt. Miercuri, însă, președintele Abdel Fattah al-Sissi a afirmat în faţa cancelarului german Olaf Scholz că „dacă i-aş cere poporului egiptean să iasă în stradă, ei ar fi milioane”. Susţinătorii săi au îndemnat imediat egiptenii să iasă la manifestaţii.