Război în Est! Lupte grele se dau pe flancurile frontului din Cauzaz
- Mihai Soica
- 3 octombrie 2020, 16:41
Între Armenia și Azerbaidjan nu mai poate fi vorba de pace, lupte grele având loc între cele două țări pentru controlul regiunii Nagorno Karabah.
Armata din Azerbaidjan duce un conflict pe un front mult lărgit ceea ce nu este un lucru bun, din punct de vedere al strategiei militare. Regimentele azere atacă pe flancuri, armata armeană, forțând o victorie rapidă, după ce au intrat în regiunea disputată, și din nord, dar și din sud.
De cealaltă parte, trupele armene au raportat că au doborât trei avioane de vânătoare. Este cunoscut faptul că Armenia și-a dotat armata, în ultimii ani, cu tehnologie de ultimă generație, achiziționată atât din Rusia, cât și din alte țări dezvoltate. Asta a făcut ca în războiul proaspăt început, victoriile punctuale să aparțină armenilor, care au reușit să distrugă mai multe tancuri dar și avioane de vânătoare.
Experții militari susțin că luptele dintre cele două țări se dau punctual, nu la o scară mare, nefiind vorba despre nicio invazie. Premierul Armeniei a acuzat Turcia că a trimis în zonă tehnică de luptă și mercenari care să lupte de partea armatei azere.
Potrivit BBC, în luptele dintre cele două națiuni, cele două armate folosesc artilerie grea, tancuri, rachete și drone. Până în prezent, există peste 100 de decese confirmate în rândul civililor și combatanților armeni uciși în acțiune. Azerbaidjanul nu publică date despre pierderile sale militare, dar se poate presupune că acestea sunt cel puțin la fel de mari.
Luptele par să fie conduse de o încercare a forțelor azere de a recuceri zone din teritoriile ocupate de forțele armene în războiul din Karabah, după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Sute de mii de azeri etnici au fost strămutați din aceste zone în 1992-4.
Escaladarea urmează un an tensionat - o confruntare diplomatică, retorică beligerantă și ciocniri în iulie spre nord, în zona frontierei internaționale dintre Armenia și Azerbaidjan.
Ce joc face Rusia în acest conflict!
Rusia joacă roluri diverse, adesea contradictorii, în acest conflict militar. Prin legături bilaterale și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, Moscova oferă Armeniei garanții de securitate, dar acestea nu se extind la zona de luptă din Nagorno-Karabakh, care este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului. Moscova furnizează, de asemenea, arme ambelor părți și este unul dintre copreședinții grupului de la Minsk care mediază conflictul.
Rusia a cerut încetarea focului, dar spre deosebire de escaladările anterioare la scară largă, nu a convocat încă o reuniune a conducerilor politice sau militare armene și azere, mai scriu cei de la BBC.