Statele Unite amenință Israelul că nu vor susține extinderea operațiunilor militare majore în zona orașului Rafah, la granița cu Egipt. Totodată avertizează cu privire la riscul unui „dezastru” în orașul în care se înghesuie peste un milion de palestinieni.
Război în Israel, ziua 126. Casa Albă a declarat că nu va sprijini Israelul pentru operaţiuni militare majore la Rafah. Secretarul de stat Antony Blinken a exprimat preocupările SUA cu privire la astfel de operaţiuni, relatează Reuters. Anunțul vine după ce forțele israeliene au bombardat mai multe zone din orașul de la granița cu Egipt.
Război în Israel, ziua 126
Forţele israeliene au bombardat mai multe zone din Rafah, oraș unde se adăposteşte mai mult de jumătate din populaţia din Fâşia Gaza. Statele Unite au avertizat Israelul în legătură cu riscul unui „dezastru” la Rafah. Armata israeliană pregătește o nouă ofensivă în această zonă.
„Orice operaţiune militară majoră la Rafah în acest moment, în aceste circumstanţe, cu mai mult de un milion - probabil mai mult de un milion şi jumătate - de palestinieni care caută refugiu şi au căutat refugiu la Rafah fără a lua în considerare siguranţa lor ar fi un dezastru şi nu vom sprijini" o astfel de operaţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a încheiat joi turneul regional prin noi discuţii cu responsabili israelieni. El a pledat pentru un acord care să permită eliberarea de ostatici deţinuţi de Hamas.
IDF a bombardat Rafah
IDF şi-a intensificat loviturile împotriva oraşului Rafah. Iar acest lucru accentuează temerile cu privire la soarta a peste un milion de palestinieni. Orașul a devenit un loc de refugiu pentru majoritatea civililor, palestinieni. Pe de altă parte, orașul este considerat ultima fortăreață a organizației teroriste Hamas, vital pentru supraviețuirea sa. Dacă Hamas va rămâne în Rafah, va continua să conducă și Gaza, relatează Jerusalem Post.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a ordonat armatei să „pregătească“ o ofensivă la Rafah. El a apreciat că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni“.
„Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere (de refugiaţi), ultimele bastioane ale Hamas“, a explicat şeful guvernului.
Unitățile organizației teroriste Hamas au fost înfrânte în mai multe zone din Gaza. Se estimează că 18 unități din 24 au fost eliminate sau înfrânte. Teroriștii se mențin în zona strategică Rafah prin care intră ajutoarele umanitare și asupra căreia încă deține control. Orașul este foarte importantă întrucât pe aici intră și arme ori bunuri de contrabandă.
Război în Israel, ziua 126. Importanța Rafah
Eventualitatea unei încleștări între Hamas și armata israeliană la Rafah este urmărită cu multă atenție în regiune. Mai multe publicații din Emiratele Arabe Unite, relatează despre pregătirile israeliene pentru noua operațiune militară. Postul Al-Jazeera din Qatar citează declarațiile ONU, conform cărora trebuie evitat un atac asupra orașului. Egiptul a avertizat Israelul că acțiunile în această zonă ar putea periclita tratatul de pace dintre cele două țări.
Problema umanitară este invocată de toți ce ce se opun unai operațiuni în Rafah. Cert este că Hamas are beneficii de pe urma civililor strămutați pe care îi folosesc drept scuturi umane. Organizația teroristă își dorește să supraviețuiască în Gaza, în condițiile în care a pierdut controlul în multe zone, în special în nord.
Unitățile teroriste au suferit pierderi mari. Drept urmare, pentru a supraviețui, Hamas dorește un armistițiu prelungit care să ducă la sfârșitul războiului și eliberarea ostaticilor în trei etape în schimbul deținuților din închisorile israeliene. De altfel, după atacul din 7 octombrie acesta a fost planul teroriștilor. Să stea ascunși câteva luni, până când presiunea internațională va determina Israelul să cedeze.
În acest context, rezistența în Rafah este cheia pentru ca Hamas să continue să guverneze Gaza. Rezistând în Rafah, teroriștii au controlul asupra ajutorului umanitar pe care îl folosesc în propriile scopuri. Terorștii au folosit organizațiile umanitare pentru a-și întări puterea militară. Au delegat munca umanitară acestora, la suprafață, folosind resursele primite pentru a-și construi tuneluri și depozite de arme.
ONU avertizează cu privire la un „coșmar umanitar”
„Dacă civili nu sunt uciși în lupte, copiii, femeile și bărbații palestinieni riscă să moară de foame sau de boală”, a avertizat el.
Război în Israel, ziua 126. Negocieri pentru încetarea focului
La Cairo, a avut loc o „nouă rundă de negocieri”, mediată de Egipt și Qatar cu participarea Hamas. Scopul oficial este de a obține „calmul în Fâșia Gaza”, precum și un schimb de prizonieri și ostatici palestinieni, a anunțat un oficial egiptean.
„Ne așteptăm la negocieri foarte (...) dificile, dar Hamas este deschis la discuții și dornic să ajungă la o încetare a focului”, a explicat un oficial apropiat mișcării islamiste palestiniene.
Hamas a propus o încetare a focului de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii ar fi urmat să fie eliberați. Teroriștii au cerut, la schimb, ca Israelul să-și retragă trupele din Fâșia Gaza pentru un acord privind încheierea războiului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în schimb că victoria totală în Gaza este ușor de atins. El a respins propunerea Hamas, reînnoindu-și angajamentul de a distruge mișcarea islamistă palestiniană.