Război în Europa! Alarmă în Suedia. Două super-puteri nucleare o amenință, și nu e în NATO

Stockholm a anunțat o creștere spectaculoasă a bugetului său militar cu 40%, îngrijorat de ambițiile agresive rusești.

Este un nou simbol al tensiunilor crescânde dintre țările scandinave și Rusia. Confruntată cu potențialul pericol militar reprezentat de țara condusă de Putin, Suedia a decis creșterea cu 40% a bugetului său militar până în 2025, o creștere apreciază de observatori ca spectaculoasă.

O investiție financiară care va lua în special forma unui apel real la arme, deoarece Suedia, care nu este membră a NATO, dorește în special să își dubleze efectivele militare.

De ce o astfel de decizie? Justificând această investiție masivă în apărare, ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a evocat „agresiunile rusești în Georgia și Ucraina”. Pentru el, un „atac armat asupra Suediei (din partea rusă) nu poate fi exclus complet”.

Un motiv care justifică, în opinia sa, creșterea cheltuielilor militare cu 27 miliarde de coroane (2,6 miliarde euro) în perioada 2021-2025.

Aceasta este „cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din anul 1950”.

Acest efort se va concretiza printr-o creștere a efectivelor forțelor armate pentru ca ele să ajungă la 90.000 de oameni și dublarea numărului de recruți.

De asemenea, vor fi făcute și investiții în cadrul diferitelor forțe armate.

Umbra Moscovei la granițe

Comentatorii reamintesc de ce motivul acestor investiții masive trebuie căutat în est, în Rusia. La sfârșitul lunii septembrie, a fost semnat un acord de cooperare între Finlanda, Norvegia și Suedia. Un acord care, după cum raportează The Barents Observer, a fost ratificat într-un loc simbolic, baza Porsangmoen.

Situată în Norvegia, baza este la doar 200 de kilometri de granița rusă. Or, țările scandinave au observat la unison o „creștere semnificativă a activităților militare pe partea rusă a frontierelor”.

La sfârșitul lunii august, Suedia,  a ales deja să facă o demonstrație de forță. Exerciții balistice de o scară fără precedent au avut loc apoi pe insula Gotland, situată în Marea Baltică, în estul țării.

Peter Hultqvist și-a asumat atunci că vrea să trimită un semnal către Rusia.

„De-a lungul timpului am asistat la o activitate militară sporită, exerciții mai complexe, dar și la ceea ce numim comportament provocator din partea Rusiei, care practică zboruri foarte aproape de avioanele suedeze și de alte avioane, dar care zboară foarte aproape și de navele NATO”, scrie Le Point.

Suedia, care a desființat serviciul militar obligatoriu în 2010, a decis să îl restabilească în 2017