Război în Israel, ziua 115. Negocieri pentru o pauză şi eliberarea ostaticilor
- Maria Dima
- 29 ianuarie 2024, 06:45
Reuniunea desfăşurată duminică la Paris între responsabili americani, egipteni, qatarezi şi israelieni asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza a fost "constructivă", a indicat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu, adăugând însă că "persistă diferende" între părţi.
Război în Israel. Şefii Mossad-ului (serviciul de informaţii externe israelian) şi Shin Bet (serviciul de informaţii interne) s-au numărat printre participanţii la discuţiile de la Paris, confirmă comunicatul israelian. Aceşti protagonişti "vor continua să discute săptămâna aceasta la alte reuniuni", mai menţionează guvernul israelian, fără a preciza ziua sau locul următoarelor discuţii.
Au luat de asemenea parte la discuţiile din capitala franceză directorul CIA William Burns, premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani şi un responsabil egiptean de rang înalt neprecizat.
Scopul întâlnirii a fost de a progresa către un acord care să prevadă o pauză în lupte şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea palestiniană Hamas, potrivit unor surse apropiate participanţilor.
Circa 250 de persoane au fost capturate şi duse în Fâşia Gaza de către gruparea Hamas în timpul incursiunii efectuate de aceasta în sudul Israelului pe 7 octombrie. Dintre aceşti ostatici, circa o sută au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie în timpul unui armistiţiu, în schimbul unor deţinuţi palestinieni. Însă 132 de ostatici se mai află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit.
Război în Israel. Guvernul israelian se află acum sub presiunea opiniei sale publice
În atacul din 7 octombrie circa 1.140 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili. Israelul a ripostat imediat şi a jurat că va "anihila" mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza şi a lansat o vastă operaţiune militară soldată până în prezent cu 26.422 de morţi palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, conform ultimului bilanţ comunicat de Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană.
Guvernul israelian se află acum sub presiunea opiniei sale publice pentru a obţine eliberarea ostaticilor, în timp ce operaţiunile militare ale armatei israeliene continuă zi şi noapte în partea de sud a Fâşiei Gaza.
Publicaţia New York Times a scris că discuţiile desfăşurate la Paris ar fi avut în vedere un posibil armistiţiu care să dureze 30 de zile şi care să permită eliberarea femeilor, a ostaticilor cei mai în vârstă şi a răniţilor deţinuţi de Hamas. În această perioadă de 30 de zile, conform aceluiaşi ziar, părţile ar urma să negocieze detaliile continuării armistiţiului cu încă 30 de zile, perioadă în care să fie eliberaţi de către Hamas ostaticii bărbaţi şi soldaţii. Un asemenea acord ar cuprinde de asemenea eliberarea unor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.