Mossad sub presiune. Eșecul serviciilor secrete israeliene a sporit forța loviturilor Hamas

Mossad sub presiune. Eșecul serviciilor secrete israeliene a sporit forța loviturilor Hamas Mossad, serviciul israelian de informații Sursa foto: Dreamstime.com

Mass-media și publicul israelian își pun liderii sub presiune pentru răspunsuri, în special pentru că acest incident coincide cu cea de-a 50-a aniversare a Războiului de Yom Kippur, un alt atac-surpriză împotriva Israelului în octombrie 1973. Oficialii din Israel confirmă că este în curs o investigație cuprinzătoare, recunoscând că întrebări legate de acest eveniment vor persista probabil timp de mulți ani.

Mossad și Război în Israel. Autoritățile israeliene sunt uluite, întrebându-se cum au fost luate prin surprindere de atacul recent. În ciuda capacităților extinse de informații de care dispun. Un grup numeros de palestinieni înarmați a reușit să spargă frontiera fortificată a Israelului cu Fâșia Gaza. A atacat, lansând în același timp mii de rachete în Israel.

Având în vedere resursele Shin Bet, serviciul de informații intern al Israelului, trebuia să transpire ceva. Mossad, agenția sa de informații externe, împreună cu capacitățile Forțelor de Apărare ale Israelului, exercită o supravegherea uluitoare. Un colonel american, intervievat de CNN susținea că cel mai probabil luptătorii Hamas au folosit tehnică de comunicații de tip vechi. Telefoane pe linie terestră, emisii radio pe unde lungi și medii, curieri, care evitau supravegherea electronică.

Implicațiile sunt îngrijorătoare; fie agențiile de informații au prevăzut acest lucru și nu au acționat. Fie au fost complet nepregătite, scrie BBC. Israel, cu una dintre cele mai sofisticate și generos finanțate operațiuni de informații din Orientul Mijlociu, are activi informatori în cadrul organizațiilor militante palestiniene și în alte puncte fierbinți regionale. În cazuri anterioare, au executat eliminări ale liderilor extremiști. Folosind tehnologii de supraveghere și tactice de nivel înalt, inclusiv atacuri cu drone și urmărire GPS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mossad, Shin Bet și IDF, luate pe nepregătite

Eșecul a venit în ciuda măsurilor avansate de securitate. Camere de supraveghere, senzori de mișcare la sol și patrule militare regulate erau amplasate de-a lungul frontierei cu Gaza. Dar militanții au reușit să spargă această 'barieră inteligentă', fie prin forță brută sau prin alte mijloace inovatoare. Război în Israel

Executarea unui astfel de atac coordonat, implicând depozitarea și lansarea a mii de rachete, aflate în zone sub supravegherea Israelului, necesită un grad uluitor de secretizare operațională din partea Hamas.

Pentru moment, principala preocupare a Israelului este să neutralizeze amenințarea de la frontiera sa de sud. Să elimine militanții Hamas care au infiltrat și au preluat controlul asupra comunităților israeliene de la graniță. Dar mai ales să-și recupereze cetățenii capturați, fie prin operațiuni tactice de salvare, fie prin negocieri. Statul trebuie, de asemenea, să se concentreze pe distrugerea locurilor de lansare ale rachetelor. O sarcină comparată cu un joc nesfârșit de whack-a-mole, dat fiind capacitatea lor de a fi lansate din aproape oriunde.

În cele din urmă, Israel se confruntă cu o dilemă care ar putea avea consecințe de amploare: cum să prevină escaladarea violenței în Cisiordania și, eventual, atragerea luptătorilor Hezbollah de la frontiera sa de nord cu Libanul în conflict.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro